İsrail'in hedef aldığı Hizbullah komutanı İbrahim Akil kimdir?

İsrail'in hedef aldığı Hizbullah komutanı İbrahim Akil kimdir?

Temmuz ayında İsrail'in Beyrut'ta düzenlediği bir hava saldırısında örgütün en üst düzey askeri isimlerinden Fuad Şükür öldürülmüştü.

İsrail, Hizbullah'ın üst düzey askeri ismi olarak gösterilen İbrahim Akil'e suikast girişiminde bulunmak üzere Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güney banliyölerinde bir yerleşim bölgesini vurdu.

İsrail ordusu Cuma günü Akil'i “ortadan kaldırdığını” söylerken Hizbullah Akil'in öldüğünü resmen doğrulamadı.

İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari tarafından yapılan açıklamadaysa Akil'in beraberindeki 10 komutanla birlikte öldürüldüğü ifade edildi.

Lübnan Halk Sağlığı Bakanlığı, saldırıda ilk belirlemelere göre 12 kişinin öldüğünü ve 66 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Hizbullah'ın özel askeri birimi Rıdvan Gücü'nün üst düzey liderlerinden olan ve başına ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından 7 milyon dolar ödül konulan Akil'in, İsrail saldırısında hedef alındığı esnada Hizbullah ile adı açıklanmayan Filistinli bir grupla ortak bir toplantıda olduğu bildirildi.

Saldırı, bu hafta başında mensuplarının kullandığı çağrı cihazları ve telsizlerin patlaması sonucu 37 kişinin öldüğü ve binlerce kişinin yaralandığı eşi benzeri görülmemiş bir saldırıya maruz kalan Hizbullah'a bir darbe daha indirdi.

Bu, İsrail'in iki aydan kısa bir süre içinde Beyrut'ta Hizbullah'ın önde gelen bir askeri komutanını ikinci kez hedef aldığı saldırı oldu.

Temmuz ayında İsrail'in düzenlediği bir hava saldırısında örgütün en üst düzey askeri isimlerinden Fuad Şükür öldürülmüştü.

Hizbullah'ın silahlı kuvvetlerinin ikinci komutanı olan Akil'in öldürülmesi örgüte vurulacak bir başka büyük darbe oldu. ABD'li yetkililere göre "Tahsin" olarak da tanınan İbrahim Akil, Hizbullah'ın en üst düzey askeri biriminde görev yapıyordu.

Akil ABD'de, 1983 yılında Beyrut'taki ABD Büyükelçiliği'ne düzenlenen ve 63 kişinin ölümüne yol açan bombalı saldırı ile 241 ABD personelinin ölümüne yol açan ABD Deniz Piyadeleri kışlası saldırılarındaki rolü nedeniyle aranıyordu.

Saldırılar, Akil'in üst düzey üyesi olduğu bir Hizbullah hücresi olan "İslami Cihad Örgütü" tarafından üstlenilmişti.

ABD'li yetkililere göre Akil 1980'lerde Amerikalı ve Alman esirlerin kaçırılması planını da yönetti.

Rıdvan Gücü, Hizbullah'ın İsrail ile sınır ötesi çatışmalarında ön saflarda yer alıyor.

İsrail gazetesi Haaretz'e göre İbrahim Akil Salı günü meydana gelen çağrı cihazı patlamaları sırasında yaralandı ve Cuma günü erken saatlerde hastaneden taburcu edildi.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.