İsrail'in Lübnan'da öldürdüğü üst düzey Hizbullah komutanı kim?

İsrail'in Lübnan'da öldürdüğü üst düzey Hizbullah komutanı kim?

Hizbullah ile İsrail arasındaki gerilimin geniş kapsamlı bir savaşa dönüşmemesi için İsrail'in müttefikleri yoğun çaba gösteriyor.

Üst düzey bir Hizbullah komutanı Çarşamba günü İsrail'in güney Lübnan'da düzenlediği bir hava saldırısında öldürüldü.

Komutan, sınır boyunca dokuz aydır devam eden çatışmalarda İran'a bağlı grubun öldürülen en üst düzey yetkililerinden biri oldu.

Hizbullah Çarşamba günü öğleden sonra İsrail'in kuzeyine en az 200 füze atarak karşılık verdi.

Hizbullah, saldırıyla ilgili haberlerin ardından Lübnan'ın güneyindeki Haddatha kasabasından Ebu Nimet olarak da bilinen Muhammed Nimet Nasır'ın öldüğünü doğruladı.

Nasır sahil kenti Sur'da düzenlenen bir saldırıda öldürülmüştü.

Lübnan'ın devlet tarafından yönetilen Ulusal Haber Ajansı, sınırdan yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Tyre'de "bir düşman insansız hava aracının bir arabayı hedef aldığını" söyledi.

AFP'ye konuşan bir kaynak aynı saldırıda ikinci bir Hizbullah savaşçısının ve bir sivilin de öldüğünü söyledi.

Hizbullah açıklamasında Nasır'dan komutan olarak bahsetti ki bu, grubun İsrail saldırılarında öldürülen üst düzey mensupları için nadiren kullandığı bir tanımlama.

Komutan olarak anılan diğer kişiler geçen ay öldürülen Nasır bölgesel biriminin komutanı Talib Abdullah ve Ocak ayında İsrail tarafından öldürülen Hizbullah'ın seçkin Rıdvan biriminin başkan yardımcısı Visam El Tavil'di.

Saldırıdan birkaç saat sonra İsrail ordusu, 2016'dan beri Hizbullah'ın güney Lübnan'daki üç bölgesel biriminden biri olan Aziz birimini komuta ettiğini söylediği Nasır'ı öldürdüğünü doğruladı.

Bu birim Lübnan'ın sahilden Bint Cübeyl bölgesine kadar uzanan güneybatı bölgesinden sorumlu ve savaş sırasında kuzey İsrail'in yukarı ve batı Celile bölgesine yönelik yüzlerce saldırı gerçekleştirdi.

İsrail'e göre Nasır, Hizbullah'ın bölge sorumlusu Abdullah ile birlikte devam eden çatışmalarda öldürülen en üst düzey ikinci komutan. Nasır daha önce Hizbullah özel kuvvetlerini komuta etmiş ve 2006'da Ehud Goldwasser ve Eldad Regev adlı askerlerin kaçırılması da dahil olmak üzere İsrail'e karşı düzenlenen çok sayıda saldırıya katılmıştı.

Abdullah'ın Haziran ayında öldürülmesi, hava saldırısını izleyen günlerde Lübnan'dan kuzey kentlerine ve İsrail ordu üslerine yönelik insansız hava aracı ve roket saldırılarının artmasına yol açtı.

215 roketlik bir yaylım ateşi de buna dahildi.

İsrail ordusu, Nasır'ın öldürülmesine Hizbullah'ın da büyük saldırılarla karşılık vermesini bekliyordu. Ordu, hava saldırısını takip eden saatlerde Lübnan'dan Kiryat Shmona'ya, Galilee Panhandle'daki diğer bölgelere ve kuzeydeki Golan Tepeleri'ne en az 100 roket atıldığını söyledi. Hizbullah’a göre bu roketlerin sayısı 200.

Ancak kaynaklar roketlerin çoğunun açık alanlara isabet ettiğini söyledi. Olayda herhangi bir yaralanma bildirilmedi.

Hava saldırısından kısa bir süre sonra ofisinden yapılan açıklamada Savunma Bakanı Yoav Gallant, İsrail güçlerinin Hizbullah'a karşı gerekli her türlü eylemi yapmaya hazır olduğunu ancak İsrail'in yine de müzakere edilmiş bir anlaşmaya varmayı tercih edeceğini söyledi.

Gallant ofisinden yaptığı açıklamada "Hizbullah'ı her gün çok sert bir şekilde vuruyoruz ve Lübnan'da gereken her türlü eylemi gerçekleştirmek ya da güçlü bir pozisyondan bir anlaşmaya varmak için tam bir hazırlık durumuna geçeceğiz” dedi ve ekledi: "Bir anlaşmayı tercih ediyoruz, ancak gerçekler bizi zorlarsa nasıl savaşacağımızı biliriz."

İsrail ile Hizbullah arasında kapsamlı bir savaşı önlemek için İsrail'in müttefikleri tarafından sürdürülen diplomatik çabalar, daha geniş çaplı bir tırmanma korkusuyla son günlerde yoğunlaştı.

Salı günü Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Başbakan Binyamin Netanyahu'yu İsrail ile Hizbullah arasında bir "yangını" önlemeye çağırdı.

Fransa Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada Macron'un "Hizbullah ve İsrail arasındaki gerilimin derinleşmesinden duyduğu ciddi endişeyi yinelediği... ve İsrail'in yanı sıra Lübnan'ın da çıkarlarına zarar verecek bir çatışmanın önlenmesinin mutlak bir ihtiyaç olduğunun altını çizdiği" belirtildi.

Son aylarda Lübnan'a defalarca ziyarette bulunan ABD elçisi Amos Hochstein'ın Çarşamba günü Paris'te Macron'un Lübnan elçisi Jean-Yves Le Drian ile bir araya gelmesi bekleniyordu.

8 Ekim'den bu yana Hizbullah liderliğindeki güçler sınır boyunca neredeyse her gün yerleşim yerlerine ve askeri noktalara saldırılar düzenliyor. Sınırdaki çatışmalar şimdiye kadar İsrail tarafında 10 sivilin ölümünün yanı sıra 15 İsrail ordusu askerinin ve yedek askerinin ölümüyle sonuçlandı.

Hizbullah devam eden çatışmalar sırasında İsrail tarafından öldürülen, çoğu Lübnan'da ve bazıları da Suriye'de olmak üzere 359 üyesinin ismini açıkladı.

İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarında diğer gruplardan 65 kişi, bir Lübnanlı asker ve yaklaşık 95 sivil de hayatını kaybetti.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.