İsrailli bakan Batı Şeria'nın tamamen ilhak edilmesini talep ediyor

İsrailli bakan Batı Şeria'nın tamamen ilhak edilmesini talep ediyor

Aşırı sağcı bakan, Uluslararası Adalet Divanı'nın İsrail işgalinin yasadışı olduğuna hükmetmesi halinde Başbakan Netanyahu'nun Batı Şeria'nın ilhakını emretmesi gerektiğini söyledi.

Radikal bir Yahudi olarak tanınan İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) bu hafta İsrail yerleşimlerinin yasadışı olduğuna hükmetmesi halinde başbakana işgal altındaki Batı Şeria'yı ilhak etme çağrısında bulundu.

Times of Israel'in Pazartesi günü aktardığına göre Smotrich gazetecilere yaptığı açıklamada "hiç kimse İsrail halkını topraklarından çıkaramayacak" dedi.

BM'nin en üst mahkemesinin Cuma günü İsrail'in Filistin topraklarını işgalinin hukuki sonuçları konusunda bağlayıcı olmayan bir karar vermesi bekleniyor.

Smotrich, "Buradan Başbakan Binyamin Netanyahu'ya çağrıda bulunuyorum; eğer Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı yerleşim girişiminin yasadışı olduğuna karar verirse onlara anavatan topraklarına egemenlik uygulamak için tarihi bir kararla yanıt verin" dedi.

Radikal sağcı bakan ayrıca "büyük inşaatlar, yerleşimlerin düzenlenmesi, yolların inşası ve sahadaki diğer önlemler yoluyla bir Filistin devletinin kurulmasını engelleme" sözü verdi. Ancak tüm bu hamleler uluslararası hukuka göre yasadışı.

52 ülke, BM Genel Kurulu'nun 2022'de tavsiye niteliğinde bir görüş istemesinin ardından Şubat ayında Dünya Mahkemesi olarak da bilinen UAD'ye İsrail'in işgal altındaki topraklardaki eylemlerinin hukuki sonuçları hakkında argümanlar sundu.

İsrail 1967 yılında Batı Şeria'nın yanı sıra Gazze ve Doğu Kudüs'ü de ele geçirerek modern tarihin en uzun askeri işgalini gerçekleştirdi.

Uluslararası hukuka göre, işgalci bir güç vatandaşlarını işgal altındaki topraklara taşıyamaz. İsrail Yüksek Mahkemesi de bunu 2005 yılında onayladı.

Kendisi de yasadışı bir yerleşimde yaşayan Smotrich, Filistin topraklarına el konulması çağrısını ilk kez yapmıyor.

Geçtiğimiz ay İsrail'in sertlik yanlısı koalisyon hükümeti işgal altındaki Batı Şeria'da binlerce yeni konut planını onayladı ve Smotrich'e yasadışı yerleşimlerin inşasını hızlandırması için geniş yetkiler verdi.

Netanyahu'nun Likud partisi de "İsrail topraklarının her yerinde -Celile, Negev, Golan Tepeleri ve işgal altındaki Batı Şeria'nın İncil'deki isimleri olan Judea ve Samaria'da- yerleşimi ilerletme ve geliştirme" sözü verdi.

Gazze'yi 2007'den beri yöneten Hamas, bu adımın bölgedeki gerilimi tırmandıracağını söylerken, El Fetih de "yerleşimcilerin Gazze Şeridi'nden çıkarıldığı gibi Batı Şeria'dan da çıkarılacağı" uyarısında bulundu.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.