İsrail'in yeni hedefi Suriye toprakları mı?

İsrail'in yeni hedefi Suriye toprakları mı?

İsrail ordusunun Suriye sınırındaki ihlallerinin devam ettiği ve bölgede askeri hamleler gerçekleştirebileceği belirtiliyor.

İsrail'in son haftalarda Suriye'nin güneyindeki faaliyetlerine hız verdiği dikkat çekiyor.

Yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre geçtiğimiz günlerde İsrail, Suriye'nin güneyindeki Kuneytra ve Dera illerinde bazı bölgeleri işgal etti.

İsrail yönetimi ise söz konusu hamleleri, İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri'ne "militanların sızmasını önlemek için alınan tedbirler" olarak nitelendirdi.

Esed rejimi ise İsrail tankları ve buldozerlerinin Suriye topraklarındaki işgal hamlelerine herhangi bir karşılık vermedi. Rejim kaynakları İsrail'in bölgeye girmediği iddiasını paylaşmakla yetindi.

İsrail medyası, İsrail ordusunun sınır hattında bir güvenlik çiti kurduğunu belirtti. Geçtiğimiz hafta İsrail ordusuna ait 6 Merkava tankı, askeri buldozerler eşliğinde Kuneytra kırsalındaki Kudna kasabası yakınlarında sınırı geçmiş, bazı tarım arazilerini tahrip etmişti.

Yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre İsrail ordusu tarım arazilerine el koyarken tarlaları buldozerlerle yıktı ve Sufa 53 olarak bilinen yeni asfaltlanmış bir yol boyunca dikenli tel örgü inşa etti. Ayrıca yedi metre derinliğinde hendekler kazıldı ve çit boyunca düzenli aralıklarla askeri gözlem noktaları kuruldu.

Esed rejimi kontrolündeki medya İsrail'in bölgedeki faaliyette bulunmadığını iddia ederek, haberleri "psikolojik savaş" olarak nitelendirdi.

Bölgedeki mayınlar temizleniyor

Öte yandan Reuters'a konuşan güvenlik kaynakları ve analistler, İsrail'in Golan Tepeleri ile Suriye sınırındaki askerden arındırılmış şerit arasındaki sınırda kara mayınlarını temizlediğini ve yeni bariyerler kurduğunu ifade etti.

Kaynaklar İsrail'in sınır çitini Suriye topraklarına doğru genişlettiğini ve bölgede daha fazla tahkimat kazdığını vurguladı.

Reuters'a konuşan kaynaklar arasında Esed rejiminin askeri unsurlarının yanı sıra, Lübnanlı bir güvenlik yetkilisi ve bir BM barış gücü yetkilisi de bulunuyor.

Suriyeli iki kaynak ve Lübnanlı bir kaynak, Suriye'nin güneyinde Esed rejimini desteklemek üzere konuşlanmış olan Rus askeri birliklerinin bölgedeki bir gözlem noktasından da çekildiğini dile getirdi. Buna göre Rus birlikleri Suriye'nin güneyindeki Dera ilinin en yüksek yeri ve stratejik bir gözlem noktası olan Tel Hara karakolunu terk etti.

Suriyeli bir askeri yetkili, Rusların bir çatışmayı önlemek için İsraillilerle anlaşarak ayrıldıklarını ifade etti.

Reuters'a konuşan bir Suriye askeri istihbarat yetkilisi, Esed rejimi güçlerinin bölgede herhangi bir ek konuşlanma yapmadığını ifade etti.

Esed rejiminin bölgede İsrail ilerleyişine karşı bir hamlede bulunmaması dikkat çekiyor.

Esed rejimi 2018 yılında Dera'ya İran ve Rusya'nın desteğiyle saldırı başlatmış ve bölgeyi muhaliflerden ele geçirmişti. Bölge 6 yıldır Esed rejimi kontrolünde bulunuyor.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum