İsrail Nasrallah'ın ölümü sonrası ABD'den İran'ı dizginlemesini istedi

İsrail Nasrallah'ın ölümü sonrası ABD'den İran'ı dizginlemesini istedi

ABD'li yetkililer tavrını eleştirmekle birlikte bölgedeki çıkarları nedeniyle İsrail'i korumaya devam edeceklerini ifade ediyorlar.

Axios'a konuşan iki İsrailli ve ABD'li yetkili, İsrail'in Beyrut'ta Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve üst düzey bir İranlı generalin ölümüne neden olan hava saldırısına karşılık olarak ABD'den İran'ı İsrail'e saldırmaktan caydıracak adımlar atmasını istediğini söyledi.

Hizbullah ile İsrail arasındaki gerilim, İran'ın bölgedeki en güçlü müttefiki Nasrallah ve Devrim Muhafızları'ndan bir generalin cuma günkü saldırıda ölmesinden önce kapsamlı bir savaşa dönüşme riski taşıyordu. Ortam şimdi daha da gergin.

İran, İsrail'i böyle bir savaşın içine çekebilecek herhangi bir saldırıdan kaçınmaya özen gösteriyordu ancak Amerikalı ve İsrailli yetkililer Cuma günkü saldırının Tahran'ı uçurumun kenarına getirebileceğinden endişe ediyor.

ABD Başkanı Biden Cumartesi günü yaptığı açıklamada Savunma Bakanı'na “saldırganlığı caydırmak ve daha geniş bir bölgesel savaş riskini azaltmak için Orta Doğu bölgesindeki ABD askeri güçlerinin savunma pozisyonunu daha da güçlendirmesi” talimatını verdiğini söyledi.

Son gelişmeler neler?

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre Biden Cumartesi günü Başkan Yardımcısı Harris ve ulusal güvenlik ekibiyle bir telefon görüşmesi yaparak Orta Doğu'daki durum hakkında bilgi aldı, bölgedeki Amerikan askeri gücünün durumunu gözden geçirdi ve çatışmaları yatıştırmak için devam eden diplomatik çabaları yönlendirdi.

Cumartesi günü Biden, İsrail'in Lübnan'a kara harekatının kaçınılmaz olup olmadığına ilişkin bağırarak sorulan bir soruya şöyle yanıt verdi: “Şimdi ateşkes zamanı”

İsrail'in ABD'den destek talebi, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun ABD'nin İsrail ve Hizbullah arasında ateşkes sağlanması yönündeki baskılarına kulak tıkaması ve ABD gerilimi azaltma çağrısı yaparken önceden kendisiyle istişare etmeden büyük bir saldırı başlatmasının ardından geldi.

Başkan Biden ve yönetimi Nasrallah'ın ölümüne neden olan saldırı hakkında önceden bilgi sahibi olmadıklarını vurguladılar. Ancak saldırıyı da eleştirmediler ve İsrail'i destekleyen açıklamalar yaptılar.

Axios'a konuşan bir ABD'li yetkili “Nasrallah kötü bir adamdı ama İsraillilerin bunu bize danışmadan yapması ve ardından İran'ı caydırmak söz konusu olduğunda bizden destek istemesi sinir bozucu” dedi.

Bir başka ABD'li yetkili de İsrail'in bu tavrını eleştirdi.

Biden'ın açıklamaları

Biden tarafından yapılan açıklamada Nasrallah'ın ölümünün “birçok kurban için adaletin bir tecellisi” olduğu ve ABD'nin İsrail'in İran destekli milis gruplara karşı kendini savunma hakkını tamamen desteklediği belirtildi.

ABD'nin amacının “Gazze ve Lübnan'da devam eden çatışmaları diplomatik yollarla yatıştırmak” olduğunu ifade eden açıklama, Hamas'ın elindeki rehinelerin serbest bırakılması ve Gazze'de ateşkes sağlanması için yürütülen müzakerelere ve İsrail-Lübnan sınırının her iki tarafındaki insanların evlerine dönmesi için yapılan anlaşmaya değindi.

“Bu anlaşmaların tamamlanması, İsrail'e yönelik tehditlerin ortadan kaldırılması ve Orta Doğu bölgesinin daha fazla istikrara kavuşmasının zamanı gelmiştir.”

