İsrail'in UNRWA'yı yasaklama kararı ne anlama geliyor?
UNRWA'nın İsrail içinde veya İsrail'in kontrolü-işgali altındaki bölgelerde faaliyet göstermesi yasaklandı.
İsrail parlamentosu, Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nın (UNRWA) İsrail'de ve İsrail'in kontrolü altındaki bölgelerde faaliyet göstermesini yasaklayan iki tartışmalı yasa tasarısını onayladı.
Pazartesi günü kabul edilen yasa, Gazze'deki insani krizin kötüleştiği ve İsrail'in yardım malzemelerine izin verme konusunda artan bir baskı altında olduğu bir dönemde, zaten kırılgan olan yardım dağıtım sürecini çökertme riski taşıyor.
Yasak 90 gün içinde yürürlüğe girecek ve UNRWA'nın işgal altındaki Filistin topraklarında -işgal altındaki Doğu Kudüs de dahil olmak üzere Batı Şeria- ve Gazze'deki tesislerinin kapatılmasına yol açarak ajansın 1949'da BM Genel Kurulu tarafından belirlenen görevini yerine getirme kabiliyetini etkili bir şekilde felce uğratacak.
İsrail'in Lübnan'daki saldırılarında 60 kişi hayatını kaybetti
UNRWA, İsrail'in bir yılı aşkın süredir devam eden savaşında harabeye dönen Gazze'de insani yardım faaliyetlerini yürüten en önemli kurumlardan biri.
Yüzlerce UNRWA çalışanı İsrail saldırılarında öldürüldü ve bu BM çalışanları için en ölümcül çatışma oldu.
UNRWA'nın İsrail içinde “herhangi bir faaliyet” yürütmesini ya da herhangi bir hizmet vermesini yasaklayan ilk yasa, tasarıyı destekleyenler ile başta Arap partilerinin üyeleri olmak üzere karşı çıkanlar arasında geçen hararetli tartışmaların ardından 92'ye 10 oyla kabul edildi.
UNRWA'yı "terör grubu" ilan eden ve İsrailli yetkililerin ajansla herhangi bir temasta bulunmasını yasaklayan ikinci yasa ise 87'ye 9 oyla kabul edildi.
"Tehlikeli bir emsal"
UNRWA başkanı yasağın “tehlikeli bir emsal” oluşturduğunu ve “Filistinlilerin acılarını daha da derinleştireceğini” söyledi.
Ajansın başkanı Philippe Lazzarini X'te yaptığı açıklamada “Bu, UNRWA'yı itibarsızlaştırmaya yönelik devam eden kampanyanın sonuncusudur... Bu tasarılar Filistinlilerin acılarını daha da derinleştirecektir” dedi.
Daha önce de bir UNRWA sözcüsü bu hareketi “çirkin” olarak nitelendirmişti.
İsrail 50 bin Filistinliyi Gazze kuzeyinden tehcir etti
AFP haber ajansına konuşan Juliette Touma, “Birleşmiş Milletler üyesi bir devletin, Gazze'deki insani yardım operasyonunun en büyük destekçisi olan bir BM kuruluşunu ortadan kaldırmaya çalışması çok çirkin” dedi.
UNRWA'nın medya danışmanı Adnan Ebu Hasna ise İsrail'in kuruluşu yasaklama kararının insani yardım sürecinin bir bütün olarak çökmesi anlamına geleceğini söyledi.
Al Jazeera'ye konuşan Hasna, kararı “eşi benzeri görülmemiş” bir gerilim olarak nitelendirdi.
BM kuruluşu yetmiş yılı aşkın bir süredir Batı Şeria ve işgal altındaki Doğu Kudüs'ün yanı sıra Ürdün, Lübnan ve Suriye'deki Filistinli mülteciler de dahil olmak üzere Filistin topraklarında temel yardım ve destek sağlıyor.
Yıllardır İsrail'in sert eleştirilerine maruz kalan yardım kuruluşu, İsrail'in kuşatma altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik ölümcül saldırılarının başlamasının ardından daha da sertleşti fazla eleştiriye maruz kaldı.
Filistin Devlet Başkanlığı yasağı kınayarak böyle bir adıma izin vermeyeceğini açıkladı.
Ramallah'taki Filistin yönetimi sözcülerinden Nebil Ebu Rudeyne yaptığı açıklamada “Yasayı reddediyor ve kınıyoruz... Buna izin vermeyeceğiz... İsrail parlamentosunun aldığı karar İsrail'in faşist bir devlete dönüştüğünün göstergesidir” dedi.
İsrail'in yardım kısıtlamaları
Yasa kabul edilmeden önce Avustralya, Kanada, Fransa, Almanya, Japonya, Güney Kore ve Birleşik Krallık Dışişleri Bakanları “ciddi endişelerini” dile getiren bir açıklama yayınladılar.
Açıklamada “UNRWA ve diğer BM kuruluş ve ajanslarının insani yardım ve desteklerini en çok ihtiyaç duyanlara tam olarak ulaştırabilmeleri ve görevlerini etkin bir şekilde yerine getirebilmeleri büyük önem taşımaktadır” denildi.
UNRWA ve diğer insani yardım kuruluşları İsrail'i, 2,4 milyon insanın neredeyse tamamının geçen yılın Ekim ayından bu yana en az bir kez yerinden edildiği Gazze'ye yardım akışını ciddi şekilde kısıtlamakla suçluyor.
Sağlık yetkililerine göre İsrail'in saldırılarında 43.000'den fazla Filistinli katledildi.
İsrail işgal güçleri Refah sınır kapısı da dahil olmak üzere hayati önem taşıyan sınır kapılarını kapatmaya devam ederek gıda, ilaç ve çok ihtiyaç duyulan yakıt gibi insani yardımların bombardıman altındaki bölgeye girişini yasakladı.
Güney Lübnan'da bir ayda 34 İsrail askeri öldü
Gazze'nin kuzeyinde 20 günü aşkın süredir devam eden kuşatma nedeniyle hastaneler çökmenin eşiğine geldi ve yaklaşık 400.000 kişi temel ihtiyaç maddelerine erişemiyor.
UNRWA'nın kendisi de geçen yıldan bu yana ağır kayıplar verdi. Savaşın başlamasından bu yana en az 233 saha çalışanı öldürüldü ve ajansın Gazze'deki tesislerinin üçte ikisi hasar gördü ya da yıkıldı.
Yönetimi Gazze'ye yardımı kısıtlayan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, yasağın ardından Filistinlilere insani yardım sağlama sözü verdi.
Netanyahu X'te yaptığı paylaşımda “Gazze'de şimdi ve gelecekte sürekli insani yardım sağlanmalıdır...
İsrail'in güvenliğini tehdit etmeyecek şekilde Gazze'deki sivillere insani yardım sağlamaya devam etmesini temin etmek için uluslararası ortaklarımızla birlikte çalışmaya hazırız” dedi.
Kaynak: Mepa News, Ajanslar