İsrail saflarında savaşan Güney Afrika vatandaşı hakkında suç duyurusunda bulunuldu

İsrail saflarında savaşan Güney Afrika vatandaşı hakkında suç duyurusunda bulunuldu

Bir Güney Afrika vatandaşının Güney Afrika hükümetinden izin almadan yabancı bir ordu için savaşması yasa dışı kabul ediliyor.

Güney Afrika'da Filistin yanlısı bir kuruluş, en azından Ekim 2023'ten bu yana İsrail ordusunda yasadışı olarak görev yaptığı iddia edilen bir Güney Afrika vatandaşı hakkında suç duyurusunda bulundu.

Güney Afrika'daki Filistin Dayanışma Komitesi (PSC) tarafından Perşembe günü yapılan suç duyurusunda, Western Cape'de yaşayan Güney Afrika vatandaşı Benjamin Rattle'ın İsrail'in Gazze'ye karşı sürdürdüğü savaşta önemli bir rol oynayan İsrail ordusunun Golani Tugayı'nın bir parçası olduğu öne sürüldü.

Middle East Eye (MEE) tarafından ele geçirilen şikayet dilekçesine göre PSC, Uluslararası İlişkiler ve İşbirliği Bakanı Naledi Pandor'a, İsrail ordusu için savaştığı tespit edilen Rattle dahil iki kişinin yargılanması için baskı yapması çağrısında bulunan çevrimiçi bir dilekçenin ortaya çıkmasının ardından davasını açtığını söyledi.

PSC, Rattle'ın sosyal medyasını taradıktan sonra, onun orduda olduğunu gösteren birkaç bilgi ve resim buldu ve grup bir suç duyurusunda bulundu.

PSC'den Usuf Chikte MEE'ye yaptığı açıklamada, "Bu kişinin aslında İsrail ordusunda görev yaptığına dair birinci dereceden kanıtlar sunduk, ancak davranışlarını soruşturmanın ve kovuşturmayı gerektiren bir yasa ihlali olduğu sonucuna varmanın kanun uygulayıcıların görevi olduğuna inanıyoruz" dedi.

Chikte, "Şikayetimizin yeterli bilgi içerdiğinden ve kovuşturma için ikna edici bir temel oluşturduğumuzdan eminiz" diye ekledi.

Bir Güney Afrika vatandaşının Güney Afrika hükümetinden önceden izin almadan yabancı bir ordu için savaşması yasa dışı.

Mart ayında Bakan Pandor, İsrail ordusu için savaşan vatandaşların yargılanabileceğini söylemişti.

Bu açıklama, Aralık ayında hükümetin Güney Afrikalıların kabul etmedikleri yabancı savaşlarda yer almaları halinde vatandaşlıklarını kaybedebileceklerine dair yaptığı uyarının ardından geldi.

Geçen yıl Aralık ayında Güney Afrika, İsrail'in Gazze'deki eylemlerinin "Filistinli ulusal, ırksal ve etnik grubun önemli bir bölümünün yok edilmesini amaçladığı için soykırım niteliği taşıdığını" iddia ederek Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) dava açmıştı.

Ardından Ocak ayında UAD, İsrail'in Gazze'deki Filistinlilere karşı soykırım yaptığının "makul" olduğuna karar verdi.

Instagram'dan kanıtlar

PSC polise yaptığı şikayette, Rattle'ın iddia edilen iki Instagram hesabından "Rattle'ın İsrail ordusunda gönüllü ya da üyesi olarak görev yaptığını ve işgal altındaki Filistin toprağı Gazze Şeridi'nde aktif görevde olabileceğini ve İsrail ordusundaki rolünden gurur duyduğunu gösteren" 13 fotoğraf ve görüntüyü topladığını ve bunlara yer verdiğini söyledi.

Grubun açıklamasına göre bu veriler arasında geçtiğimiz yıl içinde çekilmiş ve halen Gazze'de aktif görevde olabileceğini düşündüren görüntü ve videolar da yer alıyor.

rattle5.jpg

Verilen görüntülerde Rattle, arka planda tanklar ya da yıkılmış binalar varken elinde yarı otomatik silahlarla görülüyor.

Rattle'a ait olduğu söylenen bir görüntüde ise şöyle bir başlık yer alıyor: "Nehirden Denize, İsrail'i özgür kılacağız".

