İsviçre'den 'kamusal alanda dini sembol taşıma' yasağı
İsviçre'nin Cenevre Kantonu'nda 'laiklik yasası' olarak adlandırılan ve kamu çalışanlarına görev sırasında dini sembol taşıma yasağı getiren yasa referandumla kabul edildi.
Katılımın yüzde 44 oranında kaldığı referandumda kabul edilen yasa çerçevesinde Cenevre Kantonu'nda çalışan kamu görevlileri ve parlamenterler görevleri başındayken herhangi bir dini sembol kullanamayacaklar. Yasa referandumdan yüzde 55 oranında oyla geçti.
Kilise ve sağ partilerin destek verdiği yasa sol partiler ve Müslüman çevrelerden başörtüsü yasağı olarak nitelendiriliyor.
Cenevre Kantonu Meclis'inde yalnızca bir başörtülü parlamenter bulunuyor. Müslümanlar Kanton nüfusunun yüzde 6'sını oluşturuyor.
Cenevre Müslüman Dernekleri Birliği: Bu yasayı sindirmemiz mümkün değil
Cenevre Müslüman Dernekleri Birliği Başkanı Yavuz Durukan yasayı "Dini sembollerin yasaklanması kisvesi altında Cenevre'de başörtüsü kamusal alanlarda yasaklandı. Bu yasayı sindirmemiz mümkün değil. Değişmesi için her türlü hukuksal hakkımızı kullanacağız." sözleriyle değerlendirdi.
Uluslararası İnsan Hakları ve Kalkınma İttifakı Derneği Başkanı Ender Demirtaş ise yasayı Cenevre Anayasa Mahkemesine götürmek için hazırlıklara başladıklarını belirtti.
Cenevre Kantonu Büyük Meclisi, laiklik yasasını Nisan 2018'de onaylamıştı.
Değişikliğe karşı çıkan muhalefet partileri ve sivil toplum kuruluşları ise yasayı referanduma götürebilmek için gerekli 5 bin 227 imza için kampanya başlatmış, 8 binin üzerinde imza toplanarak yasa referanduma taşınmıştı.