İsrail'in Gazze'de oluşturduğu 'ölüm bölgeleri' hakkında ne biliniyor?
"Filistinlilerin bu bölgelere girmesine izin verilmedi ve girdikleri takdirde üzerlerine ateş açıldı."
New Arab | Tercüme: Mepa News
Pazartesi günü yayınlanan ve operasyonda kullanılan sert yöntemler hakkında tanıklık yapan askerlere dayandırılan bir rapora göre, İsrail güçleri Gazze'de "ölüm bölgeleri" oluşturmak için tarım arazilerini dümdüz etti ve yerleşim bölgelerinin tamamını temizledi.
İsrailli insan hakları grubu "Breaking the Silence" tarafından hazırlanan raporda, Aralık 2024'e kadar Gazze'nin 800 ila 1500 metre içine kadar genişletilen ve o tarihten bu yana İsrail askerleri tarafından daha da genişletilen tampon bölgenin oluşturulması sırasında Gazze'de görev yapan askerlere atıfta bulunuldu.
Raporda zırhlı birliklerden bir yüzbaşının şu sözlerine yer verildi:
"Sınır hattı bir ölüm bölgesi, daha alçak bir alan, bir ova. Bizim oraya hakim bir bakışımız var, onların da var."
Askerler "aynı şeyler Netzarim Koridoru'nda ve sınırda da oldu" diye ekledi. Gazze Şehri'ni yerleşim bölgesinin geri kalanından ayıran ve Aralık 2024'te İsrail gazetesi Haaretz tarafından bir ölüm bölgesi olduğu bildirilen koridora atıfta bulundular.
İfadeler, İsrail birliklerinin Gazze'ye girmesinden kısa bir süre sonra, 2023 yılının sonundan 2024 yılının başına kadar Gazze'de görev yapan askerlerden geldi. Bu ifadeler, ordunun elindeki alanı büyük ölçüde genişletmeye yönelik son operasyonları kapsamıyordu.
Bölgenin ilk genişletilmesinde askerler buldozerler ve ağır ekskavatörlerin yanı sıra binlerce mayın ve patlayıcı kullanan birliklerin yaklaşık 3 bin 500 binayı ve savaş sonrası yeniden inşada hayati öneme sahip olabilecek tarım ve sanayi alanlarını yok ettiğini söylediler.
Gazze'de can kaybı 50 bin 752'ye yükseldi
İsrailli insan hakları grubu Gisha'nın ayrı bir raporuna göre Gazze'deki tarım arazilerinin yaklaşık yüzde 35'i yok edildi. Bunların çoğu bölgenin sınırlarında yer alıyor.
Rapora göre, zırhlı birliklerde görev yapan bir yedek asker "Esasen her şey biçildi, her şey. Her bina ve her yapı." ifadelerini kullandı. Bir başka asker ise bölgenin "Hiroşima gibi göründüğünü" söyledi.
İşgal altındaki Batı Şeria ve Gazze'de görev yapan askerlerin deneyimleri konusunda farkındalık oluşturmayı amaçlayan eski İsrailli askerlerden oluşan bir grup olan Breaking the Silence, operasyonlara katılan askerlerle konuştuğunu söyledi ve isimlerini vermeden onlardan alıntı yaptı.
Muharebe mühendisliği birliğinden bir asker, kendi birliği temizleme operasyonuna başlamak üzere ilk kez gönderildiğinde Gazze Şeridi'nin kuzey bölgesine yapılan ilk bombardımanın yarattığı yıkımı gördüğünde hissettiği şok duygusunu anlattı.
"İçeri girdiğimizde evleri yıkmadan önce bile gerçeküstüydü. Sanki bir filmin içindeymişsiniz gibi gerçeküstüydü. Orada gördüklerim, yargılayabildiğim kadarıyla, ihtiyaç olarak gerekçelendirebileceğim şeylerin ötesindeydi. Bu orantılılıkla ilgili."
"Sadece bir moloz yığını"
Askerler zeytin ağaçları, patlıcan ve karnabahar tarlaları da dahil olmak üzere tarım arazilerini kazdıklarını ve aralarında büyük bir Coca Cola fabrikası ile bir ilaç şirketinin de bulunduğu sanayi bölgelerini tahrip ettiklerini anlattılar.
Bir asker, bölgeyi "büyük bir sanayi bölgesi, büyük fabrikalar ve sonrasında sadece moloz yığını, kırık beton yığınları" diye tarif etti.
Filistinli sağlık yetkililerine göre İsrail operasyonu şimdiye kadar 50 binden fazla Filistinliyi öldürdü. İsrail ordusu yaklaşık 20 bin savaşçıyı öldürdüğünü öne sürüyor.
Bombardıman aynı zamanda bölgenin geniş alanlarını dümdüz etti ve yüz binlerce insanı bombalardan zarar görmüş binalarda, çadırlarda ya da geçici barınaklarda yaşamak zorunda bıraktı.
Raporda, yıkılan binaların birçoğunun ordu tarafından Hamas savaşçıları tarafından kullanıldığının düşünüldüğü ve bir askerin birkaçında rehinelerin eşyalarının bulunduğunu söylediği aktarıldı. Ancak diğer pek çok bina böyle bir bağlantı olmaksızın yıkıldı.
Gazze'de bir milyondan fazla kitap İsrail'in soykırım savaşının kurbanı oldu
Filistinlilerin bölgeye girmesine izin verilmedi ve girdikleri takdirde üzerlerine ateş açıldı. Ancak raporda askerlerin angajman kurallarının gevşek olduğunu ve büyük ölçüde olay yerindeki komutanlara bağlı olduğunu söyledikleri aktarıldı.
Zırhlı Birlikler'den bir yüzbaşı şu ifadeleri kullandı:
"Bölük komutanları bu konuda her türlü kararı alıyorlar, yani sonuçta kim olduklarına çok bağlı. Ancak genel olarak bir hesap verebilirlik sistemi yok".
Haberde bir başka askerin, genel olarak tampon bölgede görülen yetişkin erkeklerin öldürüldüğünü, ancak kadın ya da çocuklar söz konusu olduğunda uyarı ateşi açıldığını söylediği aktarılıyor.
"Çoğu zaman çevreyi ihlal edenler yetişkin erkekler oluyor. Çocuklar ya da kadınlar bu bölgeye girmedi" diyor.
Refah'ın yüzde 90'ı yıkıldı
Öte yandan, İsrail'in yeni bir saldırısına maruz kalan Gazze'nin güneyindeki Refah kentinde, Gazze yetkilileri Pazar günü kentin yerleşim alanlarının yüzde 90'ının tahrip edildiğini bildirdi.
Buna şehrin kanalizasyon şebekesinin yüzde 85'i, 12 tıp merkezi, 24 su kuyusundan 22'si, 8 okul ve eğitim kurumu da dahil. Ayrıca, şehirdeki 12 tıbbi tesisin tamamı hizmet dışı kaldı.
Aralık 2024 sonundaki tahminlere göre, BM Uydu Merkezi (UNOSAT) Gazze Şeridi'ndeki yapıların yüzde 69'unun İsrail'in bölgeye yönelik savaşı nedeniyle hasar gördüğünü ya da yıkıldığını ifade ediyor.
Kaynak: Mepa News