İsrail ordusu Nasrallah'ın 'anlık istihbaratla' vurulduğunu açıkladı

İsrail ordusu Nasrallah'ın 'anlık istihbaratla' vurulduğunu açıkladı

İsrail ordu kaynakları Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın uzun süredir takip edildiğini belirtti.

İsrail ordusu Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın Beyrut'un güneyindeki yeraltı karargahında üst düzey komutanlarla bir araya geleceğini öğrenen İsrail'in söz konusu saldırıyı gerçekleştirme kararı aldığını duyurdu.

Bazı uzmanlar Hizbullah lideri Nasrallah'ın İsrail tarafından hedef alınmasında örgütün içerisindeki güvenlik ve istihbarat açıklanın da ciddi katkısı olduğu görüşünde. Bu da Hizbullah içerisindeki en büyük istihbarat çatlağı olarak gösteriliyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda "İsrail'in sınırlarında Hizbullah varlığını kabul etmeyeceğini" söylemesinden kısa bir süre sonra gerçekleşen saldırı, son haftalarda örgütün en üst düzey liderlerinden bazılarının öldürülmesinin hemen ardından geldi.

İsrail ordu sözcüsü Yarbay Nadav Şoşani, ordunun “Yeni Düzen” adı verilen operasyonun Cuma günü Nasrallah ve Hizbullah'ın üst düzey komuta kademesinin "İsrail'e karşı yeni saldırılar planlamak üzere bir araya geldiği sırada" gerçekleştiğini söyledi.

Şoşani gazetecilere verdiği demeçte “Elimizde gerçek zamanlı bir istihbarat, bir fırsat, bu saldırıyı gerçekleştirmemizi sağlayan operasyonel bir fırsat vardı” dedi.

İsrail Ordu Radyosu, saldırıyı gerçekleştiren hava kuvvetleri filosunun komutanının pilotlara hedefle ilgili ayrıntıların sadece havalanmadan kısa bir süre önce verildiğini söylediğini aktardı.

İsminin sadece Yarbay M. olarak açıklandığı subay, “Pilotlar (saldırının) planlandığı günlerde hedefin ne olduğunu bilmiyorlardı” dedi.

“Pilotlara saldırıyı gerçekleştirmeden sadece birkaç saat önce hedefi gösterdik ve onlar da ne için gittiklerini anladılar.”

Şoşani saldırıda ABD yapımı M-84 ağır bombalarının kullanılmış olabileceği yönündeki iddialar hakkında yorum yapmaktan kaçınırken Hatzerim hava üssü komutanı Tuğgeneral Amichai Levin gazetecilere "onlarca bombanın saniyeler içinde hedefi vurduğunu" söyledi.

Şoşani, İsrail'in hafta başında öldürmeye çalıştığı Hizbullah'ın güney cephesi lideri Ali Karaki'nin de son saldırıda öldürüldüğünü söyledi.

İlk saldırılarını Hamas'ın geçen yıl 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırıdan bir gün sonra başlatan Hizbullah, Nasrallah'ın ölümünü doğruladı ve "Gazze ve Filistin'i desteklemek ve Lübnan'ı savunmak için" İsrail'e karşı savaşmaya devam edeceğini söyledi.

O tarihten bu yana her gün karşılıklı füze ve roket atışları devam ederken, sınırın her iki tarafında on binlerce insan evlerini terk etmek zorunda kaldı ve geniş yerleşim alanları neredeyse tamamen terk edilmiş durumda.

İsrail'in Hizbullah'ın operasyonel kapasitesini zayıflatmaya yönelik kasıtlı bir strateji çerçevesinde İran'a bağlı örgütün üst düzey askeri liderlerinden bazılarına sistematik olarak suikastlar düzenlemeye başlamasıyla gerilim son haftalarda keskin bir şekilde tırmandı.

Şoşani, “Nasrallah hakkında birkaç yıldır istihbarat topluyoruz. On yıllardır istihbarat topluyoruz, bir gün savaş başlatmaya çalışacağını biliyorduk” dedi ve ekledi:

“Gerçek zamanlı, anlık bir bilgiye sahiptik ve saldırıyı gerçekleştirdik.”

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum