İsrail saldırısı sonrası Yemen'de son durum nasıl?

İsrail saldırısı sonrası Yemen'de son durum nasıl?

Pazar günü Husilerin askeri sözcüsü Yahya Seri, grubun "İsrail'in ülkemize yönelik saldırganlığına cevabının kaçınılmaz ve çok büyük olacağını" ifade etti.

Husilere göre, İsrail'in limana düzenlediği saldırının büyük bir yangını tetiklemesi ve üç kişinin ölümüne yol açmasından saatler sonra, Pazar günü itfaiye ekipleri Yemen'in Hudeyde kentinde Husiler tarafından işletilen limandaki yangınla mücadele etmeye devam ediyorlar.

Yakıt ve insani yardım için kilit bir nokta olan bu hayati limana Cumartesi günü düzenlenen saldırı, İsrail'in Arap yarımadasının yaklaşık 2.000 kilometre uzaktaki en yoksul ülkesinde üstlendiği ilk saldırı oldu.

Husi medyası tarafından yapılan açıklamada, Sağlık Bakanlığı üç kişinin öldüğünü ve çoğu ağır yanıklarla birlikte 87 kişinin yaralandığını söyledi.

Pazar günü Husilerin askeri sözcüsü Yahya Seri, grubun "İsrail'in ülkemize yönelik saldırganlığına cevabının kaçınılmaz ve çok büyük olacağını" ifade etti.

İsrail, saldırıyı Husilerin Cuma günü Tel Aviv'e düzenlediği ve bir kişinin ölümüne yol açan insansız hava aracı saldırısına karşılık olarak gerçekleştirdiğini açıkladı.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, "bize saldırmaya cüret ederlerse" Husilere karşı daha fazla operasyon düzenleneceğini söyledi.

Saldırının ardından İsrail ordusu Pazar günü yaptığı açıklamada Yemen'den Kızıldeniz'deki tatil beldesi Eilat'a doğru ateşlenen bir füzenin önlendiğini ve "merminin İsrail topraklarına girmediğini" belirtti.

Husi sözcüsü Seri, grubun Eilat'a doğru balistik füze ateşlediğini ve bunun Husilerin liman kentini vurma girişimlerinin sonuncusu olduğunu söyledi.

Bölgedeki bir AFP muhabiri, Husilerin açıklamasının itfaiyecilerin Hudeyde limanındaki yangını kontrol altına almak için mücadele ettiği sırada geldiğini ve yoğun siyah duman bulutlarının şehrin üstünü kapladığını söyledi.

Bir Hudeyde liman çalışanı, limandaki yakıt depolama tanklarının ve bir elektrik santralinin yangın söndürme çalışmalarının "yavaş" ilerlemesi nedeniyle hala alevler içinde olduğunu söyledi.

Güvenlik endişesiyle adının açıklanmasını istemeyen liman çalışanı, yangının kontrol altına alınmasının günler sürebileceğini söylerken, bu görüş Yemenli uzmanlar tarafından da destekleniyor.

ABD merkezli Navanti'nin kıdemli Orta Doğu analisti Muhammed Albaşa, "Yetersiz donanıma sahip itfaiyecilerin günlerce sürebilecek yangını kontrol altına alamayabileceğine dair endişeler var" dedi.

Yangının limandaki gıda depolama tesislerine ulaşabileceği uyarısında bulunuldu.

Yemen'in Husilerin elindeki bölgelerine yakıt ithalatı ve uluslararası yardım için hayati bir giriş noktası olan Hudeyde limanı, Husiler ile uluslararası alanda tanınan hükümet arasında on yıldır süren savaş boyunca büyük ölçüde sağlam kalmıştı.

Husiler, Kızıldeniz kıyılarının büyük bölümü de dahil olmak üzere Yemen'in büyük bölümünü kontrol ediyor ve savaş milyonlarca Yemenliyi liman üzerinden sağlanan yardıma bağımlı hale getirmiş durumda.

Husilerin yeterli yakıt stokuna sahip olduklarına dair verdikleri güvenceye rağmen Cumartesi günkü saldırı, savaş yorgunu Yemenlilerin üstesinden gelemeyecekleri kıtlığın daha da kötüleşeceği korkusunu tetikledi.

Yemen uzmanı Nicholas Brumfield sosyal medya platformu X'te yaptığı açıklamada saldırının "Husilerin elindeki Yemen'de yaşayan milyonlarca sıradan Yemenli üzerinde korkunç insani etkileri olacağını" söyledi.

Analist, bu durumun yakıt fiyatlarının yanı sıra kamyonlarla taşınan malların fiyatlarını da arttıracağını söyledi.

Yaklaşık on yıldır Husilerle mücadele eden Yemen'in uluslararası tanınırlığa sahip hükümeti saldırıyı kınadı ve kötüleşen insani krizden İsrail'i sorumlu tuttu.

Resmi Saba haber ajansı tarafından yapılan açıklamada Yemen hükümetinin "Siyonist varlığı, insani krizin derinleşmesi de dahil olmak üzere hava saldırılarından kaynaklanan her türlü yansımadan tamamen sorumlu tuttuğu" belirtildi.

Açıklamada ayrıca Husilere, ülkeyi "İran rejiminin çıkarlarına ve bölgedeki yayılmacı projesine hizmet eden anlamsız savaşlara" sürüklememeleri konusunda uyarıldı.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.