İsrail ordusu Lübnan'da yangın çıkarmak için mancınık kullanıyor

İsrail ordusu Lübnan'da yangın çıkarmak için mancınık kullanıyor

İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyindeki çalılıkları ve bitki örtüsünü hedef alan yangın bombalarını fırlatmak için eski bir mancınık kullanıldığını doğruladı.

İsrail askerleri Lübnan sınırı boyunca, antik ve ortaçağ savaşlarında mermi fırlatmak için kullanılan bir mancınık ateşlerken görüntülendi.

Sosyal medyada dolaşan görüntülerde askerlerin Lübnan'daki bitki örtüsü ve çalılıkları yakmak amacıyla bir mancınık kullanarak sınır boyunca yangın çıkarıcı maddeler fırlattığı görülüyor.

İsrail ordusu Perşembe günü görüntülerin gerçek olduğunu doğruladı ancak silahın yaygın olarak kullanılmayacağını söyledi.

Ordudan yapılan açıklamada "Bu yerel bir girişimdir ve yaygın kullanıma girmiş bir araç değildir" denildi.

"Lübnan sınırındaki bölge kayalar, çalılıklar ve yoğun dikenli bitki örtüsüyle karakterize olup, savunmada görev alan İsrail güçleri için zorluk teşkil etmektedir."

Mancınık ilk olarak M.Ö. dördüncü yüzyılda Çin'de ortaya çıkmış ve daha önceki topçu silahlarından daha uzağa mermi fırlatabilme özelliğine sahipti. Ayrıca dönemin standart fırlatma sistemlerine göre daha ağır mermiler taşıyabiliyor ve fırlatabiliyordu.

Barutlu topların ortaya çıkmasıyla birlikte 15. yüzyılda önemini yitirmiştir.

İsrail medyası Lübnan'a atılan yangın toplarının amacının bölgedeki yoğun bitki örtüsünü siper olarak kullanan Hizbullah savaşçılarını açığa çıkarmak olduğunu öne sürdü. Bu aynı zamanda bir kara saldırısına hazırlık da olabilir.

İsrail'in Ekim 2023'te Gazze'ye karşı başlattığı savaştan bu yana devam eden Lübnan sınırındaki çatışmaların başlangıcından bu yana, İsrail birliklerinin Lübnan'daki çalıları ateşe vermek için Molotof kokteylleri, yangın çıkarıcı dronlar ve beyaz fosfor kullandıkları bildirildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü geçtiğimiz günlerde İsrail güçlerinin Lübnan'ın güneyindeki yoğun nüfuslu bölgelere hukuka aykırı bir şekilde beyaz fosfor mühimmatı attığı uyarısında bulundu.

L'Orient Today'de yer alan bir habere göre Lübnan, İsrail saldırıları ve özellikle de beyaz fosfor kullanımı nedeniyle yüksek orman yangını riskiyle karşı karşıya.

Rapora göre geçtiğimiz ay topçu bombardımanı ve beyaz fosfor saldırılarının ardından güneydeki bazı köylerde orman yangınları çıktı.

İsrail'in kuzeyinde de Lübnan'dan yapılan roket ve insansız hava aracı saldırılarının ardından yoğun orman yangınları yaşandı.

Çarşamba günü İsrail hava saldırıları Lübnan'ın Suriye sınırına yakın Hermel bölgesinde bir araç konvoyunu vurarak birkaç kişinin ölümüne neden oldu. Bu, savaşın başlamasından bu yana Lübnan'ın kuzeyine yapılan en büyük saldırı oldu.

Kaynak: Mepa News, Middle East Eye

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.