"İsrail ordusu Gazze-Mısır sınırına saldırı başlatacak"
İsrail'in Mısır'ı Gazze Şeridi ile olan sınır hattına saldırı düzenleyeceği konusunda bilgilendirdiği ifade edildi.
İsrail ordusunun Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki sınır hattına saldırı başlatacağı bildirildi.
Buna göre İsrail ordusu, Mısır sınırındaki Refah bölgesine ve Philadelphi Koridoru'na doğru saldırıya geçecek.
İsrail merkezli Maariv'in Sky News Arabia'ya dayandırdığı habere göre, İsrail Cumartesi akşamı Mısır yönetimini, Refah ve Philadelphi Koridoru'na asker gönderme niyeti konusunda bilgilendirdi.
Mısır yönetimi ise İsrail'in askeri hamlesini kabul etmeyeceğini belirtti.
Mısır Devlet Enformasyon Servisi Başkanı Ziya Raşvan bu hafta başında yaptığı açıklamada "İsrail'in bu yönde atacağı herhangi bir adımın Mısır-İsrail ilişkilerine ciddi bir tehdit oluşturacağını" belirtmişti.
İsrail tarafı ise Mısır'ın tavrı konusunda daha farklı bir yaklaşım benimsiyor. Mısır'la ilgili bir soruya cevaben Başbakan Binyamin Netanyahu dün akşam şu ifadeleri kullandı:
"Mısır'la ilişkiler hükümetler arasında her zaman devam ediyor ve normal. Her birimizin çıkarları var. Mısır'ın bazı şeyleri söylemesi gerekiyor. Onlar kendi çıkarlarını gözetiyor, biz de kendi çıkarlarımızı gözetiyoruz."
Maariv'in haberine göre IDF eski sözcüsü Avi Benyahu da bu hafta sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada İsrail'in güneye doğru ilerleyerek Refah'a girebileceğini kaydetmişti.
Philadelphi Koridoru nedir?
Philadelphi Rotası olarak da anılan Philadelphi Koridoru, Gazze ile Mısır arasındaki sınırın tamamını oluşturan 14 kilometre uzunluğunda bir kara şeridi.
Koridor, Mısır'ın İsrail ile 1979'da yaptığı tartışmalı barış anlaşmasının bir parçası olarak tampon bölge olarak kuruldu. İsrailliler bu koridorun Gazze'deki Filistinlilere silah ve diğer malzemelerin ulaşmasını ve Filistinlilerin dışarı çıkmasını engellemek için gerekli olduğunu savunuyordu.
2005 yılında İsrail askeri güçlerini Gazze'den çekince Mısır, Philadelphi Koridoru'nu denetlemekten sorumlu tek taraf haline geldi. İsrail ile yapılan bir anlaşma Mısır'ın bölgede devriye gezmek üzere 750 asker ve ağır silah bulundurmasına izin verirken, Gazze'nin sorumluluğu Filistin Yönetimi'ne geçti.
Ancak 2007'de seçimleri kazanan ve Başkan Mahmud Abbas'ın El Fetih hareketiyle sert bir çatışmaya giren Hamas, Gazze'nin kontrolünü tamamen ele geçirince durum değişti.
İsrail, Filistin yerleşim bölgesine ağır bir abluka uyguladı. Bu da koridorun Gazze'nin dış dünyayla kalan son bağlantısı haline geldiği anlamına geliyordu.
Sonuç olarak, Filistinliler tarafından koridor bölgesinde kazılan tüneller Gazze için hayati önem kazandı. Mısır yıllar boyunca bu tünelleri sürekli olarak imha ettiğini iddia etse de İsrail, Kahire'nin koridoru Filistinliler için hayati bir ikmal yolu olmaktan çıkarmak için yeterince çaba göstermediğini iddia etti.
İsrail neden Philadelphi Koridoru'nu geri almak istiyor?
İsrail Gazze'nin tüm sınırlarını tam olarak kontrol etmek istiyor ve Philadelphi Koridoru İsrail'in erişiminin dışında kalıyor. İsrail bunun güvenlik kaygıları nedeniyle gerekli olduğunu iddia ediyor. Ancak uzmanlar bunun İsrail'in Gazze'nin tamamını bir kez daha işgal etme ve nüfusun hareketi üzerinde tam kontrol sağlama girişimiyle ilgili olduğunu savunuyor.
Bu girişimin, İsrail'in Gazzelileri Mısır'a sürme planının bir parçası olabileceğine dair endişeler de mevcut. İsrail'in daha önce Filistinlileri Gazze'den Sina Yarımadası'na tehcir etmeyi gündeme getirmiş, ancak bu plana ABD, Mısır ve tüm Arap devletleri karşı çıkmıştı.
Kaynak: Mepa News