İsrail'in Hizbullah'a yönelik 'savaş çıkarmayacak' saldırısı ne olabilir?

İsrail'in Hizbullah'a yönelik 'savaş çıkarmayacak' saldırısı ne olabilir?

Netanyahu İsrail'in Hizbullah'a "ağır bir darbe" indireceği tehdidinde bulunmuştu.

İsrail aylardır Hizbullah'ın Lübnan sınırına yakın bölgelerden on binlerce vatandaşını tahliye etmesine neden olan saldırılarını sonlandırma sözü verdi.

Bu hafta İsrail tarafından işgal edilen Golan Tepeleri'ne düzenlenen ve 12 kişinin ölümüne yol açan saldırının ardından durum daha da gerginleşti ve İsrail'in Hizbullah'la olan çatışmasının daha farklı bir boyuta evrilmesi endişelerini doğurdu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu İsrail'in Hizbullah'a "ağır bir darbe" indireceği tehdidinde bulunmuştu.

Ancak Cumartesi günü İsrail işgali altındaki Dürzi Arap kasabası Mecdel Şems'te meydana gelen saldırıya askeri bir karşılık verme planlarının ayrıntıları henüz bilinmiyor.

Öte yandan Hizbullah kasabaya yönelik düzenlenen saldırının kendileriyle bir ilgisinin olmadığını iddia ediyor.

AFP'ye konuşan uzmanlar İsrail'in stratejisinin Hizbullah üzerindeki baskıyı arttırırken gerilimi tırmandırmaktan kaçınacak hamleler olduğunu dile getiriyor.

İsrail'in seçenekleri neler?

İsrail Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü'nden Hizbullah uzmanı Orna Mizrahi, verilecek yanıtın "(İsrail'in) şimdiye kadar yaptıklarından daha yıkıcı olacağını, ancak bunun Hizbullah tarafından bastırılabilecek ve tam ölçekli bir savaşa dönüşmesini engelleyebilecek bir yanıt olacağını" söyledi.

Fransız Dış İlişkiler Enstitüsü'nde Lübnan konusunda uzman bir araştırmacı olan Jean-Loup Samaan, İsrail'in "bir adım daha ileri gittiğini göstermek isteyeceğini” söyledi.

Hedef seçimi ve konumun, İsrail'in tepkisini belirleyenler tarafından dikkate alınan kilit faktörler olacağını söyledi.

Samaan, "Beyrut'a mı gidecekler? Yoksa şimdiye kadar olduğu gibi (Lübnan'ın) güneyinde mi kalacaklar?" dedi.

"Hizbullah hedeflerine mi yönelecekler yoksa kapsamlarını genişleterek... hükümet altyapısına ya da havaalanına mı yönelecekler?" diyen Samaan, İsrail'in henüz o noktaya ulaştığını düşünmediğini söyledi.

Kara saldırısı olabilir mi?

AFP'ye konuşan uzmanlar şu an için bir kara harekatının olası olmadığını belirtiyor.

Orta Doğu merkezli güvenlik danışmanlık şirketi Le Beck'in jeopolitik uzmanı Michael Horowitz, "İsrail Beyrut'a dokunmadan Hizbullah'a sert bir şekilde saldırabilir, örneğin birkaç gün içinde ülkenin geri kalanındaki askeri hedefleri vurabilir" dedi.

Mizrahi ve Samaan da kara saldırısının şimdilik ihtimal dahilinde olmadığını söylüyor.

İsrailli yöneticilerin önündeki seçenekler, Ekim ayından bu yana Gazze'deki savaş için seferber edilen yüz binlerce İsrailli ile birlikte ordu güçlerini iki cephe arasında bölme konusunda da kısıtlanacaktır.

Horowitz, "İsrail ordusu uzun süredir birçok cephede savaşa hazırlanıyor ama bu mutlaka savaş istediği anlamına gelmiyor" dedi.

Horowitz kara harekatının "en riskli ve öngörülemez senaryo olduğunu" da sözlerine ekledi.

Samaan ise "asıl sorunun Gazze'de durumun çok belirsiz olması ve daha önce güvence altına aldıklarını iddia ettikleri bazı bölgelere düzenli olarak geri dönmeleri gerektiğini bilerek kaç asker bırakabilecekleri" olduğunu söyledi.

Mizrahi, İsrail'in tepkisinin "düşük seviyeli" olmasını ve tam ölçekli bir savaştan kaçınmak için planlanmış olmasını beklerken, "bedeli yüksek ve daha zor olacak olsa da" İsrail'in "iki cepheyle başa çıkabileceğini" söyledi.

İsrail'in müttefiklerinin nasıl bir etkisi var?

ABD ve BM'nin başını çektiği uluslararası toplum Gazze'deki savaşın Lübnan'a sıçramasını engellemek için harekete geçti.

Horowitz, "İsrail, özellikle Hizbullah söz konusu olduğunda ABD'nin görüşlerini dinlemeli ve dikkate almalı çünkü çatışma tırmanırsa Washington İsrail'i desteklemek için müdahale etmek zorunda kalabilir" dedi.

İsrail'in en güçlü müttefiki ve aynı zamanda en büyük silah tedarikçisi olan ABD, ülke içinde silah sevkiyatını dondurma çağrılarıyla karşı karşıya.

"Amerikalıların ne düşündüğü ve ne sorduğu dikkate alınıyor. Ve belki bazı Avrupalılar da" dedi Mizrachi.

"Ancak genellikle asıl dikkate alınan İsrail halkı için neyin iyi olduğudur" diye ekledi.

İsrail ile Hizbullah arasında 7 Ekim’den bu yana Lübnan sınırındaki bölgede kontrollü bir çatışma ortamı hakim.

AFP'nin çetelesine göre sınır ötesi çatışmalarda şu ana kadar Lübnan'da çoğu Hizbullah savaşçısı olmak üzere 104'ü sivil en az 529 kişi hayatını kaybetti.

İsrail tarafında ise orduya göre 24 sivil ve 22 asker öldü.

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.