İsrail, Yunanistan ve Güney Kıbrıs arasında 'enerji hattı' anlaşması

İsrail, Yunanistan ve Güney Kıbrıs arasında 'enerji hattı' anlaşması

Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail su altı enerji nakil hattı inşa etmek için anlaşma imzaladı.

Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail pazartesi günü, yaklaşık 900 milyon dolar tutacak ve Akdeniz deniz tabanını geçerek elektrik şebekelerini birbirine bağlayacak olan dünyanın en uzun ve en derin su altı enerji nakil hattını inşa etmek için anlaşma imzaladı.

Lefkoşa'da bulunan İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, mevkidaşlarıyla bir mutabakat zaptı imzaladı ve 'Avrupa-Asya Birleştiricisi' adlı projenin acil durumlarda yedek güç kaynağı sağlayacağını söyledi.

Güney Kıbrıs Enerji Bakanı Nataşa Pilides da bunun "adanın enerji izolasyonunu ve dolayısıyla transferi zor, yavaş ve maliyetli ağır yakıtlara olan bağımlılığı sona erdirme yönünde kararlı bir adım" olduğunu söyledi.

İsrail Enerji Bakanlığı'na göre, kablonun kapasitesi 1.000-2.000 megawatt aralığında olacak ve 2024 yılına kadar tamamlanacak. Bağlantı yaklaşık bin 500 km uzunluğu ve maksimum 2 bin 700 metre derinliğiyle, şimdiye kadar yapılmış en uzun ve en derin deniz altı elektrik kablosu olacak.

İsrail: Acil durumlarda Avrupa'dan enerji alabileceğiz

Bakan Steinitz, "Bu bağlantı acil durumlarda Avrupa kıtasının elektrik şebekelerinden elektrik desteği almamızı sağlayacak ve daha da önemlisi güneş enerjisi üretimine geçişimizde fosil kaynaklara olan bağımlılığı önemli ölçüde azaltma kabiliyetimizi destekleyecek" şeklinde konuştu.

Kaynak: Euronews

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.