İtalyan bilim insanları koronavirüs aşısı geliştirdiklerini duyurdu
İlaç firması Takis’in bünyesindeki bir araştırma ekibinin, koronavirüsün insan hücrelerini enfekte etmesini engelleyen antikorlar ürettiği bildirildi.
İtalyan bilim insanları, insan hücrelerindeki yeni koronavirüsü nötralize eden bir aşı geliştirdiklerini öne sürdü. Bu aşının, virüse karşı dünya çapında test edilen yüzlerce aday arasında en kayda değer aşı çalışması olabileceği öne sürüldü.
CNBC-TV18’in haberine göre ilaç firması Takis’in bünyesindeki bir araştırma ekibi, virüsün insan hücrelerini enfekte etmesini engelleyen antikorları farelerde üretti ve izole etti.
Testlerin Roma'daki Spallanzani Enstitüsü'nde yapıldığı bildirildi.
Geliştirilmekte olan birçok ilaç ve tedavi, virüsün insan hücrelerine girişini sağlayan sivri uçlu proteinini hedef alıyor.
Arab News’in ANSA’ya dayandırdığı haberde, aşının kas içine enjekte edileceği ve bunun ardından kısa bir elektriklenme dürtüsü hissedileceği ifade edildi.
Araştırmacılara göre bu, özellikle de koronavirüse karşı savunmasız kalan akciğer hücrelerinde işe yarar antikorların üretilmesinde aşı çalışmasını etkili kılıyor. “Elektroporasyon” denen bu teknik, aşının hücrelere girmesine ve bağışıklık sistemini aktive etmesine olanak tanıyor.
Bunun yanı sıra Takis CEO'su Luigi Aurisicchio da aşının gelişim sürecini hızlandırmak için uluslararası ölçekte işbirliği yapmaya istekli olduklarını ifade etti. Aurisicchio ayrıca, insan üzerindeki denemelerin bu yazın ardından yapılacağını söyledi ve ekledi:
"Spallanzani Hastanesi’ne göre, bildiğimiz kadarıyla dünyada bir aşıyla koronavirüsün nötralizasyonunu başarabilen ilk ekip olduk."
Yaklaşık 4 milyon insanı etkileyen koronavirüs salgını, küresel bilim camiasını bir aşı geliştirmek için büyük çaba içine soktu. Bir aşının ortaya çıkmasının normalde en az beş yıl sürmesi bekleniyor. Ancak uzmanlar koronavirüs özelinde bu sürenin daha da kısalabileceğini düşünüyor.
Kurduğu vakıf aracılığıyla dünya çapındaki hastalıklarla mücadelede büyük ölçüde yer alan milyarder Bill Gates, aşının 9 ay kadar kısa ya da iki yıl kadar uzun bir sürede gelebileceğini ifade etmişti.