İsrail son saldırılarında Lübnan'ın tarihi liman kentini bombaladı

İsrail son saldırılarında Lübnan'ın tarihi liman kentini bombaladı

İsrail'in 23 Eylül'den bu yana Lübnan'a düzenlediği saldırılarda en az 1.552 kişi hayatını kaybetti.

İsrail ordusu Çarşamba günü Lübnan'ın güneyindeki tarihi liman kenti Sur'a çok sayıda hava saldırısı düzenledi.

İsrail ordusu, güneydeki diğer kasaba ve köylere yönelik bombardımanlardan kaçan çok sayıda insana ev sahipliği yapan kent sakinlerine, kenti terk etmeleri için çağrıda bulunmuştu.

Ancak İsrail'in bu çağrıları genellikler saldırılardan çok kısa bir süre önce gerçekleşiyor ve insanlara bölgeyi terk etmeleri için yeterli zamanı tanımıyor.

Yerel medya tarafından paylaşılan videolarda Lübnan sivil savunma mensuplarının Sur sokaklarında devriye gezdiği ve megafonlarla halka İsrail'in saldırmak üzere olduğunu ve derhal şehri terk etmelerini söylediği görülüyordu.

Yaklaşık üç saat sonra, İsrail'in hava saldırılarıyla merkezini vurmasıyla kenti duman bulutları sardı.

Sur'un afet yönetim biriminin başında bulunan Murtaza Mhanna AFP'ye yaptığı açıklamada “Durum çok kötü, insanları tahliye ediyoruz” dedi.

Birimin medya sorumlusu Bilal Kaşmar ajansa yaptığı açıklamada, “Sur şehrinin tamamının tahliye edildiğini söyleyebiliriz” dedi.

İsrail, şehirde Hizbullah'ı bombaladığını söylüyor ancak kamuoyuna bununla ilgili herhangi bir kanıt sunmuyor.

İsrail'in son saldırıları Sur'u hayalet bir şehre dönüştürdü; Çarşamba günkü saldırılardan önce kentte sadece 14.500 kişi kalmıştı.

Siviller çaresizce yeni bir bombardımandan kaçarken sahil otoyolu şu anda yatak, bavul ve giysi taşıyan arabalarla dolu.

İsrail ve Hizbullah 8 Ekim 2023'ten bu yana sınır ötesi çatışmalar yaşıyor ancak Eylül ayı ortasında İsrail'in Hizbullah mensuplarına ait binlerce çağrı cihazı ve telsizi patlatması ve ardından yoğun hava bombardımanlarına başlamasıyla gerilim iyice tırmandı.

Bundan günler sonra 1 Ekim'de İsrail işgal güçleri Lübnan'ın güneyini işgal etti.

Lübnan Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail'in Lübnan'a yönelik savaşı Ekim 2023'ten bu yana 2.500'den fazla kişinin ölümüne ve 1.2 milyondan fazla kişinin yerinden edilmesine neden oldu.

İsrail'in 23 Eylül'den bu yana Lübnan'a düzenlediği saldırılarda en az 1.552 kişi hayatını kaybetti.

Kaynak: Mepa News, Middle East Eye

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.