İsrail'in silah satışları rekor kırdı: En büyük ilgi Arap ülkelerinden
İsrail'in silah satışları 2022'de yeni bir rekora imza atarken Arap ülkelerinin son yıllarda İsrail üretimi silahlara yönelik talebinin arttığı görüldü.
İsrail, 2022 yılında 12,5 milyar dolar değerinde silah satışı yaparak yeni bir rekora imza attı.
İsrail Savunma Bakanlığının çarşamba günü yayımladığı verilere göre, 2021 yılında 11,4 milyar dolar gerçekleşen İsrail'in silah ihracatları, 2022'de son 5 yıla kıyasla yüzde 65 artış kaydederek 12,5 milyar dolara ulaştı.
Böylece İsrail'in silah ihracatı on yıl öncesine kıyasla iki katına yükseldi.
Rusya'nın Ukrayna işgali sonrası İsrail üretimi silahlara olan ilgiye yönelik keskin bir artışa örnek olarak Avrupa'daki jeostratejik değişime işaret eden İsrailli yetkililer, İsrail'le son dönemde ilişkilerini normalleştiren Arap ülkelerinden de kayda değer bir ilginin olduğuna dikkati çekti.
İsrail silahlarının toplam ihracatının büyük kısmını yüzde 30'la Asya Pasifik bölgesi oluştururken bu bölgeyi ise yüzde 29'la Avrupa takip etti.
Satışların yüzde 25'i Arap ülkelerine
İbrahim Anlaşmaları kapsamında 2020 yılı itibarıyla İsrail'le ilişkilerini normalleştiren Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Fas ise İsrail'den silah satın alımların yüzde 25'ini oluşturdu. Arap ülkeleri 2021'de ise İsrail'in silah satışlarının yüzde 7'sini oluşturmuştu.
İsrail'in Filistinlilere yönelik artan baskılarına rağmen Arap ülkelere silah satışlarında önemli bir artış yaşanması dikkat çekiyor.
Fas-İsrail askeri ilişkileri
Fas, normalleşme sonrası İsrail'le askeri ilişkileri derinleştirmiş ve bu ülkeden WanderB ve ThunderB VTOL türü 150 adet insansız hava aracı almıştı. İsrail'in özel kuvvetleri ayrıca Fas'ta ABD ile düzenlenen askeri tatbikatta görülmüştü.
İsrail'in Rabat'taki İrtibat Ofisi Sorumlusu Shai Cohen, İsrail merkezli Elbit Systems silah şirketinin Fas'a iki adet fabrika açmayı planladığını söylemişti.
Öte yandan İsrail Savunma Bakanlığı, 2022'de Fas'ın, BARAK MX Entegre Hava ve Füze Savunma Sistemini satın aldığını açıklamıştı.
Skylock Kubbe Sistemi olarak bilinen drone karşıtı savunma sistemi de 2021 yılında Fas tarafından İsrail'den satın alınmıştı.
BAE-İsrail askeri ilişkileri
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile İsrail arasında İran'a karşı gelişen yakınlaşma askeri boyutta daha gelişmiş bir hal almış durumda.
BAE'nin İsrail'den sipariş ettiği ilk hava savunma sistemi Barak-8, teslim edilmesinin ardından ülkede görüntülendi. İsrail'den teslim alınan Barak-8 hava savunma sistemleri ve İsrail üretimi bir adet ELM–2084 Çok Rollü Radar (MMR), Abu Dabi'deki El Zafra Hava Üssü çevresine konuşlandırılmıştı. İsrail ile Hindistan tarafından ortaklaşa geliştirilen Barak sisteminin, 35 kilometre mesafedeki hava araçlarını ve 70 kilometredeki gemisavar füzelerle seyir füzelerini imha edebildiği öne sürülüyor. Barak sisteminin geliştirilmiş türleri ise 150 kilometreye kadar menzile sahip.
İran'a karşı BAE-İsrail ortaklığı: Abu Dabi, Barak-8 hava savunma sistemlerini teslim aldı
Azerbaycan ve Fas'ın da söz konusu sistemi İsrail'den satın aldığı biliniyor.
İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, ülkesinin BAE'nin güvenlik ihtiyaçlarını karşıladığını bildirmişti.
İsrail-Bahreyn askeri ilişkileri
İsrail ile Bahreyn arası askeri ilişkilerin de İran özelinde geliştiği düşünülüyor.
Şubat 2022 tarihinde İsrail ile Bahreyn arasında güvenlik iş birliği anlaşmasına imza atılmıştı. İsrail Savunma Bakanlığı söz konusu anlaşmanın istihbarat, ordular arası, endüstriyel iş birliği alanlarını kapsadığını duyurmuştu.
İsrailli üst düzey bir donanma yetkilisi de yapılan anlaşmalar doğrultusunda görev almak üzere Bahreyn'e konuşlandırılmıştı.
12 Temmuz 2022 tarihinde Wall Street Journal Bahreynli üst düzey kaynaklara dayandırdığı bir haberde, İsrail'in Bahreyn'e İHA ve drone savar sistemleri satışı konusunda anlaşmaya vardığı ifade edilmişti.
Bahreynli üst düzey yetkili ayrıca İsrail istihbarat servisleri Mossad ve Shin Bet'in Bahreyn istihbaratına eğitimler vermek üzere Manama yönetimi ile çalıştığını doğrulamıştı.
Kaynak: Mepa News