İsrail'in saldırılarını yoğunlaştırdığı Gazze'de son durum ne?

İsrail'in saldırılarını yoğunlaştırdığı Gazze'de son durum ne?

Kuşatma altındaki Filistin topraklarında ölü sayısı 39.000'e yaklaşırken İsrail saldırılarında aralarında yerel bir gazetecinin de bulunduğu onlarca kişi öldü.

İsrail ordusu, Gazze'nin güney, orta ve kuzey bölgelerini vurarak bölgeye yönelik aralıksız bombardımanını sürdürüyor.

Filistin Sivil Savunması Cumartesi günü yaptığı açıklamada, ekiplerinin Gazze'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampına düzenlenen ayrı İsrail saldırılarında öldürülen 12 kişinin cesedini çıkardığını söyledi. İsrail ordusu bölgedeki bir binayı bombalamıştı.

Sivil Savunma ayrıca komşu Bureyc kampında altı Filistinlinin hayatını kaybettiğini, Gazze Şehri'nde ve bölgenin kuzeyindeki diğer bölgelerde de 10 kişinin daha öldürüldüğünü belgeledi.

Yerel kaynaklara göre İsrail ayrıca Cumartesi günü geç saatlerde Han Yunus'un doğusunda yerinden edilmiş insanların yaşadığı ticari bir binayı bombaladı. Sivil Savunma, bu saldırıda en az altı kişinin öldüğünü ve diğerlerinin enkaz altında kaybolduğunu söyledi.

Wafa haber ajansı da İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah'a düzenlediği hava saldırısında bir kişinin öldüğünü ve birkaç kişinin de yaralandığını bildirdi.

İsrail'in Gazze'nin kuzeyindeki Cebaliye'yi bombalaması sonucu yerel gazeteci Muhammed Ebu Yasir, eşi ve iki çocuğuyla birlikte hayatını kaybetti.

"Evde güven içinde uyuyorduk. Hiçbir silahlı varlık yoktu. Birden üzerimize bir füze düştü" diyor Ebu Yasir'in kuzeni Al Jazeera Arapça'ya.

"Parçalanmış cesetler dışarıya saçılmıştı. Çok kötü bir manzaraydı. Küçük çocuklar, bu şekilde öldürülmek için ne yaptılar?"

Gazze'deki Hükümet Medya Ofisi savaşın başlangıcından bu yana Gazze'de 161 Filistinli gazetecinin öldürüldüğünü açıkladı.

Cumartesi günü erken saatlerde Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail güçlerinin son 24 saat içinde 37 kişiyi öldürdüğünü ve savaşta ölen Filistinlilerin sayısının 38.919'a ulaştığını açıkladı.

İsrail'in Gazze'ye uyguladığı boğucu abluka bölgede açlık krizine yol açıyor. Sağlık örgütleri de yerinden edilmiş insanların kamplarının etrafındaki kanalizasyon sızıntıları nedeniyle hastalıkların yayılabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Bu arada, Filistin İçişleri Bakanlığı insanları bölgede kuzeyden güneye hareket etmemeleri konusunda uyararak, İsrail'i Filistinlileri daha fazla yerinden etmek için "vatandaşlar üzerinde psikolojik baskı" kullanmakla suçladı.

Açıklamada, "Vatandaşları işgalin yalan ve aldatmacalarına karşı uyarıyoruz. Vatandaşların evlerinde gösterdikleri kararlılığı selamlıyoruz." denildi.

"İşgal, kameralar önünde yerinden edilenlere karşı en korkunç işkence ve kötü muamele biçimlerini uyguluyor, onlarcasını infaz ediyor ve yaralıları kan kaybından ölüme terk ediyor."

İsrail, Hamas ve diğer Filistinli grupların elindeki İsrailli esirlerin serbest bırakılmasını öngören bir ateşkes anlaşmasına varılması için yürütülen görüşmeler sırasında son haftalarda Gazze'ye yönelik saldırılarını yoğunlaştırdı.

Hamas İsrail'i, Cuma günü Filistin topraklarındaki İsrail işgalinin yasadışı olduğuna hükmeden Uluslararası Adalet Divanı'na tepki olarak son iki günde bombardıman kampanyasını hızlandırmakla suçladı.

Filistinli grup yaptığı açıklamada "Birleşmiş Milletler, Amerikan yönetiminin doğrudan desteğiyle gerçekleşen bu Siyonist suç ve terör eylemlerini durdurmak için bir an önce harekete geçmelidir" dedi.

Filistinli grubun siyasi büro üyesi İzzet el Rişk Cumartesi günü yaptığı açıklamada İsrail'in "suçlarının" "ödenecek bir bedel ve artan bir baskı" olmadan durmayacağını vurguladı.

Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları ve müttefiki silahlı gruplar Perşembe günü Refah'ta bir tanka kurulan pusu da dahil olmak üzere İsrail güçlerine karşı birçok saldırı düzenlediğini açıkladı.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

tg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum