İsveç Ukrayna'ya yapacağı savaş uçağı teslimatını askıya aldı

İsveç Ukrayna'ya yapacağı savaş uçağı teslimatını askıya aldı

İsveç Salı günü yaptığı açıklamada, ortaklarının Kiev'e F-16 savaş uçaklarının teslimatına öncelik vermek istemesi nedeniyle Ukrayna'ya Gripen jetleri gönderme planlarını askıya aldığını duyurdu.

Savunma Bakanı Pal Jonson'un sözcüsü AFP'ye yaptığı açıklamada "Hava kuvvetleri koalisyonundaki diğer ülkeler bizden Gripen sistemini teslim etmeden önce beklememizi istediler" dedi.

"Hava kuvvetleri koalisyonundaki ortaklarımız iki savaş uçağı sisteminin aynı anda kullanılmaya başlanmasının önemli karmaşıklıklar içerdiğinin ve Ukrayna hava kuvvetlerinde F-16 sisteminin kullanılmaya başlanmasına odaklanılması gerektiğinin altını çiziyorlar."

İsveç, Kiev'e Gripens hibe etme konusunda resmi bir karar almamıştı ancak Eylül ayında Ukraynalı pilotların uçakların gelişi öncesinde ilk eğitimlerini tamamladıklarını söylemişti.

Salı günkü karar, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ve Belçika Başbakanı Alexander De Croo'nun Belçika'nın 2028 yılına kadar 30 adet F-16 savaş uçağı tedarik etmesini öngören bir anlaşmayı imzaladıkları Brüksel'de açıklandı.

Hollanda ve Danimarka, ABD yapımı F-16'ları Ukrayna'ya teslim etme ve Ukraynalı pilotları eğitme taahhüdünde bulunan 11 ülkeden oluşan bir koalisyona liderlik ediyor.

İsveç Savunma Bakanlığı sözcüsü "Daha sonraki bir aşamada Gripens göndermeyi göz ardı etmiyoruz" dedi.

İskandinav ülkesinin elinde savunma grubu Saab tarafından üretilen 90'dan fazla JAS 39 Gripen jeti bulunuyor.

Kaynak: Mepa News, AFP

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.