Middle East Eye, dava açıldığından bu yana sosyal medya hesaplarını silmiş olan Benjamin Rattle'a ulaşamadı. Rattle'ın Güney Afrika'daki ailesine ulaşıldı ancak konuyla ilgili bir yanıt alınamadı.

Rattle sosyal medya hesaplarını silmeden önce Güney Afrika'da yayın yapan Groundup'a verdiği demeçte şu anda Lübnan sınırında görev yaptığını söyledi.

İsrail ordusunun bir parçası olduğunu inkar etmedi.

"Evet, burada Yahudilerin kadim vatanlarında, bizi yok etmek istemeyen Araplarla yan yana barış içinde yaşayabilmeleri için savaşmaktan gurur duyuyorum."

Rattle daha sonra Güney Afrika hükümetinin eylemlerinden dolayı "utanması" gerektiğini düşündüğünü söyledi -muhtemelen Güney Afrika'nın çatışmadaki duruşuna ve UAD'deki davasına atıfta bulunarak- eylemlerin ülkedeki Yahudi toplumunu tehlikeye attığını ve "davaya yardım etmeye çalışan Yahudilerin" evlerine dönmesini engellediğini iddia etti.

"Gazze'de bulundum ve size şunu söyleyebilirim ki Güney Afrika'daki yoksulluk Gazze'deki yaşam koşullarından çok daha kötü. Dolayısıyla Güney Afrika hükümetinin yerinde olsaydım, başka ülkelerin sorunlarına karışmadan önce kendi ülkemdeki sayısız sorunu çözmeye odaklanırdım.”

Kovuşturma için uzun süredir devam eden mücadele

Güney Afrika'daki aktivist ve avukatlara göre, şu anda kaç Güney Afrika vatandaşının İsrail ordusu için savaştığı ya da yıllar boyunca savaşmış olduğu belirsiz.

Sosyal medyadan elde edilen bilgilere göre, İsrail için savaşan Güney Afrikalıların sayısı 70'in üzerinde olabilir.

PSC, şikayetlerinin Ulusal Savcılık Makamına (NPA) iletilmeden önce polis tarafından soruşturulacağını söyledi. NPA'nın Rattle'ın İsrail ordusunda yasadışı olarak görev yaptığına kanaat getirmesi halinde dahi kendisini yargılayıp yargılamayacağı belli değil.

İsrail ordusundan İsrail İşgal Gücü olarak bahseden Chikte, "PSC'nin İsrail ordusunda görev yapanları kovuşturmak için verdiği mücadele uzun süredir devam ediyor" dedi.

"Ortaklarımızla birlikte, şikayetimize konu olan kişiyle benzer olgusal koşullara sahip kişilerin yargılanması için iki ayrı olayda NPA'ya başvurduk.

Chikte sözlerini şöyle sürdürdü: "Buna ek olarak, geçtiğimiz yıl Adalet ve Islah Hizmetleri Departmanı (DOJCS) ile İsrail ordusunda görev yapan bireylere karşı yaptığımız suçlamaların soruşturulmasında gösterdikleri yavaş ilerleme konusunda iki kez görüştük."

Ancak PSC, özellikle Gazze'deki insani felaket bağlamında ve Güney Afrika'nın İsrail'i soykırım suçlamasıyla Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne götürmedeki öncü rolü göz önüne alındığında, Güney Afrika'da böyle bir davayı takip etmek için artık daha fazla siyasi irade olduğuna inanıyor.

PSC şikayetinde ayrıca Rattle'ı Roma Statüsü'nü ihlal etmekle suçlayarak "doğrudan ya da dolaylı olarak ortak bir amaçla ya da İsrail ordusu tarafından verilen emirler doğrultusunda soykırım suçu ve insanlığa karşı suç işlemiş gibi göründüğünü" belirtti.

Savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana Gazze'de hava bombardımanları, hedefli suikastlar ve yardım, su ve elektriğin sistematik olarak engellendiği bir saldırı silsilesinde 33.000'den fazla Filistinli İsrail güçleri tarafından öldürüldü.

Chikte, "Kovuşturma, Güney Afrika'nın Filistin'deki can kayıplarını önlemesinin, Siyonizmin yerel olarak yayılmasını engellemesinin ve uluslararası topluma İsrail'in cezasız kalmasına göz yumulmayacağının sinyalini vermesinin en güçlü yollarından biridir. Zira İsrail'in yetmiş yıldır işgalini sürdürmesini sağlayan şey bu cezasızlıktır" dedi.

Kaynak: Mepa News, Middle East Eye

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.