Japonya'da emekliler geçim sıkıntısı nedeniyle çalışmak zorunda

Japonya'da emekliler geçim sıkıntısı nedeniyle çalışmak zorunda

Dünyanın en yaşlı nüfuslarından birine sahip olan Japonya’da 60 yaşını geçenlerin üçte ikisi, ihtiyacı olduğu için emeklilikten sonra çalışmaya devam edeceğini açıkladı.

Japonya’da şantiyelerde, fabrikalarda veya ofislerde, 70 yaşında, hatta 80 yaşındaki çalışanlara rastlamak olağandışı bir durum değil.

İşsizlik oranın yüzde 2,2 seviyelerinde olduğu ve işgücü ihtiyacının her yıl yükseldiği Japonya’da emeklilik maaşlarının düşük olmasıyla birlikte, yaşlılar çalışmak zorunda kalıyor.

Emeklilerin yüzde 20'si göreli yoksulluk sınırı altında

Japonya’da, 2017 yılında 65-69 yaş grubundaki istihdam oranı erkeklerde yüzde 54,8, kadınlarda ise yüzde 35 olarak kayda geçti. Bu oran OECD ülkeleri arasında en yükseği olarak biliniyor.

Ayrıca OECD verilerine göre, 65 yaşın üzerindeki Japonların yaklaşık yüzde 20'si göreli yoksulluk sınırı altında yaşıyor. Ülkedeki aylık ortalama gelir 3 bin 380 doları bulurken, emeklilerin ortalama geliri bin 403 dolar seviyesinde. Buna göre alım gücü daha düşük olan Japonlar emeklik maaşlarının yanı sıra çalışmak zorunda kalıyor.

Bakanlık: Aktif olduğunuz yıllar para biriktirin

Geçtiğimiz haziran ayında ayında, emeklilik maaşlarının yükselmeyeceğinin sinyalini veren Japon Maliye Bakanlığı, çalışanlara aktif oldukları süre boyunca 140 ile 390 bin dolar para biriktirmeleri tavsiyesinde bulundu. Ayrıca yaşam süresinin arttığı ülkede hükümet, emeklilik yaşını 65’ten 70’e çıkarmayı düşünüyor.

Öte yandan, yetkililer yaşlıları istihdam etmeye devam ederek, ekonomik sebeplere dayalı göçün de önüne geçmek istiyor. Artan işgücü talebiyle Japonya göç yasalarını hafifletmek zorunda kaldı. Geçtiğimiz ekim ayında ülkede çalışan yabancı sayısı 1 milyon 460 bin ile rekor sevilere ulaşmıştı.

instabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.