İsrail'in Lübnan işgaliyle ilgili bilinmesi gerekenler

İsrail'in Lübnan işgaliyle ilgili bilinmesi gerekenler

İsrail'in 'sınırlı bir kara harekatı' için Lübnan sınırındaki birliklerini harekete geçirdiği bildirildi. Ancak bu işgalin sınırlı olacağına dair ciddi şüpheler söz konusu.

İki İsrailli yetkilinin Axios'a verdiği bilgiye göre İsrail, sınıra yakın köylere odaklanacak şekilde güney Lübnan'a yönelik bir kara işgali başlatacak.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın öldürülmesinden birkaç gün sonra İsrail, 2006'dan bu yana Lübnan'a ilk kara saldırısını gerçekleştirerek yeni aşamayı başlatmaya hazırlanıyor.

Konuyla ilgili bilgi sahibi iki kaynağın Axios'a verdiği bilgiye göre Beyaz Saray, İsrail'in kara harekatının kapsamının güney Lübnan'daki sınır bölgeleriyle sınırlı kalacağı konusunda İsrail'le anlaşmaya vardığına inanıyor.

Kaynaklardan biri Beyaz Saray'ın hafta sonu İsrail'in büyük bir kara harekatına hazırlandığından endişe duyduğunu ve bu endişelerini İsraillilere ilettiğini söylemişti.

Kaynağa göre ABD ve İsrailli yetkililer arasında 48 saat süren üst düzey görüşmelerde İsrailliler Beyaz Saray'a planın daha dar hedefli olduğu, İsrail sınırı yakınlarındaki Hizbullah altyapısını temizlemeye ve ardından ordu güçlerini geri çekmeye odaklandığı konusunda güvence verdi.

Kaynak, Biden yönetiminin 2006 Lübnan Savaşı ölçeğinde bir işgal beklemediğini de sözlerine ekledi.

Aynı kaynak, Beyaz Saray'ın İsrail'in kara işgaline yönelik askeri planı üzerinde etkisi olduğuna inandığını söyledi.

İsrailli yetkililer operasyonun amacının Hizbullah'ın sınıra yakın yerlerde kurduğu askeri mevzileri ve altyapıyı “yok etmek” olduğunu söylüyor. Ancak İsrail'in muhtemel Lübnan işgalini yıllara yayma ihtimali de bulunuyor.

İsrailliler ancak Hizbullah'ın sınırdaki varlığı ortadan kaldırıldığında çatışmalar nedeniyle yerinden edilen on binlerce İsrailli yerleşimcinin evlerine dönebileceğini ifade ediyor.

Hizbullah'ın eski lideri Hasan Nasrallah İsrail tarafından öldürülmeden önce yaptığı son açıklamada İsrailli yerleşimcilerin evlerine dönmesinin sadece Gazze'de sağlanacak bir ateşkese bağlı olduğunu ifade etmişti.

Beyaz Saray yetkilileri İsrailli muhataplarına, Lübnan'daki önceki savaşlarda olduğu gibi, zaman ve coğrafi olarak sınırlı bir operasyon olarak başlayan bu sürecin daha büyük ve uzun vadeli bir operasyona dönüşmesinden endişe duyduklarını iletti.

ABD'li yetkililere göre Biden yönetimi işgalin Lübnanlılar arasında Hizbullah'a desteği arttıracağı konusunda uyarıda bulundu.

Son üç hafta içinde İsrail ordusu çok sayıda piyade ve tank birliğini Gazze'den Lübnan sınırına taşıdı ve birkaç yedek tugayı da sürece dahil etti.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant Pazartesi günü sınırdaki bir tank birliğinde askerlerle yaptığı toplantıda yakında bir kara işgali ihtimalini ima etmişti.

Gallant, "Nasrallah'ın ortadan kaldırılması önemli bir adım ama nihai adım değil. İsrail'in kuzeyindeki yerleşimcilerin geri dönüşünü sağlamak için tüm imkanlarımızı kullanacağız ve buna siz de dahilsiniz" demişti.

Kuzey sınırında yer alan belediyelerin başkanlarıyla bir araya gelen Gallant, "Hizbullah'a karşı savaşta bir sonraki aşama yakında başlayacak ve güvenlik durumunu değiştirmede önemli bir faktör olacak ve sakinleri evlerine geri döndürmemizi sağlayacak" demişti.

İsrail'in son iki hafta içinde Lübnan'da düzenlediği saldırılarda 1000'den fazla kişi hayatını kaybetti.

Kaynak: Mepa News, Axios

x.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum