İsrailli Bakan Ben Gvir Mescid-i Aksa'ya bir sinagog inşa etmek istediğini söyledi

İsrailli Bakan Ben Gvir Mescid-i Aksa'ya bir sinagog inşa etmek istediğini söyledi

Aşırı sağcı bakan 'provokatif' açıklaması nedeniyle geniş çapta kınanırken Netanyahu, alanda Yahudi ibadetini yasaklayan uzun süredir devam eden statükoda bir değişiklik olmadığını söyledi.

Aşırı sağcı İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir, mümkün olması durumunda işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa kompleksine bir sinagog inşa edebileceğini söyledi.

Uzun süredir yürürlükte olan uluslararası bir anlaşma uyarınca Yahudilerin bu bölgede ibadet etmesine izin verilmiyor.

Ben Gvir Pazartesi sabahı İsrail Ordu Radyosu'na verdiği demeçte "Eğer istediğimi yapabilseydim, Tapınak Tepesi'nde de bir sinagog inşa ederdim" dedi. Yahudi geleneğinde Mescid-i Aksa bölgesi “Tapınak Tepesi” olarak adlandırılır.

"Eğer Müslümanların dua etmesine izin verilmeyeceğini söyleseydim beni öldürürdünüz."

Ben Gvir, bir Müslüman'ın Kudüs'ün Eski Şehri'ndeki önemli bir Yahudi bölgesi olan Batı Duvarı'na seccade getirmesini engellemeyeceğini söyledi.

Ben Gvir, “Tabii ki engellemem. Herkes bunun ırkçılık olduğunu söyleyebilir ama Müslümanlar Batı Duvarı'nın kutsallığını tanımıyor.” dedi.

Başbakan Binyamin Netanyahu'nun ofisi Pazartesi günü yaptığı açıklamada Mescid-i Aksa'daki statükoda herhangi bir değişiklik olmadığını söyledi.

Mescid-i Aksa, on yıllardır süren uluslararası anlaşmalara göre gayrimüslimler tarafından yapılan ziyaretlerin, duaların ve ritüellerin yasak olduğu bir İslami mekandır.

Radikal Yahudi gruplar, yetkililerle koordinasyon halinde, uzun zamandır bu hassas düzeni ihlal ediyor ve alana baskınlar düzenleyerek dua ve dini ritüeller gerçekleştiriyor.

Ben Gvir ve diğer bazı aşırı sağcı politikacılar ve İsrail hükümeti üyeleri sık sık Mescid-i Aksa’ya yapılan baskınlara katıldılar.

Filistinliler İsrail'in bu saldırılarının El Halil'deki İbrahimi Camii'nin 1990'larda bölünmesine benzer şekilde caminin Müslümanlar ve Yahudiler arasında bölünmesine zemin hazırlamasından endişe ediyor.

"Kışkırtıcı ve sorumsuzca"

Ben Gvir'in yorumları bir dizi İsrailli bakan ve siyasetçi tarafından geniş çapta eleştirildi.

Savunma Bakanı Yoav Gallant şunları söyledi: “Tapınak Tepesi'ndeki statükoya meydan okumak tehlikeli, gereksiz ve sorumsuzca bir harekettir. Ben Gvir'in eylemleri İsrail devletinin ulusal güvenliğini ve uluslararası statüsünü tehlikeye atmaktadır.”

Bu arada İçişleri Bakanı Moshe Arbel de Ben Gvir'in “sorumsuz açıklamalarının İsrail'in Müslüman ülkelerle olan stratejik ittifaklarını riske attığını” söyledi ve bu ülkelerin “İran'ın şer eksenine karşı mücadelede” koalisyonun bir parçası olduğunu söyledi.

Arbel, koalisyon hükümetinde yer alan ve Mescid-i Aksa’da daha fazla Yahudi varlığına karşı çıkan ultra-Ortodoks bir grup olan Shas partisine mensup.

Birçok ultra-Ortodoks topluluk bölgenin kutsal olduğuna inanıyor ve bölgeyi ziyaret etmek konusunda hahamların yasaklarına uyuyor.

Yahudiler, bir zamanlar iki antik Yahudi tapınağının bulunduğuna inanılan bölgeyi “Tapınak Tepesi” olarak adlandırıyor.

İlk tapınağın Kral Süleyman tarafından inşa edildiğine ve Babilliler tarafından yıkıldığına inanılırken, ikinci tapınak Romalılar tarafından yıkılmıştır.

Caminin antik duvarlarının güneybatı tarafında, Yahudilerin Romalılar tarafından yıkılmasının ardından ikinci tapınaktan geriye kalan tek kalıntı olduğuna inandıkları Batı Duvarı yer alıyor.

Muhalefet lideri Yair Lapid "tüm ülkenin Netanyahu'nun Ben Gvir karşısındaki zayıflığını gördüğünü" söyledi ve ekledi:

“Ulusal güvenliğimizi baltalamaya yönelik açık bir girişim olsa bile hükümeti kontrol edemiyor. Politika yok, strateji yok ve gerçekte bir hükümet de yok.”

İki ay önce İsrail'in savaş kabinesinden ayrılan Benny Gantz, X'te “Tapınak Tepesi'nin tarihi statükosunda” hiçbir değişiklik olmadığını yazdı.

“Bazılarının kışkırtıcı ve sorumsuz söylemlerine rağmen, İsrail bu tarihi statüyü korumaya kararlıdır ve değiştirmeye niyeti yoktur. Kutsal mekanda ibadet özgürlüğü her zaman güvence altında olacaktır.” diye ekledi.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.