İsrail ordusu Batı Şeria'daki Al Jazeera ofisine baskın düzenledi
Bir başka Al Jazeera muhabiri de personelin baskınla ilgili haber yapmasının engellendiğini ve kameralarına el konulduğunu söyledi.
Katar merkezli yayın kuruluşu Al Jazeera, İsrail güçlerinin Pazar günü işgal altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kentindeki ofisine baskın düzenlediğini ve 45 günlük kapatma kararı aldıklarını açıkladı.
İsrail yönetimi geçtiğimiz hafta, kanalın İsrail içinde faaliyet göstermesini yasakladıktan dört ay sonra, Al Jazeera çalışanlarının basın kartlarını iptal ettiğini duyurmuştu.
Kanalın haberine göre İsrail askeri Al Jazeera'nin Batı Şeria büro şefi Velid el Ömeri'ye "Al Jazeera'nin 45 gün süreyle kapatılması yönünde bir mahkeme kararı var" dedi. Uzun namlulu silahlı ve maskeli askerlerin Ramallah'taki ofise girdiğini gösteren görüntülere göre bir asker, “Sizden tüm eşyalarınızı ve kameralarınızı almanızı ve şimdi hemen ofisi terk etmenizi istiyorum” dedi.
İsrail Al Jazeera muhabirlerinin basın kartlarını iptal ettiğini açıkladı
Katar merkezli kurum, askerlerin kapatma kararı için bir neden belirtmediğini söyledi. Al Jazeera'ye göre Ömeri, kapatma kararında kanalın "teröre teşvik ve destek" ile suçlandığını söyledi.
Velid el Ömeri, "Gazetecileri bu şekilde hedef almak her zaman gerçeği yok etmeye çalışmayı ve insanların doğruları duymasını engellemeyi amaçlıyor" dedi.
İsrail ordusu konuyla ilgili soruları yanıtsız bıraktı. Başbakan Binyamin Netanyahu'nun hükümeti ile El Cezire arasında uzun süredir devam eden anlaşmazlık, 7 Ekim'den bu yana daha da kötüleşti. İsrail ordusu defalarca Al Jazeera çalışanlarını Gazze'de Hamas ya da müttefiklerine bağlı “terörist ajanlar” olmakla suçladı.
Al Jazeera İsrail'in suçlamalarını reddediyor ve İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki çalışanlarını sistematik olarak hedef aldığını belirtiyor.
İsrailli Bakan: Gazze savaşına dair bildiklerimi Al Jazeera'den öğrendim
Gazze'deki hükümet medya ofisi Pazar günkü baskını kınayarak yaptığı açıklamada bunun “büyük bir skandal ve basın özgürlüğünün bariz bir ihlali” olduğunu söyledi.
"Sürpriz değil"
İsrail parlamentosu Nisan ayı başında, "devlet güvenliğine zararlı olduğu düşünülen" yabancı medya yayınlarının yasaklanmasına izin veren bir yasayı kabul etmişti.
İsrail hükümeti bu yasaya dayanarak 5 Mayıs'ta Al Jazeera'nin İsrail'den yayın yapmasının yasaklanması ve ofislerinin 45 günlük bir süre için kapatılması kararını onayladı ve bu süre geçtiğimiz hafta Tel Aviv'deki bir mahkeme tarafından dördüncü kez uzatıldı.
İsrail polisi Al Jazeera stüdyosuna baskın düzenledi
Kapatma kararı, El Cezire'nin Batı Şeria ya da Gazze Şeridi'nden yapılan yayınları etkilememişti. Al Jazeera muhabiri Nida İbrahim, kanalın Batı Şeria'daki ofisinin kapatılmasının, daha önce İsrail içinden haber yapılmasının yasaklanmasının ardından "sürpriz olmadığını" söyledi.
İbrahim kanalda yaptığı açıklamada, "İsrailli yetkililerin büroyu kapatmakla tehdit ettiklerini duymuştuk" dedi ve ekledi: "Ancak bunun bugün gerçekleşmesini beklemiyorduk."
Bir başka Al Jazeera muhabiri de personelin baskınla ilgili haber yapmasının engellendiğini ve kameralarına el konulduğunu söyledi.
İsrail polisi Al Jazeera ofisine baskın düzenledi
Mayıs ayında kanal, Gazze savaşıyla ilgili yayınları nedeniyle faaliyetlerinin yasaklanmasını “suç” olarak nitelemişti.
Kanaldan yapılan açıklamada "İsrail'in, insanların bilgiye erişim hakkını ihlal eden bu suç eylemini kınıyor ve telin ediyoruz" denildi.
İsrail ordusu Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde düzenlediği birçok saldırıda Al Jazeera çalışanlarını doğrudan hedef almış ve ölümüne neden olmuştu.
Kaynak: Mepa News, Ajanslar