İsrail'in silah satışları rekor kırdı

İsrail'in silah satışları rekor kırdı

İsrail'in silah satış rakamlarının rekor kırarak 13 milyar dolar seviyesine yükseldiği bildirildi.

İsrail Savunma Bakanlığı'nın Pazartesi günü açıkladığı rakamlara göre, İsrail'in yıllık silah satışları 2023 yılında üst üste üçüncü kez yeni bir rekora ulaştı ve beş yıl öncesine kıyasla neredeyse iki katına çıktı.

Bakanlığın SIBAT olarak bilinen Uluslararası Savunma İşbirliği Müdürlüğü 2022'de 12,5 milyar dolar olan savunma ihracatının geçen yıl 13 milyar dolara ulaştığını açıkladı. Bu rakamlar 2018 ile 2020 yılları arasında 7,5 milyar dolar ile 8,5 milyar dolar arasında seyretmişti.

Bakanlıktan yapılan açıklamada "Savaşa rağmen 2023 yılı yeni bir rekora imza attı ve önemli ihracat anlaşmalarına sahne oldu" denildi.

Hava savunma sistemleri yüzde 36 ile ihracatın en büyük bölümünü oluşturdu. Bu büyük ölçüde İsrail'in Almanya'ya 4 milyar euro tutarındaki Arrow-3 füze savunma sistemi satışından kaynaklandı.

Radar ve elektronik harp sistemleri ihracatı silah satışlarının yüzde 11'ini, silah fırlatıcıları da yüzde 11'ini oluşturdu.

Siber istihbarat sistemleri ise 2023'teki tüm satışların yüzde 4'üne tekabül ediyor.

İhracatın yüzde 48'i Asya-Pasifik bölgesine, yüzde 35'i Avrupa'ya, yüzde 9'u Kuzey Amerika'ya, yüzde 3'ü Latin Amerika'ya, yüzde 1'i ise Afrika'ya yapıldı.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.