Joe Biden ABD başkanlığı için Kamala Harris'i destekledi, bundan sonra ne olacak?

Joe Biden ABD başkanlığı için Kamala Harris'i destekledi, bundan sonra ne olacak?

Biden'ın yaşıyla ilgili endişeler nedeniyle adaylıktan çekilmesiyle birlikte Demokratlar şimdi yeni bir başkan adayı bulma zorluğuyla karşı karşıya.

Brian Osgood ve Ali Harb | Al Jazeera | Tercüme: Mepa News

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden'ın 2024 başkanlık yarışından çekilmesi, seçim gününe dört aydan az bir süre kala Demokratları ileriye dönük cevaplanmamış sorularla boğuşmak zorunda bıraktı.

Biden, Haziran ayında eski Başkan Donald Trump'a karşı felaket bir münazara performansının ardından Demokrat arkadaşlarının haftalar süren baskısının sonucunda Pazar günü adaylıktan çekildi.

Analistler, Demokratların Trump'ı yenmek istiyorlarsa yeni bir aday bulmaları ve tabanlarını yeniden harekete geçirmeleri gerektiğini söylüyor.

Biden'ın çekilme kararı sadece olağandışı değil, modern ABD siyasetinde eşi benzeri görülmemiş bir durum.

Virginia Üniversitesi Siyaset Merkezi tarafından yayınlanan seçimlerle ilgili bir bülten olan Sabato's Crystal Ball'un yönetici editörü Kyle Kondik, "Burada keşfedilmemiş bir bölgedeyiz" dedi.

Başkan Yardımcısı Kamala Harris, özellikle başkanın desteğini aldıktan sonra Biden'ın yerini almak için erken bir favori olsa da, Demokrat adaylığı isteyen rakipler önümüzdeki günlerde ortaya çıkabilir.

Yeni aday, önümüzdeki ay Chicago'da yapılacak ve delege olarak bilinen 4.000'den fazla parti yetkilisi ve aktivistin oy kullanmak üzere bir araya geleceği Demokratik Ulusal Kongre'de belirlenecek.

Partilerin adaylarını ön seçimlerden sonra rekabetçi kurultaylarda seçtiği durumlar olmuştur. Aslında bu durum, seçmenlere süreçte daha fazla söz hakkı tanıyan modern ön seçim sistemi 1972'de yürürlüğe girmeden önce de sık sık yaşanmaktaydı.

Ancak Demokratların şu anki durumu farklı.

Neredeyse tüm delege taahhütlerini kazanmış olan Biden, ön seçimler sonuçlandıktan sonra yarışı bırakan ilk büyük parti adayı oldu.

Başkan ön seçimlerde ciddi bir rakibi olmadan yarıştı ve Demokrat partili yetkililer Biden'ın - görevdeki kişi olarak - muhtemel aday olacağını erken dönemde vurguladılar.

Analistlere göre, takip edecekleri tarihsel bir örnek olmadığı için Demokratlar yeni adaylarını nasıl seçecekleri konusunda kendi kuralları çerçevesinde doğaçlama yapmak zorunda kalacaklar.

Bu değişiklik riskleri de beraberinde getirse de, yeni bir aday, daha önce son derece popüler olmayan iki aday arasındaki rövanşın kaçınılmazlığına kendilerini teslim etmiş olan seçmenleri harekete geçirebilir.

Adaylıktan çekilmeden önce Biden, Cumhuriyetçi aday Donald Trump ile üst üste ikinci kez başkanlık seçimlerinde karşı karşıya gelecekti.

Hofstra Üniversitesi'nde siyaset bilimi profesörü olan Meena Bose, seçimlere bu kadar az bir süre kala aday değiştirmenin riskli olduğunu, ancak Demokrat aday listesinin tepesinde yapılacak bir değişikliğin partinin şansını artırabileceğini söyledi.

Bose, "Geç bir değişiklik uygun olmasa da hiç değişiklik olmamasından daha fazla iyimserlik getirebilir ya da en azından başkanlık yarışında olmasa bile oy pusulasında faydalı olabilir" dedi.

Başkanlık desteği

Biden yarıştan ayrıldığını açıkladıktan kısa bir süre sonra, Demokrat Parti aday listesinin en üst sırasında yer alması için Başkan Yardımcısı Kamala Harris'i destekledi.

Kondik, Biden'ın desteğinin büyük bir fark yarattığını söyledi. Başkan delegelerin ezici çoğunluğunun desteğine sahip. Her ne kadar Harris'i desteklemek zorunda olmasalar da Biden'ın desteği dengeleri Harris lehine değiştirebilir.

Başkan yardımcısı aynı zamanda ulusal çapta tanınan bir isim ve Biden-Harris kampanya altyapısını devralabilir.

Kondik, Harris'i aday göstermeyi Demokratlar için "en az dirençli yol" olarak nitelendirdi. Bose da bu değerlendirmeyi yineleyerek Harris'in "sorunsuz bir geçiş" sağlamak için en "mantıklı seçim" olduğunu söyledi.

Al Jazeera'ye konuşan Bose, "Delege desteği konusunda açık bir rekabet için çok fazla zaman yok" dedi.

