İsrail ordusu gözetleme sistemi kurduktan sonra Gazze-Mısır sınırından çekilebilir
Müzakerelerin tarafları ayrıntılar üzerinde mutabık kalırsa bir gözetleme sistemi ateşkes anlaşmasına giden yolu kolaylaştırabilir.
İki Mısırlı kaynağa ve konu hakkında bilgi sahibi üçüncü bir kaynağa göre, İsrailli ve Mısırlı ateşkes müzakerecileri Gazze ile Mısır arasındaki sınır boyunca, ateşkes üzerinde anlaşılması halinde İsrail'in askerlerini bölgeden geri çekmesine olanak tanıyabilecek bir elektronik gözetleme sistemi üzerinde görüşüyor.
İsrail güçlerinin sınırda kalıp kalmayacağı sorusu, olası bir ateşkes anlaşmasını engelleyen konulardan biri çünkü hem Filistinli grup Hamas hem de görüşmelerde arabulucu olan Mısır, İsrail'in güçlerini orada tutmasına karşı çıkıyor.
İsrail, askerlerinin Philadelphi koridoru olarak adlandırdığı sınır bölgesinden ayrılması halinde Hamas'ın silahlı kanadının Mısır'dan tüneller aracılığıyla Gazze'ye silah ve malzeme sokarak yeniden silahlanmasından ve İsrail'i yeniden tehdit etmesinden endişe ediyor.
Müzakerelerin tarafları ayrıntılar üzerinde mutabık kalırsa bir gözetleme sistemi ateşkes anlaşmasına giden yolu kolaylaştırabilir.
Gazze ateşkes görüşmelerinde son durum ne?
Sınırda bir gözetleme sistemine ilişkin tartışmalar daha önce de rapor edilmişti, ancak Reuters ilk kez İsrail'in sınır bölgesinden güçlerini geri çekmek amacıyla mevcut görüşmelerin bir parçası olarak tartışmalara katıldığını bildiriyor.
Konuyla ilgili bilgi sahibi olan ve isminin açıklanmaması kaydıyla konuşan bir kaynak, görüşmelerin "temelde Philadelphi (koridorunun) Mısır tarafında inşa edilecek sensörlerle" ilgili olduğunu söyledi.
"Fikir açıkça tünelleri tespit etmek, Gazze'ye silah ya da insan kaçırmaya çalıştıkları diğer yolları tespit etmek. Açıkçası bu bir rehine anlaşmasında önemli bir unsur olacaktır."
Bunun bir ateşkes anlaşması için önemli olup olmayacağı sorulduğunda ise kaynak, bunun İsrail askerlerinin Philadelphi koridorunda bulunmak zorunda kalmayacağı anlamına geleceğini söyledi: "Doğru."
Yine isimlerinin açıklanmaması koşuluyla konuşan iki Mısırlı güvenlik kaynağı, İsrailli müzakerecilerin yüksek teknolojili bir gözetleme sisteminden bahsettiklerini söyledi.
İki Mısırlı kaynağa göre, eğer ABD tarafından desteklenir ve masrafları karşılanırsa Mısır buna karşı çıkmayacaktı. Ancak Mısır'ın İsrail ile Mısır arasında daha önce imzalanan barış anlaşmasında belirlenen sınır düzenlemelerini değiştirecek hiçbir şeyi kabul etmeyeceğini söylediler.
Perşembe günü askeri bir etkinlikte konuşan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze-Mısır sınırında İsrail'in kontrolü koruyacağı bir anlaşmayı kabul edebileceklerini söyledi ancak bunun askerlerin sınırda fiziksel olarak bulunması anlamına gelip gelmediğini belirtmedi.
Katar ve Mısır'da Washington'un desteğiyle Gazze'de 10. ayına giren çatışmalara ara verilmesini ve Hamas'ın elindeki rehinelerin serbest bırakılmasını sağlayacak bir anlaşma üzerinde görüşmeler sürüyor.
Gazze'deki sağlık yetkililerine göre 7 Ekim'den bu yana İsrail güçleri 38,000'den fazla Filistinliyi katletti. İsrail saldırılarında ölenlerin tamamına yakınını bebekler, çocuklar ve kadınlar oluşturuyor.
İsrail vahşeti Gazze'de 38 bin 345 can aldı
İsrailli yetkililer savaş sırasında Hamas'ın sınırın altından Mısır'ın Sina bölgesine uzanan tünelleri silah kaçakçılığı için kullandığını söyledi. Mısır, Gazze'ye giden tünel ağlarını yıllar önce yok ettiğini ve kaçakçılığı önlemek için bir tampon bölge ve sınır tahkimatı oluşturduğunu söylüyor.
İsrail'in Mayıs ayı başında Gazze'nin güneyindeki Refah bölgesine ilerlemesi, Mısır ile Gazze arasındaki Refah sınır kapısının kapanmasına ve Filistin topraklarına giren uluslararası insani yardım miktarının keskin bir şekilde azalmasına yol açtı.
Mısır, Gazze'ye yardım sevkiyatının yeniden başlamasını istediğini ancak Refah sınır kapısının yeniden açılabilmesi için burada Filistinlilerin varlığının yeniden tesis edilmesi gerektiğini söylüyor.
Kaynak: Mepa News, Ajanslar