İsrail'in Batı Şeria'daki operasyonları Filistinlilerin hayatını felce uğrattı

İsrail'in Batı Şeria'daki operasyonları Filistinlilerin hayatını felce uğrattı

İşgal altındaki Batı Şeria'da devam eden ölümcül baskınlar nedeniyle hastaneler faaliyetlerini durdurdu ve okullar kapandı.

Fayha Shalash ve Nader Durgham | Middle East Eye | Tercüme: Mepa News

İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin ve çevresindeki operasyonu ikinci haftasına girerken, bölgedeki Filistinliler için durum daha da kötüleşiyor.

Cenin Belediyesi Pazar günü yaptığı açıklamada İsrail ordusunun şehrin sokaklarının yüzde 70'ini buldozerlerle yıktığını ve evlerin yüzde 80'inin suyunun kesildiğini bildirdi.

Ayrıca 20 kilometrelik su ve kanalizasyon şebekesi, iletişim ve elektrik kabloları da imha edildi.

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail güçlerinin Batı Şeria'da İkinci İntifada'dan sonraki en büyük işgali başlatmasından bu yana öldürülen 33 Filistinliden 19'unun Cenin'den olduğunu açıkladı.

Öldürülenlerden 7'si çocuktu ve bunların arasında Salı günü Cenin vilayetinin Kefr Dan kasabasında İsrail güçleri tarafından vurularak öldürülen 16 yaşındaki Filistinli kız Lujain Musleh de vardı.

"İsrail ordusu onun hayallerini öldürdü"

Lujain'in akrabası İbrahim Musleh Middle East Eye'a yaptığı açıklamada, ordunun Kefr Dan'a saldırmasının ardından bölgedeki birkaç binaya İsrailli keskin nişancıların yerleştirildiğini söyledi.

Musleh, Lujain'in askerleri görmek için evinin penceresinden dışarı baktığını ve perdeyi çektiği anda bir İsrailli keskin nişancının onu doğrudan başından vurduğunu söyledi.

“O hareketsiz yatarken anne babası ve kız kardeşleri çığlık atmaya ve ağlamaya başladı. Anında ölmüş gibi görünüyordu çünkü kurşunlar beynini parçalamıştı.” diye ekledi.

Musleh, Lujain’in evine gönderilen bir ambulansın İsrail'in keskin nişancı ateşi altında kaldığını ve 20 dakika sonra bölgeye ulaştığını söyledi. Normal şartlarda bu yolculuk iki dakika sürecekti.

Musleh, “Lujain altı kardeşi arasında üçüncü olarak dünyaya geldi” dedi.

“Kibar ve sakin biriydi. O gün babasıyla birlikte sabah namazı kıldı ve Kur'an okudu. Okula dönebilmek ve bu barbarca saldırının sona ermesi için sürekli Allah'a dua ediyordu ama İsrail ordusunun kurşunları onun hayallerini öldürdü.”

Çarşamba günü İsrail medyası, ordunun Cenin'de Salı günü sona erdirmeyi planladığı operasyonlarını genişletme kararı aldığını bildirdi.

Ordunun Filistinli direnişçilerle çatışmaların devam etmesi üzerine Cenin ve Tulkerm’e takviye birlikler gönderdiği bildirildi.

"Hayat tamamen felç oldu"

Cenin Belediye Başkanı Nidal El Ubeydi yaptığı açıklamada İsrail operasyonlarının kenti bir deprem felaketinin ardından ortaya çıkan görüntüye benzettiğini söyledi.

Operasyonlardan en çok etkilenen bölgeler Cenin'deki mülteci kampının da bulunduğu doğu mahalleleri.

İsrail güçleri birkaç gündür burada konuşlanmış durumda ve bölgeyi kuşatarak buldozer operasyonları ve yıkımlar gerçekleştiriyor.

Ubeydi, sıkı kuşatma, elektrik, su ve iletişimin kesilmesi nedeniyle kamptan hiçbir bilgi alınamadığını söyledi.

"Cenin'in kalbi sayılan ticari alan tamamen yok edildi ve alışveriş hayatı tamamen durdu. Ciddi bir gıda ve ilaç sıkıntısının ortasında birçok dükkan yıkıldı, buldozerlerle yıkıldı ve yakıldı.”

Belediye Başkanı Ubeydi, İsrail güçlerinin “birçok evi işgal ettiğini ve sahiplerini kovduğunu” da sözlerine ekledi.

Askerler ayrıca evler arasında geçişi kolaylaştırmak için duvarlarda delikler açtı.

Belediye ekipleri ve gönüllüler bölge sakinlerine yardım sağlamaya çalışıyor, ancak İsrail'in yoğun ateşi nedeniyle bazı bölgelere girilemiyor.

Ubeydi'nin arabası birkaç gün önce belediye çalışanlarını denetlemeye çalışırken ateş altında kaldı.

Bazı bölgelere su ve elektriği geri getirebildiklerini söylese de, Cenin'deki hastanelerin bile kuşatma altında olması nedeniyle durum halen çok zor.

Cenin Devlet Hastanesi'nde su ve elektrik sıkıntısı ve tıbbi malzeme eksikliği nedeniyle bazı bölümlerde operasyonların durdurulmak zorunda kaldığını belirten Ubeydi, diyaliz hastalarının tedavilerine devam edebilmeleri için Nablus'a nakledildiğini de sözlerine ekledi.

“Cenin'de yaşananlar bir çevre ve gıda felaketine ve hayatın tamamen felç olmasına yol açıyor” dedi.

“Okullar açılmak üzere ve öğretmenlerin geçen Pazar günü göreve başlamaları gerekiyordu ama okullarına ulaşamadılar.”

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.