İsrail'in Lübnan'daki saldırısı hakkında neler biliniyor?

İsrail'in Lübnan'daki saldırısı hakkında neler biliniyor?

İsrail'in dün Lübnan'da Hizbullah'ı hedef alan saldırısının yankıları sürüyor.

Lübnan genelinde çağrı cihazlarının eş zamanlı olarak patlatılması sonucu en az 12 kişi öldü, yaklaşık 3 bin kişi de yaralandı.

Çağrı cihazı patlamalarıyla ilgili şu ana kadar bilinenler.

Patlamalar ne zaman ve nerede gerçekleşti?

Patlamalar saat 15:30 sularında Beyrut'un Dahiye olarak bilinen güney banliyölerinde ve Hizbullah'ın kalesi olan Bekaa Vadisi'nde başladı.

Görgü tanıkları ve bölge sakinleri saat 16:30'da hala patlama sesleri duyduklarını söyledi, patlamalar yaklaşık bir saat sürdü.

Güvenlik kaynaklarına ve Reuters tarafından incelenen görüntülere göre, patlamaların bazıları çağrı cihazlarının çalmasından sonra meydana geldi. Bu sebeple Hizbullah mensupları, cihazları kontrol etmek için ellerini cihazlara koymuş veya cihazları yüzlerine yaklaştırmıştı. Bu durum ağır yaralanmalara yol açtı.

Patlamalar ne kadar büyüktü?

Görüntülere göre patlamalar küçük boyutlu da olsa çağrı cihazlarıyla doğrudan temas halinde olan binlerce kişinin ciddi şekilde yaralanmasına neden oldu.

Saldırıda ölen ve yaralananlar arasında çok sayıda sivil de bulunuyor.

Hastanelerden gelen ve sosyal medyada paylaşılan videolarda, yüzlerinde yaralanmalar, parmaklarında kayıplar ve muhtemelen çağrı cihazının takılı olduğu bel bölgelerinde açık yaralar bulunan kişiler görülebiliyor.

Patlamaların binalarda büyük hasara yol açtığı ya da yangın çıkardığı ise görülmedi.

Ne tür bir çağrı cihazı patladı?

Lübnanlı üst düzey bir güvenlik kaynağı ve başka bir kaynak Reuters'a yaptıkları açıklamada, İsrail istihbarat teşkilatı Mossad'ın patlamalardan aylar önce, Hizbullah tarafından sipariş edilen Tayvan yapımı 5 bin çağrı cihazının içine az miktarda patlayıcı yerleştirdiğini ifade etti.

Lübnanlı kaynak, grubun Tayvan merkezli Gold Apollo tarafından üretilen çağrı cihazlarını sipariş ettiğini ve cihazların bu yılın başlarında ülkeye getirildiğini belirtti. Kaynaklar, AP924 model bir çağrı cihazının fotoğrafını teşhis etti.

Gold Apollo'nun kurucusu ise Lübnan'daki patlamalarda kullanılan çağrı cihazlarının şirket tarafından üretilmediğini belirtti. Çağrı cihazları, Tayvanlı firmanın markasını kullanma hakkına sahip olan Avrupa'daki bir şirket tarafından üretilmişti.

Grubun operasyonları hakkında bilgi sahibi iki kaynağın bu yıl Reuters'a verdiği bilgiye göre Hizbullah savaşçıları, İsrail'in yerlerini tespit etmesinden kaçabilecekleri düşüncesiyle telefon kullanmayı bırakarak çağrı cihazları kullanmaya başlamıştı.

Reuters'a konuşan üç güvenlik kaynağı, patlayan çağrı cihazlarının Hizbullah tarafından son aylarda getirilen son model cihazlar olduğunu söyledi.

Çağrı cihazlarının patlamasına ne sebep oldu?

Hizbullah, patlamaların nedenlerine ilişkin soruşturma yürüttüğünü ve İsrail'e karşılık vereceklerini açıkladı.

Patlamaların kaynağına dair temel görüş, İsrail'in Hizbullah'ın çağrı cihazlarının tedarik zincirine sızmış olabileceği yönünde. New York Times, operasyon hakkında bilgi sahibi Amerikalı ve diğer yetkililere dayandırdığı haberinde, İsrail'in Lübnan'a gönderilmeden önce çağrı cihazlarının içerisine küçük miktarda patlayıcı madde yerleştirdiğini vurguladı.

Reuters'a konuşan bazı uzmanlar da bataryanın tek başına patlamalara neden olmak için yeterli olacağından şüphe duyduklarını söyledi.

İsrail'in daha önce de telefonlara patlayıcı yerleştirdiği biliniyordu.

Yetkililer ne dedi?

Lübnan Dışişleri Bakanlığı patlamaları "İsrail'in siber saldırısı" olarak nitelendirdi ancak bu sonuca nasıl ulaştığına dair ayrıntı vermedi.

Lübnan Enformasyon Bakanı saldırının Lübnan'ın egemenliğine yönelik bir saldırı olduğunu ifade etti.

İsrail ordusu, saldırıyı kendilerinin gerçekleştirmediğini savundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Washington'un bilgi topladığını ve olayla ilgisi olmadığını söyledi. Pentagon, olayın ardından ABD'nin Ortadoğu'daki kuvvet durumunda herhangi bir değişiklik olmadığını dile getirdi.

İsrail-Hizbullah çatışması için ne gibi sonuçlar doğurabilir?

Analistler, olayın İsrail ve Hizbullah arasında gerilimi artırma tehlikesi olduğu görüşünde.

ABD Hazine Bakanlığı'nın eski istihbarat müdür yardımcısı ve Hizbullah üzerine bir kitabın yazarı Matthew Levitt, çağrı cihazı patlamalarının örgütün faaliyetlerini bir süre sekteye uğratabileceğini ifade etti.

ABD hükümetinin Ortadoğu'dan sorumlu eski ulusal istihbarat yetkilisi Jonathan Panikoff ise Hizbullah'ın "son on yılların en büyük karşı istihbarat başarısızlığını" küçümseyebileceğini ancak diplomasinin yetersiz kalmaya devam etmesi halinde yükselen tansiyonun sonunda tam ölçekli bir savaşa dönüşebileceğini dile getirdi.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum