Kabil hükümeti destekli milisler Afganistan'da etnik katliamlara başladı
Afganistan'da Kabil hükümetine bağlı milis grupların, ülkenin kuzeyinde sivillere yönelik etnik katliamlar gerçekleştirmeye başladığı bildirildi.
Afganistan'da Kabil hükümetine bağlı milis grupların, ülkenin kuzeyinde sivillere yönelik etnik katliamlar gerçekleştirmeye başladığı bildirildi.
Yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre, ülkenin kuzeyindeki Tahar ilinde Kabil hükümeti bağlantılı bir milis komutanı, Peştun sivillere yönelik katliamlar gerçekleştiriyor.
Söz konusu komutanın bölgede Taliban'ın saldırılarına karşı "intikam" düşüncesiyle 30 Peştun köylüyü esir aldığı ve her gün birini öldürdüğü ortaya çıktı. Milis lideri şimdiye kadar en az 10 Peştun köylüyü katletti.
Bölge halkı, sivillere yönelik katliamları protesto etmek için sokaklara döküldü.
Milis liderin, Ahmed Şah Mesud'un oğlu Ahmed Mesud ile bağlantılı olduğu öne sürüldü.
Mesud, Taliban'ı "iç savaşla" tehdit etmişti.
Oğul Şah Mesud'dan Afganistan'da Taliban'a karşı 'iç savaş' tehdidi
A pro-government militia commander in northern Afghanistan has abducted 30 civilians from two villages and daily killing at-least 1 as a revenge for his battle losses against the Taliban in the area. 10 civilians have been already executed by his militiamen. https://t.co/gB4LD8EzLU
— Paktﻯawal (@Paktyaw4l) June 6, 2021
'Necibullah'ın izinde': Eşref Gani geçmişi tekrar mı ediyor?
Kabil hükümetinin ABD'nin ülkeden çekilmesinin ardından Taliban'ın kontrol alanını daha da artırmasını engellemek için milis gruplar kartını oynayacağı tahmin ediliyordu. Bu doğrultuda Eşref Gani liderliğindeki Kabil yönetiminin, ABD ve Batı ülkelerinden gelen yardımlarla Afganistan'daki milis gruplara maddi fon ve silah yardımı yapmaya başladığı biliniyor.
Bu süreçte Eşref Gani'nin Hindistan'ın yanı sıra Tacikistan, Özbekistan gibi ülkelerle de ile yakınlaşabileceği de öne sürülüyor.
ABD çekilirken Kabil hükümeti yeni müttefik arayışında: Çin-Rusya-İran-Hindistan ekseni
Benzer bir hamleyi, 1989 yılında Sovyetler Birliği Afganistan'dan çekildikten sonra, o dönemin Afganistan lideri Muhammed Necibullah da yapmıştı. Necibullah, sona eren Sovyet yardımını telafi edebilmek için ülke genelinde komünist rejim yanlısı milis grupları desteklemişti. Bu durum ülkede 1992 yılına dek devam eden bir iç savaş sürecine sebep olmuştu.
İç savaşın nihayetinde milis gruplar yenilmiş, Necibullah Kabil'de Birleşmiş Milletler binasına sığınmış, 4 yıl sonra Kabil Taliban'ın kontrolüne girince Necibullah da idam edilmişti.
Eşref Gani'nin bu siyaseti, "Gani Necibullah'ın izinde" yorumlarına yol açıyor.
Kaynak: Mepa News