İsrail'in saldırdığı Cebaliye kampı neden önemli?

İsrail'in saldırdığı Cebaliye kampı neden önemli?

İsrail'in Gazze'deki saldırılarının merkezinde yer alan Cebaliye kampı, Filistin'in en büyük mülteci kamplarından biri olarak öne çıkıyor.

Gazze Şeridi'nde İsrail'in 7 Ekim'de başlayan saldırılarının odağındaki bölgelerden biri de Cebaliye mülteci kampı.

Dünya üzerinde Filistinlilerin yaşadığı en büyük üçüncü kamp olarak bilinen Cebaliye kampı, Gazze Şeridi'nde Refah kampının ardından ikinci sırada geliyor.

Cebaliye kampı, 1948'de Nekbe sırasında yerinden edilen Filistinlileri barındırmak üzere 1948 yılında BM tarafından kurulmuştu.

Kamp Gazze kent merkezinin kuzeyinde aynı adı taşıyan bir köyün yakınında yer alıyordu.

İsrail'in işgal ettiği Yafa, Mecdal, Asdud, Askalan gibi kentlerden kaçan birçok Filistinli bu kampa sığınarak geri dönecekleri günleri beklemeye başladı. Bu Filistinlilerin büyük bir kısmı bir daha geri dönemeden hayatlarını kaybetmiş olsa da, geri dönüş umutlarını çocuklarına ve torunlarına aktardılar. Kampın nüfusu zamanla artış gösterdi.

Zaman içerisinde kamp ve Gazze kent merkezi büyüdü, böylece iki yerleşim yeri birbirleriyle birleşmiş oldu. Kamp zamanla küçük bir şehir haline geldi. Cebaliye kampından aynı zamanda önde gelen Filistinli yazarlar, doktorlar, savaşçılar ve direniş liderleri yetişti.

Cebaliye kampı, Gazze'de okullaşmanın en yoğun olduğu ve ayrıca direnişe desteğin güçlendiği bölgelerden biri olarak öne çıktı.

1987 yılında Birinci İntifada da Cebaliye kampında başladı. 2000 yılında başlayan İkinci İntifada sırasında da Cebaliye kampı önemli bir direniş merkezi oldu.

İsrail bu sebeple kampı birbiri ardına gelen saldırılarda hedef aldı ve tahrip etti. 2007 yılıyla birlikte başlayan abluka ve saldırı sürecinde Cebaliye çeşitli savaşlarda İsrail tarafından yoğun olarak bombalandı.

7 Ekim'de başlayan İsrail saldırıları öncesinde 100 bini aşkın bir nüfusun yanı sıra yüzlerce okul, dükkan, cami ve çeşitli sivil kurumun bulunduğu Cebaliye, UNRWA tarafından işletilen 26 okula da ev sahipliği yapıyordu.

Cebaliye kampı, İsrail'in en yoğun saldırılarını düzenlediği noktalardan biri oldu. Kamp yüzlerce kez havadan bombalandı. İsrail güçlerinin karadan da girdiği kampta yoğun çatışmalar yaşandı. Kampta yüzlerce sivil hayatını kaybetti.

Filistin direnişine en yoğun desteğin mülteci kamplarından geldiği biliyor. Bu doğrultuda Cebaliye kampı, 7 Ekim sonrasında da İsrail işgaline karşı direnişin merkezlerinden biri olarak öne çıktı. İsrail kampa defalarca saldırmasına rağmen, Filistinli direniş gruplarına yönelik destek azalmadı.

11 Mayıs'ta İsrail Cebaliye'ye yönelik yeni bir saldırı başlattı. Kamp içerisinde halen şiddetli çatışmalar devam ediyor. Gazze'nin İsrail karşısındaki direnişinin sembollerinden biri olan Cebaliye'de savaş tüm şiddetiyle sürüyor.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.