"İsrail yeni ateşkes teklifine Yahya Sinvar'ı da dahil ediyor"

"İsrail yeni ateşkes teklifine Yahya Sinvar'ı da dahil ediyor"

Teklif ayrıca savaşın sona ermesini ve Filistinli tutukluların serbest bırakılmasını da öngörüyor.

İsrail radyosunun Perşembe günkü haberine göre Tel Aviv, Gazze Şeridi konusunda ara buluculara sunacağı ve tüm rehinelerin tek seferde serbest bırakılmasını öngören yeni bir anlaşma teklifi hazırlıyor.

İsrail'in söz konusu teklifinin, Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas'ın lideri Yahya Sinvar ve beraberindekilerin Gazze'den güvenli bir şekilde çıkmaları karşılığında tüm rehinelerin serbest bırakılmasını da içerdiği ifade ediliyor.

Teklif ayrıca savaşın sona ermesini ve Filistinli tutukluların serbest bırakılmasını da öngörüyor.

İsrail radyosu, İsrail'in yeni önerisinin Başbakan Binyamin Netanyahu tarafından önümüzdeki günlerde BM Genel Kurulu'nda yapacağı konuşmada sunulabileceğini belirtti.

Hamas'tan İsrail'in yeni önerisine ilişkin henüz bir açıklama gelmedi ancak hareket, özellikle Netanyahu yeni koşullar öne sürmeden önce ABD Başkanı Joe Biden tarafından sunulan planı kabul ettiği için yeni önerilere gerek görmediğini defalarca vurgulamıştı.

İsrail'deki kitlesel protestolar

Gazze'de tutulan İsrailli rehinelerin aileleri ateşkes ve takas anlaşması talebiyle protestolarını sürdürüyor.

Protestocular ayrıca ateşkes ve esir takası anlaşmasının imzalanması ve kapsamlı bir savaşa girilmemesi gerektiğini de kaydettiler.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken dün Kahire'ye yaptığı bir ziyaret sırasında ABD'nin Gazze Şeridi'nde olası teşkes anlaşması konusunda ilerleme kaydettiğini açıkladı.

Blinken, önerilen ateşkes anlaşmasındaki 18 maddeden 15'i üzerinde anlaşmaya varıldığını, ancak geriye kalan konuların çözülmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Washington'un Katarlı ve Mısırlı taraflara üzerinde uzlaşı sağlanamayan meseleleri çözmek için fikirler sunduğunu, ancak tarafların anlaşma sağlaması için "siyasi irade göstermesi gerektiğini" ifade etti.

Mevcut süreçte ateşkes Gazze'deki insani krizin sona ermesi açısında tek çıkar yol olarak görülüyor.

Hamas'ın taahhüdü

Blinken ile ortak bir basın toplantısı düzenleyen Mısır Dışişleri Bakanı Bedir Abdulati, Mısır ve ABD'nin Gazze'de acil ateşkes sağlanması ve Filistinlilerin katledilmesinin durdurulması gerektiği konusunda hemfikir olduğunu belirterek, Gazze'deki rehinelerin serbest bırakılması ve daha fazla insani yardım ulaştırılması için bir anlaşmaya varılmasının aciliyetine vurgu yaptı.

Abdulati, Hamas'ın “daha önce varılan mutabakatlara tam bağlılığı konusunda güvence verdiğini” ve ülkesinin Gazze'de ateşkes sağlanması için ABD ve Katar ile işbirliğini sürdürdüğünü de sözlerine ekledi.

İsrail'in engellemelerine rağmen Mısır, Gazze'de ateşkes sağlanması ve iki taraf arasında esir takası yapılması için Katar ve ABD ile ara buluculuk yapmaya devam ediyor.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.