İsrail'in yakıt girişine izin vermediği Gazze'de açlık ve salgın hastalıklar kol geziyor
Yardım kuruluşları, tüm yardımların ve tıbbi hizmetlerin ulaştırılmasının önemli ölçüde yakıt tedarikine bağlı olduğunu vurguluyor.
İnsani yardım kuruluşları, yakıt eksikliği ve iletişim kesintisi nedeniyle yardım sevkiyatının durmasının ardından Gazze'nin açlık ve hastalık tehdidiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu.
İsrail'in yakıt tedarikini kısıtlamaya devam etmesi nedeniyle bölgeye yardım sevkiyatı yeniden askıya alındı. Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) Cuma günü yaptığı açıklamada sivillerin "açlıkla karşı karşıya kalma ihtimali " olduğunu söyledi. Dünya Sağlık Örgütü hastalıkların hızla yayıldığı uyarısında da bulundu.
İnsani yardım sevkiyatının durması, İsrail'in saldırıları devam ederken aç ve evsiz Filistinlilerin içinde bulunduğu sefaleti daha da derinleştiriyor.
İsrail, Gazze'yi Mısır'a bağlayan Refah sınır kapısından bazı yardımların geçişine izin verirken, yakıt geçişine izin vermiyor.
Yardım kuruluşları bu durumun malzeme dağıtımını sekteye uğrattığını söylüyor. Filistinli telekomünikasyon şirketleri Jawwal ve Paltel Perşembe günü yaptıkları açıklamada yakıtlarının bitmesinin ardından iletişim ağlarının hizmet dışı kaldığını açıkladı.
Yardım kuruluşları, tüm yardımların ve tıbbi hizmetlerin ulaştırılmasının önemli ölçüde yakıt tedarikine bağlı olduğunu vurguluyor.
Haber kaynaklarının bildirdiğine göre İsrail savaş kabinesi Cuma günü öğleden sonra "BM ihtiyaçları için" Gazze'ye günde iki yakıt kamyonunun girmesine izin verdi.
Bir yetkili, yakıtın salgınları önlemek için su, kanalizasyon ve sağlık sistemlerine "asgari" destek sağlamayı amaçladığını söyledi.
"İnsanlar açlıkla karşı karşıya"
BM, yakıt sıkıntısı ve iletişim kesintisi nedeniyle Cuma günü sınır ötesi yardım operasyonu yapılmayacağını açıkladı. Perşembe günü üst üste ikinci gün, yardım dağıtımı için gerekli yakıtın bulunmaması nedeniyle Gazze'ye hiçbir yardım kamyonu ulaşamadı.
WFP İcra Direktörü Cindy McCain Gazze nüfusunun tamamına yakınının gıda yardımına ihtiyaç duyduğunu söyledi.
McCain yaptığı açıklamada, "Gazze'de gıda ve su tedariki neredeyse yok denecek kadar az ve ihtiyaç duyulanın çok az bir kısmı sınırlardan geçebiliyor" dedi.
McCain, "Kışın hızla yaklaşması, güvenli olmayan ve aşırı kalabalık barınaklar ve temiz su eksikliği nedeniyle siviller açlıktan ölme ihtimaliyle karşı karşıya" dedi.
WFP'nin Orta Doğu bölge sözcüsü Abeer Etefa, "Gıda üretimi neredeyse tamamen durdu, pazarlar çöktü, balıkçılar denize ulaşamıyor, çiftçiler tarlalarına ulaşamıyor" dedi ve ekledi: "İnsanlar açlık tehlikesiyle karşı karşıya."
Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü de Gazze'de hastalıkların yayılmasından büyük endişe duyduğunu belirterek, 70.000'den fazla akut solunum yolu enfeksiyonu ve en az 44.000 ishal vakası görüldüğünü, bu rakamların beklenenden çok daha fazla olduğunu bildirdi.
Hiçbir duraklama yok
Yedinci haftasına girmek üzere olan savaşta, ateşkes ya da en azından insani yardım için ara verilmesi yönündeki uluslararası çağrılara rağmen İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırı ve ablukasında herhangi bir duraksama belirtisi görülmüyor.
Filistin haber ajansı Wafa Cuma günü, yardım için tek geçiş noktası olan Refah yakınlarında yerinden edilmiş bir grup insanı vuran bir İsrail saldırısında en az dokuz kişinin öldüğünü ve diğerlerinin yaralandığını bildirdi.
İsrail Genelkurmay Başkanı, İsrail'in Hamas'ın Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki askeri sistemini yok etmeye yakın olduğunu ileri sürdü.
Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'na göre, İsrail'in Gazze'ye yönelik misilleme saldırılarında şu ana kadar 4.700'ü çocuk olmak üzere en az 11.500'den Filistinli hayatını kaybetti.
Yardım kuruluşları, İsrail'in hava ve topçu saldırılarında Gazze'nin tüm mahallelerini dümdüz ettiğini, yüz binlerce insanın evlerini terk etmek zorunda kaldığını ve insani durumun tam bir felaket olduğunu söylüyor.
Kaynak: Mepa News