İsrail'in Lübnan'da düzenlediği saldırıda üç Suriyeli çocuk öldü

İsrail'in Lübnan'da düzenlediği saldırıda üç Suriyeli çocuk öldü

BM, Lübnan'ın güneyinde evlerinin dışında oynadıkları bildirilen çocukları öldüren İsrail saldırısını kınadı.

Lübnan medyası, İsrail ordusu ve Hizbullah kontrollü bir şekilde çatışmaya devam ederken, İsrail'in güney Lübnan'da düzenlediği hava saldırılarında üçü çocuk olmak üzere en az beş Suriyelinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Lübnan Ulusal Haber Ajansı (NNA) Salı günü yaptığı açıklamada üç çocuğun İsrail'in "Umm Toot köyündeki tarım arazilerini hedef alan" bir hava saldırısında, diğer ikisinin ise yine Lübnan'ın güneyindeki Kefer Tebnit yolunda İsrail'e ait bir insansız hava aracının saldırısında hayatını kaybettiğini duyurdu.

BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ölümcül saldırıları kınadı.

Ajans, X'te yayınladığı mesajda "Bugün Güney Lübnan'da evlerinin önünde oynadıkları bildirilen 3 çocuğun daha hava saldırısı sonucu öldürülmesi dehşet vericidir" dedi.

Ajans, "şiddet devam ettiği sürece daha fazla çocuğun risk altında olduğunu" da ekledi.

AFP haber ajansı Lübnanlı bir güvenlik kaynağına dayanarak Salı günü öldürülen diğer iki Suriyelinin bölgede çalışan ve orada yüzen "siviller" olduğunu bildirdi.

NNA, "görgü tanıklarının motosikletin iki kişiyi taşıdığını ve birkaç vatandaş motosiklete yaklaşmaya çalıştığında ... ikinci bir saldırıya maruz kaldığını bildirdiğini" söyledi.

Söz konusu cinayetler, İsrail güçlerinin savaşın yerle bir ettiği Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilere destek amacıyla İsrail'e saldırılar düzenleyen Hizbullah'la karşılıklı olarak çatışmaya devam ettiği sırada meydana geldi.

Silahlı Çatışma Konumu ve Olay Verileri Projesi (ACLED) verilerine göre İsrail, Hizbullah ve Lübnan'daki diğer silahlı gruplar Gazze savaşının başladığı geçen yılın Ekim ayından bu yana sınır ötesinde en az 7.400 saldırı gerçekleştirdi.

İsrail bu saldırıların yaklaşık yüzde 83'ünü gerçekleştirerek toplam 6,142 olayda Lübnan'da en az 543 kişiyi katletti. Hizbullah ve diğer silahlı gruplar ise en az 21 İsraillinin ölümüne neden olan 1.258 saldırının sorumlusu oldu.

İsrail ordusu Salı günü yaptığı açıklamada, hava kuvvetlerinin komşu ülkeden 50'den fazla roket mermisi tespit ettikten sonra güney Lübnan'ın bazı bölgelerine saldırı başlattığını söyledi. Ordu, Umm Toot'a yakın Yarin bölgesindeki bir "terör hücresi" de dahil olmak üzere Hizbullah mevzilerine saldırdığını söyledi.

Lübnanlı silahlı grup daha sonra bir açıklama yaparak karşılık olarak İsrail'in kuzeyine "Katyuşa roketleri" fırlattığını duyurdu.

Grup ayrı ayrı yaptığı açıklamalarda misilleme ateşine gerekçe olarak Kfar Tebnit'te "iki sivilin ölümünü" ve "Umm Toot köyündeki korkunç katliamı" gösterdi.

Büyük ölçüde sınır bölgesiyle sınırlı kalan şiddet olayları, en son 2006 yazında savaşa giren taraflar arasında kapsamlı bir çatışma yaşanacağı korkusunu arttırdı.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

x.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.