İsrail'e petrol ve yakıt sevkiyatı yapan ülkeler savaş suçlarına ortak olabilir

İsrail'e petrol ve yakıt sevkiyatı yapan ülkeler savaş suçlarına ortak olabilir

Yeni araştırma, İsrail'e yapılan ham petrol ihracatının neredeyse yarısının Ocak ayındaki UAD kararından sonra yapıldığını ortaya koyuyor.

Hukuk uzmanları, İsrail'e petrol ve yakıt sevkiyatından sorumlu ülkelerin Gazze'de işlenen savaş suçlarına ortak olabileceği uyarısında bulundu.

Kâr amacı gütmeyen Oil Change International (OCI) tarafından yaptırılan yeni araştırma, Ekim ayından bu yana ham ve rafine petrol ürünlerinin sevkiyatından sorumlu olan Soykırım Sözleşmesi ve Cenevre Sözleşmelerini imzalayan ülkelerin sayısının artmasıyla birlikte “İsrail'in devam eden soykırımını besleyen petrol arzının devam ettiğini ve genişlediğini” ortaya koydu.

İsrail, Gazze'ye yönelik saldırılarında savaş uçaklarına, tanklarına ve askeri araçlarına güç sağlamak ve aynı zamanda Batı Şeria'daki Filistinlilerin evlerini yerle bir etmek için kullanılan buldozerlere yakıt sağlamak için bu sevkiyatlara büyük ölçüde bel bağlıyor.

Geçen yıl 21 Ekim ile 12 Temmuz tarihleri arasında İsrail'e yapılan 65 petrol ve yakıt sevkiyatını inceleyen OCI araştırmacıları, Gazze'ye yönelik savaşın başlamasından bu yana bu ülkelerin İsrail'e toplam 4,1 milyon ton ham petrol tedarik ettiğini tespit etti.

İhracatın neredeyse yarısı, Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) Ocak ayında İsrail'in Gazze'deki soykırım eylemlerini durdurmasını emrettiği ve müttefiklerinin İsrail'i desteklemeye devam etmeleri halinde “soykırıma suç ortaklığı” suçlamasıyla karşı karşıya kalabilecekleri uyarısında bulunduğu karardan bu yana yapılmıştır.

Mahkemenin İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarındaki varlığının yasallığına ilişkin Temmuz ayında yayınladığı tavsiye kararında da tüm devletlerin İsrail işgalinin sürdürülmesine “yardım ve destek sağlamama yükümlülüğü” altında olduğu sonucuna varılmıştı.

Araştırma, İsrail'e jet yakıtı, dizel ve diğer rafine petrol ürünleri ihracatının neredeyse yüzde 80'inin UAD kararından sonra yapıldığını ortaya koydu.

Azerbaycan İsrail'in önde gelen ham petrol tedarikçisi olmaya devam ederken, İtalya, Arnavutluk ve Yunanistan da kararın ardından ülkeye rafine edilmemiş petrol tedarik etmeye devam ediyor.

Raporda Afrika'dan yapılan tedarikte de bir artış tespit edildi. Gabon İsrail'in başlıca ham petrol tedarikçisi olmaya devam ederken, Nijerya ve Kongo-Brazzaville'den de sevkiyatlar gelmeye başladı.

Bu arada Brezilya, 7 Ekim'den bu yana İsrail'e yapılan ham petrol sevkiyatının yüzde 9'undan sorumlu ve son olarakNisan ayında da İsrail'e bir tanker yakıt gönderdi.

Raporda, İsrail'in Gazze'deki eylemlerini sert bir şekilde eleştiren Brezilya Devlet Başkanı Ignacio Lula da Silva'nın petrol ambargosu uygulayarak ateşkes için baskı yapabileceği kaydedildi.

OCI analizi ayrıca kararın alınmasından bu yana İsrail'e yakıt tedarikinde şirketlerin rolünü de özetleyerek, sadece altı büyük uluslararası fosil yakıt şirketinin -BP, Chevron, Eni, ExxonMobil, Shell ve TotalEnergies- Ekim ayından bu yana İsrail'e tedarik edilen ham petrolün yüzde 35'inden sorumlu olabileceğini ortaya koydu.

Kaynak: Mepa News, Middle East Eye

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
3 Yorum