Georgetown Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü profesörlerinden Hans Noel de Cuma günü - Biden'ın açıklamasından önce - Harris'in adaylığı devralmasının öngörüldüğünü söyledi.

Noel, Al Jazeera'ye gönderdiği e-postada "Başkan yardımcısı adayı otomatik olarak başkan adayı olmaz ama bence pek çok seçmen bunu bekler" dedi.

"Bu pozisyonda olduğu göz önüne alındığında, başka birine gitmemesi için pek çok neden var. Parti içinde çok fazla desteği var ama daha da önemlisi, başka birini aday göstermek siyahi bir kadını atlamak gibi görünür ki bu da partideki pek çok kişi için iyi olmaz."

Demokratik Ulusal Komite (DNC) kurallarına göre delegeler, önerilen adayın onay imzasıyla birlikte 300 delege arkadaşının imzasını almaları halinde partiye yeni bir aday önerebilirler. Ancak parti büyük olasılıkla Harris'in etrafında birleşerek tek bir cephe oluşturacaktır.

Devam eden sorular

Demokrat Parti şimdi, seçmenlerin Biden'ın başkanlık yarışından ayrılmasına nasıl tepki vereceği gibi endişe verici bir soruyla karşı karşıya.

ABD başkanlık kampanyaları, ülke çapında insanlara ulaşmak için büyük miktarda nakit ve insan gücü yatırımı gerektiriyor. Bazıları iki yıl kadar önceden başlar. Sıfırdan bir kampanya başlatmak kolay olmayacaktır.

George Washington Üniversitesi Yasama İşleri Programı Direktörü Casey Burgat, "Kampanyalar, en kararsız olduğunu bildiğimiz seçmenlere ulaşmak için büyük miktarda altyapı, para [ve] mesajlaşma gerektirir" dedi.

Burgat, kararsız seçmenlere ulaşmanın da yoğun emek gerektirdiğini belirtti: "Onlara birkaç kez ulaşmanız gerekiyor. Kapılarını çalan insanlara ihtiyacınız var. İnşa edilmesi gereken çok büyük bir altyapı var."

Biden'ın topladığı kampanya fonlarına ne olacağı da bir belirsizlik kaynağı. Mevcut durumun bir emsali olmadığı için Biden'ın biriktirdiği paranın akıbeti konusunda soru işaretleri var.

Ne de olsa ABD'de seçim harcamaları milyarlarca dolar olmasa bile milyonlarca dolara ulaşabiliyor.

Ancak Burgat, kampanya finansmanı kısıtlamalarının Harris için daha az sorun olduğunu, çünkü zaten Biden'ın başkan yardımcısı olarak bilette yer aldığını ve onun bağış toplama çabalarının bir parçası olduğunu belirtti.

Zorluklar ve fırsatlar

Bununla birlikte, Biden'ın adaylıktan çekilmesinin dezavantajları olsa da, aynı zamanda fırsatlar da sunuyor. Pek çok seçmen Biden ve Trump arasında geçecek bir seçim ihtimaline sıcak bakmıyordu.

Biden'ın açıklamasından önce, Associated Press ve NORC Kamu İşleri Araştırma Merkezi'nin yakın zamanda yaptığı bir anket, Demokratların yüzde 65'inin yarıştan çekilmesi gerektiğine inandığını ortaya koydu.

Her 10 kişiden sadece üçü, başkan olarak etkili bir şekilde hizmet etmek için gerekli zihinsel keskinliğe sahip olduğuna inandığını ifade etti.

Burgat, yeni ve daha genç bir adayın enerji verici bir etkisi olabileceğini ve partiye çok ihtiyaç duyulan bir destek sağlayabileceğini söylüyor.

"En sık duyduğumuz şey şu: 'İki seçeneğimizin de bunlar olduğuna inanamıyorum. İnsanlar 350 milyonluk bu ülkede seçeneklerinin nasıl olup da bu iki popüler olmayan adaya indirgendiğini merak ediyor"

Rekabetçi kongre bölgelerindeki Demokratlar, Biden'ın popüler olmamasının oy pusulasının üst ve alt sıralarındaki adayları engelleyebileceği ve aksi takdirde kazanılabilecek yarışlarda şanslarını azaltabileceği konusunda özellikle endişeliydi.

Son kamuoyu yoklamaları bu yönde endişe verici bir eğilime işaret ediyor. Wall Street Journal, Blue Rose Research tarafından yapılan bir anketin, kararsız seçmenlerin yarısından fazlasının Demokratların Biden'ın akli dengesi hakkında yalan söylediğine inandığını gösterdiğini bildirdi.

Ankete göre 2020'de Biden'ı destekleyen seçmenlerin yaklaşık yüzde 30'u da aynı şekilde düşünüyor.

Demokratlar, Biden'ın yaşını küçümsemenin seçmenler nezdindeki güvenilirliklerini zedeleyebileceğinden ve partiye uzun vadede zarar verebileceğinden korkuyor olabilir. Burgat'a göre bu durum Biden'ın kararında etkili olan baskıya katkıda bulundu.

Burgat, "Demokratlar, haklı olarak, bir adayla ilgili yaygın endişeler olduğunda işlerin değiştiğini söyleyebilecekler" dedi.

Kaynak: Mepa News

x.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum