İsrail Ordu Sözcüsü: Hamas'ı yok etmemiz mümkün değil

İsrail Ordu Sözcüsü: Hamas'ı yok etmemiz mümkün değil

İsrail Ordu Sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, Hamas'ı yok etmenin mümkün olmadığını söyledi.

Gazze Şeridi'nde savaş uzarken İsrail tarafında savaşa dair anlaşmazlıklar da artıyor.

Son olarak İsrail Ordu Sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, İsrail'in Hamas'ı yok ederek ortadan kaldırmasının mümkün olmadığını dile getirdi.

Başbakan Binyamin Netanyahu ise bu açıklamalara tepki gösterdi.

Hagari'nin açıklamaları

Sözcü Hagari Çarşamba günü İsrail'in Kanal 13 televizyonuna verdiği röportajda "Hamas'ı yok etmenin, ortadan kaldırmanın mümkün olduğu fikri halkı aldatmaktır" dedi.

Hagari, CNN'e bağlı Kan 11 kanalına verdiği ayrı bir röportajda ise "Halka Gazze'de terör, askeri operasyonlar, roketler ve silahlı adamlar olmayacağını söylemek bir yalandır." dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gazze'de terör olacak. Hamas, Gazze sakinlerinin kalplerinde derin kökleri olan bir fikirdir. Kamu hizmetlerini yürüten ve yiyecek dağıtan ya da çalanların yerine başka bir şey kurulması gerekiyor. Bu siyasi kademenin vereceği bir karardır ve ordu bunu uygulayacaktır."

Hagari'nin yorumları Netanyahu'nun ofisinden sert bir yanıt gelmesine neden oldu. Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada, Gazze'deki savaşın amaçlarından birinin "Hamas'ın askeri ve yönetim kabiliyetlerinin yok edilmesi" olduğu ifade edildi ve "İsrail ordusu elbette bu konuda kararlıdır" denildi.

İsrail ordusu daha sonra Hagari'nin röportajlarına ilişkin bir açıklama yayınladı. Ordu, hükümetin savaş hedeflerine bağlı olduklarını teyit etti ve Hagari'nin Hamas'tan sadece "bir ideoloji ve bir fikir olarak bahsettiğini" iddia etti.

Öte yandan, yükümet sözcüsü David Mencer, İsrail kabinesinin Hamas'ı tümüyle yok etme yönündeki ilk savaş hedeflerini yumuşatabileceğinin bir işareti olarak, Hamas'ın "askeri ve hükümet kabiliyetlerini" ortadan kaldırmanın "grubun her üyesini öldürmek anlamına gelmediğini" söyledi.

Mencer Perşembe günü gazetecilere yaptığı açıklamada Hagari'nin yorumlarının savaş çabalarına zarar vermediğini ifade etti ancak "seçilmiş hükümetin iradesini yerine getirmenin ordunun sorumluluğu olduğunu" vurguladı.

Son günlerde İsrail ordusu ile hükümeti arasında tansiyonun yükseldiği dikkat çekiyor. Geçtiğimiz hafta sonu İsrail ordusu, yardımların dağıtılabilmesi için Gazze'nin güneyindeki bir güzergahta askeri faaliyetlere bir günlük "taktiksel ara" verileceğini duyurmuş ve bu karar Netanyahu'yu kızdırmıştı.

İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan yetkiliye göre Netanyahu askeri sekreteriyle temasa geçerek bu fikrin kabul edilemez olduğunu söyledi ancak daha sonra Refah'taki saldırıların devam edeceğine dair güvence alınca geri adım attı.

Gazze'de 8 aydır süren saldırılara rağmen Hamas'ın halen yenilgiye uğratılamamış olmasının İsrail tarafında gerilimi ve tartışmaları artırdığı dikkat çekiyor.

Bölge kaynakları Hamas'ın askeri gücünün ve insan kaynaklarının halen büyük oranda varlığını koruduğunu, tünel ağının da çoğunun işler vaziyette olduğunu ifade ediyor.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum