İsrail'in sonraki hedefi Yahya Sinvar ve Hasan Nasrallah olabilir

İsrail'in sonraki hedefi Yahya Sinvar ve Hasan Nasrallah olabilir

Yahya Sinvar 7 Ekim'den bu yana kamuoyu önüne çıkmazken Hasan Nasrallah 2006'dan bu yana yeraltında saklandığı ifade ediliyor.

Hamas ve Hizbullah'ın bu yıl içerisinde İsrail ile yaşanan çatışmalarda üst düzey isimlerden kayıplar vermiş olması her iki yapının liderinin de hedef alınabileceği yönündeki söylentilere neden oldu.

Pazar günü ortaya atılan bazı iddialarda Hamas'ın Gazze Şeridi'ndeki lideri Yahya Sinvar'ın İsrail'in Gazze'ye yönelik son hava saldırılarında öldürüldüğü öne sürüldü.

Ancak bu iddialar kısa süre içerisinde yalanlandı ve İsrail'in iç istihbarat teşkilatı Shin Bet, Sinvar'ın halen hayatta olduğuna inanıyor.

The Times of Israel, Sinvar'ın öldüğüne dair haberlerin "gerçek olmayan spekülasyonlar" olarak kaldığını belirtirken, İsrail ordusu da "konuyu doğrulayan ya da yalanlayan herhangi bir bilgiye sahip olmadığını" söyledi.

Sinvar'ın nerede saklandığı bilinmezken İsrail'in kendisini hedef almak için uzun süredir özel bir çaba içerisinde olduğu belirtiliyor.

Bu yılın Ocak ayında İsrail'in düzenlediği bir hava saldırısında Hamas'ın en üst düzey isimlerinden Salih el Aruri Beyrut'un güneyindeki Dahiye bölgesinde öldü.

Temmuz ayı sonunda Hamas lideri İsmail Heniye İran'ın başkenti Tahran'da uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetti.

Heniye'nin öldürülmesi ciddi bir olaydı ve İran suikasta misilleme yapma sözü verdi. Ancak bu karşılık şu ana kadar gerçekleşmedi.

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları'nın genel komutanı Muhammed Deyf'in de Temmuz ayında İsrail'in hedef gözeterek düzenlediği bir hava saldırısında öldürüldüğü iddia ediliyor. Aslında İsrail tek taraflı olarak bu haberin doğru olduğunu ifade ediyor. Ancak Hamas İsrail'i yalanlayan bir açıklama yayınlayarak Deyf'in hayatta olduğunu belirtmişti.

Muhammed Deyf'in Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'in güneyinde gerçekleştirdiği Aksa Tufanı operasyonunun kilit isimlerinin başında geldiği ifade ediliyor.

Sınırın öte yanında, İsrail'in Lübnan'daki saldırıları kaosa ve en az 500 kişinin ölümüne, yüzlerce kişinin yaralanmasına neden oldu.

Çağrı cihazlarının ve telsizlerin patlatılması, Cuma günü üst düzey bir Hizbullah komutanı İbrahim Akil'in öldürüldüğü hava saldırısı ve Pazartesi günü düzenlenen yoğun hava saldırıları, geçtiğimiz haftaya damgasını vuran gelişmeler oldu.

Söz konusu saldırılar Hizbullah'a İsrail tarafından şimdiye kadar indirilen en büyük darbe olarak nitelendiriliyor.

Ancak İbranice yayın yapan Yedioth Ahronoth gazetesine konuşan ve adı açıklanmayan eski bir İsrailli istihbarat yetkilisi, İsrail'in sahip olduğu imkânların Lübnan'da daha iyi kullanılabileceğini söyledi.

Yetkili, İsrail'in cihazları patlatmak yerine Hizbullah'a son darbeyi liderleri Hasan Nasrallah'a suikast düzenleyerek vurabileceğini ifade etti.

1992'den bu yana grubuna liderlik eden Nasrallah, 2006 yazında İsrail'le yaşanan savaştan bu yana kamuoyunun karşısına çok az çıktı ve bilinmeyen bir yerde saklanıyor.

İsrail birçok kez onu istediği zaman öldürebileceğini ima etti ancak şu ana dek bu yönde bir hamle yapmadı.

Geçtiğimiz dönemde yaşanan büyük suikastlar göz önüne alındığında, Hizbullah liderinin İsrail'in ölüm listesinde yer alma ihtimali oldukça yüksek görünüyor.

Lübnan-İsrail sınırında çatışmaların başlamasından bu yana İsrail, aralarında Cuma günü öldürülen İbrahim Akil ve Temmuz ayında Beyrut'un güney banliyölerine düzenlenen bir hava saldırısında öldürülen, örgütün en üst düzey askeri isimlerinden Fuad Şükür'ün de bulunduğu neredeyse tüm üst düzey komutanlara suikast düzenledi.

Şükür'ün ölümü Hizbullah'ın 2008 yılında Mossad ve ABD tarafından Suriye'nin başkenti Şam'da uzaktan infilak ettirilen bombalı bir araç saldırısında öldürülen İmad Muğniye'den bu yana en büyük kaybı oldu.

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum