İsrail Lübnan'daki çağrı cihazlarını nasıl patlattı?

İsrail Lübnan'daki çağrı cihazlarını nasıl patlattı?

İsrail'in dün Lübnan'daki saldırıyı gerçekleştirmek için Hizbullah'a gönderilen 5 bin çağrı cihazının içerisine patlayıcı yerleştirdiği öne sürüldü.

Lübnanlı üst düzey bir güvenlik kaynağı Reuters'a yaptığı açıklamada, İsrail istihbarat teşkilatı Mossad'ın dün gerçekleşen patlamalardan aylar önce Hizbullah tarafından satın alınan 5 bin çağrı cihazının içerisine patlayıcı yerleştirdiğini öne sürdü.

"Hizbullah'ın büyük bir güvenlik açığı" olarak nitelendirilen saldırıda Lübnan genelinde binlerce çağrı cihazı patlatıldı. Saldırıda en az 12 kişi ölürken, aralarında sivillerin yanı sıra Hizbullah mensuplarının da olduğu yaklaşık 3 bin kişi yaralandı. Yaralılar arasında Hizbullah'ın önde gelen isimlerinin ve İran'ın Lübnan Büyükelçisinin de bulunduğu kaydedildi.

Reuters'a konuşan bazı kaynaklar, İsrail'in saldırı planını aylar öncesinden hazırladığını dile getirdi.

Üst düzey bir Lübnanlı güvenlik kaynağı, grubun Tayvanlı Gold Apollo'dan 5 bin adet çağrı cihazı sipariş ettiğini ve cihazların bu yılın başlarında ülkeye getirildiğini ifade etti.

Firma ise cihazların, kendi adını kullanma hakkına sahip Avrupalı bir üreticiden ithal edildiğini savundu.

Lübnanlı kaynak, cihazların İsrail istihbaratı tarafından üretim aşamasındayken değiştirildiğini, cihazlara patlayıcı bir madde konulduğunu ifade etti.

Kaynak, çağrı cihazlarının kendilerine şifreli bir mesaj gönderildiğinde eş zamanlı olarak patlayıcıları harekete geçirdiğini belirtti.

Reuters'a konuşan bir başka güvenlik kaynağı ise yeni çağrı cihazlarının içine yaklaşık 3 gram patlayıcı gizlendiğini ve bunun Hizbullah tarafından fark edilmediğini vurguladı.

Hizbullah bu yılın başlarında İsrail saldırılarının artması üzerine üyelerine telefon kullanmayı yasaklamış ve çağrı cihazları dağıtmıştı.

Hizbullah'ın patlamalarla ilgili soruşturması hakkında doğrudan bilgi sahibi olan üst düzey Lübnanlı güvenlik kaynağı "gerçekten ağır darbe aldık" şeklinde konuştu.

Kaynak: Mepa News

x.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum