İsrail tarafından öldürülen Ayşenur Ezgi'nin ailesi bağımsız soruşturma talep etti

İsrail tarafından öldürülen Ayşenur Ezgi'nin ailesi bağımsız soruşturma talep etti

Bir ABD vatandaşı olan Ayşenur Ezgi, bir İsrail askerinin tüfeğinden çıkan kurşunla hayatını kaybettiği esnada Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimleri protesto ediyordu.

İşgal altındaki Batı Şeria'da bölgenin Yahudileştirilmesine karşı gösteri yaparken vurularak öldürülen Türk asıllı ABD vatandaşı kadının ailesi Cumartesi günü yaşanan olaya ilişkin bağımsız bir soruşturma talep ederek İsrail ordusunu Eygi'yi “vahşice” öldürmekle suçladı.

26 yaşındaki Ayşenur Ezgi Eygi, Cuma günü Batı Şeria'daki Beyta'da düzenlenen bir gösteriye katıldığı sırada İsrail güçlerinin açtığı ateşle başından vurularak öldürüldü.

Eygi'nin ailesi yaptığı açıklamada, “Onun hayatımızdaki varlığı İsrail ordusu tarafından gereksiz, hukuksuz ve şiddetli bir şekilde alındı” dedi.

Bir ABD vatandaşı olan Ayşenur Ezgi, bir İsrail askerinin tüfeğinden çıkan kurşunla hayatını kaybettiği esnada Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimleri protesto ediyordu.

Ayşenur Ezgi'nin ailesinden yapılan açıklamada, "ABD Başkanı Biden, Başkan Yardımcıs Harris ve Dışişleri Bakanı Blinken'ı bir ABD vatandaşının hukuksuz bir şekilde öldürülmesine ilişkin bağımsız bir soruşturma başlatmaya ve suçluların hesap vermesini sağlamaya çağırıyoruz." ifadeleri yer aldı.

İsrail ordusu, askerlerin protesto sırasında "kendilerine taş fırlatan ve onlara tehdit oluşturanlara ateşle karşılık verdiğini" söyledi.

Filistin yanlısı bir kuruluş olan Uluslararası Dayanışma Hareketi (ISM) üyesi olan Eygi, Cuma günü Yahudi yerleşimlerine karşı düzenlenen haftalık bir gösteri için Beyta beldesindeydi.

Son yıllarda Filistin yanlısı göstericiler, aşırı sağcı İsrailli bakanlar tarafından desteklenen ve Beyta'ya bakan Evyatar yerleşim bölgesine karşı sık sık protesto gösterileri düzenliyor.

BM insan hakları ofisi ve Rafidya Hastanesine göre Cuma günkü protesto sırasında Eygi başından vurularak öldürüldü.

Türkiye, Eygi'nin “İsrail işgal askerleri” tarafından öldürüldüğünü söylerken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İsrail'in eylemini “barbarca” olarak niteleyerek kınadı.

Washington olayı “trajik” olarak nitelendirdi ve yakın müttefiki İsrail'e olayın soruşturulması için çağrı yaptı.

Ancak ailesi bağımsız bir soruşturma talep etti.

Ailesi, “Ayşenur'un öldürülme koşulları göz önüne alındığında, İsrail soruşturması yeterli değildir” dedi.

Ailesi Eygi'nin her zaman “Filistin halkına yönelik şiddetin sona ermesini” savunduğunu söyledi.

Yaklaşık 490.000 kişinin yaşadığı Batı Şeria'daki İsrail yerleşimleri uluslararası hukuka göre yasa dışı.

Filistin Sağlık Bakanlığına göre, 7 Ekim'den bu yana İsrail askerleri ve Yahudie yerleşimciler Batı Şeria'da 690'dan fazla Filistinliyi öldürdü.

İsrailli yetkililere göre aynı dönemde topraklarını savunan Filistinlilerin saldırılarında güvenlik güçleri de dahil olmak üzere en az 23 İsrailli öldürüldü.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

wp.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.