İran lideri Ali Hamaney Cumartesi günü yaptığı açıklamada en yakın ortaklarından biri olan Nasrallah'ın ölümüne doğrudan atıfta bulunmadı ancak İsrail'in saldırılarının Hizbullah'ı zayıflatmayacağı konusunda ısrar etti.

Hamaney, “Siyonist rejimi yöneten terör çetesi Gazze'de bir yıldır sürdürdüğü canice savaştan ders almadı... Şimdi aynı saçma politikayı Lübnan'da deniyorlar... Bölgedeki tüm direniş güçleri Hizbullah'ın yanında ve onu destekliyor. Lübnan, haddini aşan, kötü niyetli düşmanı yaptıklarına pişman edecektir” dedi.

Devrim Muhafızları Ordusu Cumartesi günü yaptığı açıklamada Lübnan'daki komutanı Tuğgeneral Abbas Nilforuşan'ın Hizbullah karargahına düzenlenen saldırıda öldüğünü doğruladı.

İsrail'den ABD'ye: "İran'ı caydırıcı adımlar atın"

ABD'li ve İsrailli yetkililere göre İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Cuma günkü saldırının ardından ABD'li mevkidaşı Savunma Bakanı Lloyd Austin ile yaptığı görüşmede, İran'ı İsrail'e karşı bir saldırı düzenlemekten caydırmak için ABD'nin operasyonel adımlar atmasını ve kamuoyuna açıklamalar yapmasını istedi.

Pentagon'dan yapılan açıklamada, “Bakan Austin, ABD'nin İran'ın ve İran destekli milislerin ve vekillerinin durumu istismar etmesini ya da çatışmayı genişletmesini önlemeye kararlı olduğunu vurguladı” denildi.

Pentagon Basın Sözcüsü Tümgeneral Pat Ryder, Austin'in ABD'nin “bölgedeki ABD güçlerini ve tesislerini korumak için pozisyonunu koruduğunu ve İsrail'i savunmaya kararlı olduğunu” açıkça belirttiğini söyledi.

İran ve Hizbullah

İran, İsrail'e karşı, özellikle de İran'ın nükleer programına yönelik olası saldırılara karşı caydırıcı bir unsur olması için Hizbullah'ın askeri kabiliyetlerini uzun yıllar boyunca güçlendirdi.

Geçtiğimiz Nisan ayında İran, İsrail'in Suriye'de üst düzey bir generalini öldürdüğü hava saldırısına misilleme olarak tarihte ilk kez İsrail'e doğrudan saldırdı.

Söz konusu saldırı, ABD ve İsrail'in başını çektiği uluslararası ve bölgesel bir koalisyon tarafından büyük ölçüde engellenmişti.

İran, Hamas lideri İsmail Heniye'nin iki ay önce Tahran'da İsrail tarafından öldürülmesine karşılık verme sözü verdi ancak henüz bunu da yapmadı.

Axios'un haberine göre geçtiğimiz haftalarda Hizbullah İran'ı İsrail'e karşı bir saldırı düzenlemeye çağırdı ancak İran bunu kabul etmedi.

Axios'a konuşan üç ABD'li yetkili, Biden yönetiminin Nasrallah'ın öldürülmesini desteklediğini ancak İsrail tarafının istişare ve şeffaflık eksikliğinden dolayı hayal kırıklığına uğradığını söyledi.

ABD'li yetkililer, Austin, CIA Direktörü Bill Burns ve CENTCOM komutanı General Michael Kurilla'nın İsrailli mevkidaşları tarafından operasyon devam ederken bilgilendirildiklerini ve kendi fikirlerini beyan etme ya da görüş bildirme fırsatı bulamadıklarını söyledi.

ABD'nin hedefi

Bir ABD'li yetkili, Biden yönetiminin şu anki önceliğinin İsrail'in Lübnan'a olası kara harekatını durdurmak, İran'ın çatışmalara doğrudan müdahil olmasını engellemek ve İsrail-Lübnan sınırının her iki tarafındaki sivillerin evlerine dönmesini sağlayacak diplomatik bir çözüme ulaşmak olduğunu söyledi.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum