İsviçre Rusya'yı Ukrayna barış görüşmelerine davet etmedi
İsviçre hükümeti "Zirvenin genel amacı gelecekteki bir barış sürecine ilham vermektir" dedi.
İsviçre hükümeti Perşembe günü yaptığı açıklamada, Moskova ile Ukrayna arasındaki çatışmaya barış getirilmesine yardımcı olmak amacıyla Haziran ayı ortasında İsviçre'de yapılacak görüşmelere davet edilen onlarca ülke arasında Rusya'nın "şu aşamada" yer almadığını söyledi.
160'tan fazla delegasyonu davet eden İsviçre hükümeti, Rusya'yı davet etmeye her zaman açık olduğunu söyledi. Ancak Moskova'nın ilk görüşmelere katılmaya niyeti olmadığını defalarca vurguladığını da sözlerine ekledi.
İsviçre hükümeti yaptığı açıklamada "İsviçre, Rusya'nın bu sürece dahil olması gerektiğine inanmaktadır” dedi ve ekledi: "Rusya'nın yer almadığı bir barış süreci mümkün değildir."
Macron Ukrayna'ya asker gönderme planını yeniden gündeme getirdi
Ukrayna hükümeti ise 15-16 Haziran tarihlerinde İsviçre'nin Lucerne kenti yakınlarında yapılacak görüşmelere Rusya'nın katılımının yararlı olup olmayacağını sorguladı.
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba bu hafta yayınlanan Foreign Policy dergisine verdiği mülakatta "İyi niyetle hareket ettiklerinden emin olamadığınız takdirde Rusya'yı masada tutmanın bir anlamı olmadığını biliyoruz" dedi.
Kuleba, Rusya'ya savaş alanında baskı yapmanın ve "ilkeleri paylaşan" ülkeleri bir araya getirmenin Moskova'yı diyaloğa girmeye daha istekli hale getirmeye yardımcı olacağını söyledi.
Rus yetkililer İsviçre'nin Ukrayna'yı işgali nedeniyle Moskova'ya karşı AB yaptırımlarını kabul ettiğine işaret ediyor ve bu nedenle tarafsız bir arabulucu olarak güvenilirliğinin olmadığını savunuyor.
İsviçre Ocak ayında Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin talebi üzerine zirveye ev sahipliği yapacağını açıklamıştı.
Rus askerleri teslim olan Ukrayna askerlerini infaz etmekle suçlanıyor
İsviçre hükümeti görüşmelerin Zelenskiy'nin barış formülü ve BM Şartı ile uluslararası hukukun temel ilkelerine dayanan diğer barış önerileri üzerine inşa edileceğini belirtti.
İsviçre, davet edilen delegasyonların G7, G20, BRICS grupları, AB, uluslararası örgütler ve iki dini temsilciden oluştuğunu belirtti.
Görüşmelerin kalıcı bir barış için bir çerçeve ve Rusya'nın sürece katılımı için bir yol haritası oluşturmayı amaçladığı belirtildi.
İsviçre hükümeti "Zirvenin genel amacı gelecekteki bir barış sürecine ilham vermektir" dedi.
Kaynak: Mepa News, Reuters