Japonya 'İkinci Kore Savaşı'na hazırlanıyor
Japonya, Kore Yarımadası'nda olası bir savaş durumunda Kuzey Kore'den tahliye edilmesi gündeme gelebilecek on binlerce kişi için plan hazırlıyor.
Kore Yarımadası'nda olası bir savaş ya da askeri kriz durumunda Japonya ve Kuzey Kore arasında bulunan Japon Denizi savaştan kaçmaya çalışan binlerce Kuzey Koreli ile dolabilir.
Yomiuri Shimbun gazetesi Tokyo'nun olası bir sığınmacı krizi karşısında plan hazırladığını aktardı.
'Gözetim merkezleri kurulabilir'
Gazetenin ulaştığı plana göre faaliyetleri arttırılacak olan Japonya Sahil Güvenliği, kaçan Kuzey Korelileri taşıyan tekneleri belirlenen Japon limanlarına götürebilir.
Polis burada bu kişilerin kimliklerini kontrol edebilir ve suç kaydı bulunanlar tehdit teşkil ettikleri gerekçesiyle sınırdışı edilebilir.
Gazete bu durumda sınırdışı edilenlerin nereye gönderilebileceğine dair bir bilgi vermezken, ülkeye girmesine izin verilenlerin büyük ihtimalle ülkenin güneyindeki Kyuşu'da kurulacak gözetim merkezine transfer edileceğini ve burada karantina altına alınabilecekleri aktardı.
Yomiuri gazetesi yetkililerin bundan sonra Japonya'da kalması uygun görülen kişileri belirleyeceğini yazdı.
Gazete ayrıca savaş durumunda Güney Kore'den de sığınmacıların gelebileceğini, bu kişiler için ise ayrı bir gözetim merkezinin kurulmasının düşünüldüğünü aktardı.
'Kuzey Koreli ajanlar' endişesi
Planda dikkat çeken bir ayrıntı da Kuzey Kore ajanlarının 'sığınmacı kılığında' ülkeye girme ihtimali.
Japonya'nın bu kişilerin ülkeye girmesi durumunda ülkedeki ABD güçlerine ait tesisleri, Japon ordusunu ya da nükleer santralleri hedef alabileceğinden endişe ettiği belirtildi.
Japonya Adalet Bakanlığı'na bağlı Göç Bürosu sözcüsü Junji Ito da hükümetin olası bir sığınmacı akını karşısında atılacak adımları gözden geçirdiğini söyledi.
Ancak yetkili bu adımlar hakkında yorum yapmayı reddetti.
'Sığınmacıların vurulması düşünülmeli'
Tartışmalı açıklamaları ve katı muhafazakar tutumu ile tanınan Japonya Başbakan Yardımcısı Taro Aso ise eylülde Kuzey Koreli sığınmacıların 'vurulmasının düşünülmesini' istemişti.
Gazetecilere konuşan Aso "Onlar yasadışı göçmenler. Silah taşıyabilirler. Terör olayları yaşanabilir. Bu duruma karşı hükümeti hazırlamalıyız. Silahlı göçmenler olabilir. Polis ya da ordu buna yanıt verecek mi? Onlar vurulacak mı? Bunun üzerinde ciddi olarak düşünmelliyiz" demişti.
2017'de sadece 3 mülteci kabul etti
Japonya mülteci kabulü konusunda çok sert politikası olan bir ülke.
Hükümet 8.000'den fazla başvuru olmasına karşı 2017'nin ilk yarısında sadece 3 kişiyi mülteci olarak kabul etti.
Ocakta İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Japonya'yı Suriye gibi savaş bölgelerinden sığınmacıları kabul etmeyip çok nadiren mülteci hakkı tanıması nedeniyle "insan hakları alanında küresel etik liderlik göstermemekle' suçlamıştı.
Japonya, Vietnam Savaşı sonrası çoğu Vietnamlı 11.000 sığınmacıya kapılarını açmıştı.
Kaynak: Sputnik