İstanbul'da muhalefetin zaferi Türkiye siyasetinde değişime işaret ediyor
Türkiye'nin ekonomisine yön veren İstanbul'da anketler İmamoğlu ile Kurum arasında başa baş bir yarışa işaret ediyordu.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Pazar günü yapılan yerel seçimlerde AK Partili rakibini geride bırakması, ilk sonuçlara göre Türkiye'de muhalefetin kendini yeniden siyasi bir güç olarak kabul ettirme çabalarına potansiyel bir ivme kazandırdı.
Erdoğan'a bir diğer darbe de, ülkenin ikinci büyük şehri Ankara'da, görevdeki CHP’li belediye başkanı Mansur Yavaş'ın, ülke çapındaki belediye oylamasında sandıkların kapanmasından üç saatten kısa bir süre sonra AK Partili rakibine karşı zaferini ilan etmesiyle geldi.
Ülke genelindeki yerel seçimler analistler tarafından hem Erdoğan’a verilen desteğin hem de muhalefetin dayanıklılığının bir göstergesi olarak görülüyor.
Yirmi yılı aşkın bir süredir Türkiye'yi yöneten Erdoğan, partisinin İstanbul'un yönetimini görevdeki belediye başkanı ve gelecekteki potansiyel cumhurbaşkanlığı rakibi İmamoğlu'ndan geri alması için oldukça sıkı bir kampanya yürüttü.
Türkiye'de muhalefetin büyük şehirleri elinde tutmak için verdiği seçim yarışı başladı
Türkiye'nin doğusundaki bazı şehirlerde, yerel seçimlerle ilgili patlak verek şiddet olaylarında üç kişinin öldüğü bildirildi.
Açılan sandıkların yüzde 80'ine dayanan sonuçlara göre İmamoğlu yüzde 50 destek alırken, Erdoğan'ın hükümetinde eski bir bakan olan AK Partili Murat Kurum yüzde 40 destek aldı.
İmamoğlu, "Elde ettiğimiz verilere dayanarak söyleyebilirim ki, vatandaşlarımızın bize olan teveccühü ve güveni gerçekten de ortaya çıkmıştır" dedi.
"Mevcut tablo bizi ziyadesiyle memnun ediyor" diye ekledi.
Anadolu Ajansı da CHP’nin İzmir, Bursa, Antalya ve Adana gibi büyük şehirlerde önde olduğunu gösteren kısmen resmi sayılabilecek oranları yayınladı.
CHP'li İmamoğlu 2019 seçimlerini kazanarak Erdoğan ve AK Parti'ye iktidardaki yirmi yılının en büyük seçim yenilgisini tattırmıştı. Cumhurbaşkanı 2023'te milliyetçi müttefikleri ile yeniden seçilerek ve parlamentoda çoğunluğu sağlayarak bu hamleye karşılık vermişti.
Kısmi sonuçlara göre CHP ülke genelinde oyların yaklaşık yüzde 37'sini alarak 35 yıl sonra bir ilke imza attı.
İmamoğlu'nun yükselişi
Analistler Pazar günü AK Parti'nin kötü bir performans sergilemesinin Erdoğan'ın Türkiye üzerindeki kontrolünü zayıflatabileceğini ve gelişmekte olan büyük ekonominin bölünmüş siyasi manzarasında potansiyel bir değişimin sinyalini verebileceğini söyledi. İmamoğlu'nun kazanması, geleceğin ülke lideri olması yönündeki beklentileri de güçlendirecektir.
Türkiye'nin ekonomisine yön veren İstanbul'da anketler İmamoğlu ile Kurum arasında başa baş bir yarışa işaret ediyordu.
Analistler ilk sonuçların kısmen yüzde 70'e yaklaşan enflasyonun yol açtığı ekonomik sıkıntıları yansıttığını ve memnuniyetsiz seçmenlerin AK Parti'nin başarısını olumsuz etkilediğini belirtiyor.
Erdoğan için asıl ödül İstanbul olsa da, kendisi başkent Ankara'yı da geri kazanmaya çalıştı. Her iki şehir de 25 yıl boyunca AK Parti ve diğer seleflerinin yönetiminde kaldıktan sonra 2019'da muhalefet tarafından geri kazanıldı.
Gazze savaşı ve AK Parti iktidarı
Öte yandan İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne yönelik giriştiği amansız ve hedef gözetmeyen saldırılarının yankılarının da Türkiye'deki yerel seçimlerde hissedildiği düşünülüyor.
Türkiye'de Filistin'e destek veren geniş kitlelerin AK Parti iktidarından İsrail ile ticaretin kesilmesi yönünde önemli bir talebi olmuş ancak seçim meydanlarında bu tür sloganların atılması, pankartların açılması güvenlik güçlerince engellenmişti.
Gazze'de yarısından fazlası kadın ve çocuk 32.000'den fazla Filistinliyi öldüren İsrail yönetimiyle ticari ve diplomatik ilişkilerin halen kesilmemiş olmasının da seçmen üzerinde etki bırakmış olabileceği belirtiliyor.
Kaynak: Mepa News