İsrail Lübnan'da kapsamlı bir savaş için hazırlıklarını tamamladığını açıkladı

İsrail Lübnan'da kapsamlı bir savaş için hazırlıklarını tamamladığını açıkladı

İsrail ordusu, Kuzey Komutanlığı'nın Lübnan'la savaş için operasyonel planları onayladığını açıkladı.

İsrailli yetkililer, İsrail'in Lübnan'da "topyekün bir savaşa" hazır olduğunu ve Hizbullah'ı hedef alan bir saldırı için planlarının onaylandığını söyledi.

Salı günü geç saatlerde İsrail Dışişleri Bakanı ve ordusundan gelen açıklamalar, Hizbullah'ın tehdit içeren insansız hava aracı görüntülerini yayınlamasının ardından geldi.

Tırmanan gerilim, İsrail-Lübnan sınırında aylardır devam eden düşük düzeyli çatışmaların ardından ABD'nin gerilimin tırmanmasını önleme çabalarıyla çelişiyor.

İsrail'in liman kenti Hayfa'da gündüz vakti çekilen dokuz dakikalık drone görüntülerinde, bir silah üretim kompleksi ve füze savunma bataryalarının yanı sıra alışveriş merkezleri ve yerleşim bölgeleri de dahil olmak üzere sivil ve askeri alanlar görülüyor.

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, X'te yayınladığı bir mesajla Hizbullah lideri Hassan Nasrallah'ı, Çin ve Hindistan'dan yabancı şirketler tarafından işletilen Hayfa limanlarını filme almakla övünmekle suçlayarak sert bir yanıt verdi.

"Hizbullah ve Lübnan'a karşı kuralları değiştirecek karar anına çok yakınız. Topyekün bir savaşta Hizbullah yok edilecek ve Lübnan ağır bir darbe alacak" diye yazdı.

Daha sonra İsrail ordusundan yapılan açıklamada Hizbullah'la cephe hattını da kapsayan Kuzey Komutanlığı'nın başındaki Ori Gordin'in İsrail'in kuzey sınırı boyunca bir kara saldırısı düzenleme planlarını onayladığı belirtildi.

Açıklamada, "Durum değerlendirmesinin bir parçası olarak, Lübnan'da bir saldırı için operasyonel planlar onaylandı ve doğrulandı ve sahadaki birliklerin hazır olma durumunun arttırılmasının devamına ilişkin kararlar alındı" denildi.

İsrail ve Hizbullah, 7 Ekim'de İsrail'e yönelik saldırıların ardından Gazze'ye yönelik saldırının başlamasından kısa bir süre sonra sınır çatışmasına girdi. Çatışma giderek genişliyor ve her iki taraf da savaşa girmeye hazır olduklarını söylüyor.

Nasrallah'ın Çarşamba günü öğleden sonra bir konuşma yapması bekleniyor.

Nasrallah geçmişte Hizbullah'ın saldırılarını ancak İsrail'in en az 37.000 Filistinlinin ölümüne neden olan Gazze işgalini durdurması halinde durduracağını söylemişti.

İsrail ordusu savaşın başlamasından bu yana düzenli olarak Lübnan'a hava saldırıları düzenliyor. İsrail Salı günü Lübnan'ın güneyindeki birçok bölgede askeri altyapıyı vurduğunu açıkladı.

Pazartesi günü de bir insansız hava aracı saldırısında Hizbullah'ın roket bölümündeki bir "merkezi operatörü" öldürdüğünü söyledi.

Bir hafta önce de İsrail sınırı ile Litani nehri arasındaki cephe hattının batı kesimini kapsayan bir Hizbullah tümeninin komutanı olduğu bildirilen Talib Abdullah'a suikast düzenlemişti.

Hizbullah geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Filistinlileri desteklemek amacıyla 8 Ekim'den bu yana İsrail'e karşı 2.100'den fazla askeri operasyon düzenlediğini söyledi.

Son sekiz ayda Lübnan'da aralarında gazeteciler ve sağlık görevlilerinin de bulunduğu 400'den fazla kişi öldürülürken İsrail'de 25 kişi hayatını kaybetti.

Lübnan'da en az 90.000 kişi yerinden edildi ve 60.000'den fazla kişi de İsrail'in kuzeyindeki evlerinden ayrılmak zorunda kaldı.

Beyaz Saray temsilcisi Amos Hochstein Salı günü Lübnan'a yaptığı bir ziyaret sırasında, ABD'nin gerilimin tırmanmasını önlemek için diplomatik girişimlerde bulunduğunu söyledi.

"Son birkaç hafta içinde bir tırmanma gördük. Başkan Biden'ın yapmak istediği de daha büyük bir savaşın çıkmasını engellemek" diyen Hochstein, bir gün önce İsrail'de yaptığı görüşmelerin ardından Beyrut'ta gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum