İtalya'dan 'Ermeni Soykırımı'nı tanıma önergesi

İtalya'dan 'Ermeni Soykırımı'nı tanıma önergesi

İtalya'da hükümetin 1915 olaylarını "Ermeni Soykırımı" olarak resmen tanıması talebiyle parlamentoya bir önerge sunuldu.

İtalya'da parlamentonun iki kanadından biri olan Temsilciler Meclisi'ne sunulan önergede, iktidar ortakları 5 Yıldız Hareketi ve Lig'in yanı sıra muhalefetteki Demokratik Parti ve İtalya'nın Kardeşleri partilerinden milletvekillerinin de imzası bulunuyor.  Önerge metninde, hükümete "Ermeni soykırımını resmen tanıması ve uluslararası yankı sağlaması" çağrısı yapılıyor. Metinde "20. yüzyılda yaşanan zulüm ve dehşetlerin tanınması ve anılması daimi bir uyarı teşkil etmelidir" deniliyor.

Önergede, "1973'te Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Alt Komitesi, 1915-1917 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu'nda 1,5 milyondan fazla Ermeni'nin yok edilmesinin 20. yüzyılın ilk soykırımı olarak değerlendirilmesi gerektiğini kabul etmiştir" deniliyor. Ayrıca Avrupa Parlamentosu'nun 1987 tarihli kararıyla "1915-1917 yıllarındaki trajik olayları soykırım olarak tanıdığı", 2015'te de benzer bir kararla tüm üye ülkelere soykırımın tanınması çağrısı yaptığı hatırlatılıyor.

Katolik Kilisesi lideri Papa Francis'in 2015'te Türkiye ile Vatikan arasında krize neden olan sözleri de önerge metninde yer alıyor. Papa Francis'in 1915'in 100. yılı sebebiyle Nisan 2015'te Vatikan'da düzenlediği ayinde "soykırım" sözcüğünü kullanması sonrası Türkiye Vatikan Büyükelçisi'ni geri çekmişti. Bu olay sonrası Türkiye-Vatikan diplomatik ilişkileri yaklaşık 10 ay boyunca maslahatgüzar seviyesinde sürdürülmüştü.

"20'den fazla ülke tanıdı"

Temsilciler Meclisi'ne sunulan önergede halen dünya genelinde 20'den fazla ülkenin bu olayları "soykırım" olarak tanıdığı da vurgulanıyor. İtalya'nın ise ancak Kasım 2000'de Temsilciler Meclisi seviyesinde "kısıtlı" bir karar aldığı hatırlatılıyor.

Temsilciler Meclisi'nin 2000 tarihli bu kararında "Avrupa Parlamentosu'nun Ermeni soykırımının tanınması yönündeki kararına atıfta bulunulsa da, hükümete yalnızca bölgedeki farklı halklar ve azınlıklar arasındaki her türlü ihtilafın tam olarak aşılması için çaba göstermesi çağrısı yapmakla sınırlı kalmıştı" deniliyor. Bu önergeyle ise hükümete "Ermeni soykırımını resmi olarak tanıması" çağrısı yapılıyor.

İtalyan basını, söz konusu önergenin Temsilciler Meclisi'ne sunulması üzerine Türkiye'nin rahatsızlığını bildirmek üzere İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Massimo Gaiani'yi Dışişleri Bakanlığı'na çağırdığını yazdı.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.