İsrailli analistler Hizbullah'ın kuzey İsrail'i bombalamasını nasıl okudu?

İsrailli analistler Hizbullah'ın kuzey İsrail'i bombalamasını nasıl okudu?

Hizbullah ile İsrail arasındaki gerilim artarken BM yetkilisi 'yakın felaket' uyarısında bulundu.

Hizbullah'ın İsrail'in kuzeyine yönelik bombardımanı, elektronik askeri ekipmanlar üreten Rafael şirketini, Ramat David hava üssünü ve havaalanını vurdu ve çok sayıda evde maddi hasar oluşmasına neden oldu.

Hizbullah'ın İsrail'in kuzeyini hedef alan son saldırıları bölgedeki gerilimin seyrine ilişki yeni bir alaniz dalgasını da tetikledi. Zira Hizbullah 2006'dan bu yana söz konusu bölgelere saldırı düzenlememişti.

Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü'nden Orna Mizrahi'ye göre Hizbullah, yaklaşık bir yıldır İsrail'e karşı yürüttüğü yıpratma savaşını sürdürecek ve günlük saldırıların temposunu korumaya çalışacak.

"Tarihi bir fırsat"

Siyasi analist ve Arap ilişkileri uzmanı Yoni Ben Menachem, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın "Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılar durmadan İsrail'e yönelik saldırıların durmayacağı" tutumundan "geri adım atmadığını" ve fikrini değiştirmediğini, bunun da İsrail'in Hizbullah'a geri adım attırmak için Lübnan'daki askeri operasyonlarını arttırmak zorunda kalacağı anlamına geldiğini savundu.

Kanal 13 analisti Almog Boker ise, "İsrail, Hizbullah'ı onlarca yıl geriye götürmek ve kuzeyde yaşayanlar için farklı bir gerçeklik yaratmak için bir daha eline geçmeyecek tarihi bir fırsatla karşı karşıya, bu gerçekliğe bir anlaşmayla ulaşamayız" dedi.

"Dikkat edilmesi gerekiyor"

Emekli Tümgeneral Jack Naria, Hizbullah'ın ne yaptığını çok iyi bildiğini ve İsrail ordusunu üstün olduğu bölgeye, yani güney Lübnan'a çekmek istediğini ifade etti.

Kan TV'nin aktardığına göre İsrail ordusunun eski sözcüsü, Lübnan'la bir savaş çıkması halinde Tel Aviv kentinin İsrail'in güneyindeki Sderot yerleşim birimine benzeyeceğini söyledi. Yani sürekli olarak hedef alınabileceğini ima etti.

Sürprizler

İsrail'de aralarında Yossi Melman'ın da bulunduğu bazı kesimler diğer cephelerde neler olabileceğini göz ardı etmiyor: "Eğer ordu ve diğer güvenlik güçleri iki cephede savaşmaya kararlı ve buna güç yetirebiliyorsa, savaşın sadece bu cephelerle sınırlı kalacağının garantisi var mı? Batı Şeria zaten kaynıyor ve yerleşimci terörizmi nedeniyle yangına benzin dökülmüş vaziyette. Bölge üçüncü intifadanın eşiğinde."

Walla'nın İsrailli muhabiri, herkesin havaya ve karaya baktığını ancak İsrail ordusunun denizden gelebilecek sürprizlere de hazırlıklı olması gerektiğini söyleyerek sürprizler konusunda uyardı.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

wp.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.