Harita | Kafkaslarda etnik yapı
Kafkasya coğrafyası, dünya üzerinden etnik açıdan en çeşitli ve anlaşılması en zor bölgelerden biri.
(Yüksek çözünürlük için haritaya tıklayın.)
Kafkaslar'da etnik yapı
Kafkasya coğrafyası, dünya üzerinden etnik açıdan en çeşitli ve anlaşılması en zor bölgelerden biri.
Birçok farklı kültür havzasının kesişme noktası olan, aynı zamanda tarihten bu yana kavimlerin göç yolları üzerinden bulunan Kafkaslarda birçok farklı etnik unsur varlık gösteriyor.
18'uncu yüzyılın ardından bölgenin etnik yapısına etki eden savaş ve etnik temizliklerin ardından şekillenen Kafkasların etnik yapısı, Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından yaşanan savaşlarla beraber nihai halini aldı.
Bölgenin etnik yapısını değişime uğratan bazı treajik olaylar da bulunuyor. Bunlara örnek olarak Rusya'nın Çarlık devrinde bölgede Çerkesler başta olmak üzere Müslüman halklara yönelik soykırımları ve tehcirleri, Sovyetler Birliği devrinde Çeçenler gibi Kafkas halklarına yönelik sürgünler, Rusların kuzey yönlü saldırgan ilerleyişi verilebilir.
Buna ek olarak Abhazya ve Osetya gibi bölgelerde yaşanan savaşlar, Ermenistan'ın Azerbaycan'a ait Dağlık Karabağ'daki işgali ve katliamları gibi olaylar da geniş kapsamlı etnik değişimlere sebebiyet verdi.
Bugün bölgede 50'nin üzerinde etnik unsur yer alıyor. Haritada yer verilen etnik unsurlar, görünür biçimde yaşadıkları bölgelere göre konumlandırıldı. Tüm etnik unsurlar bölgenin tamamına dağılmış halde yaşasa da haritada bu unsurların yoğun olarak bulundukları merkezler esas alındı.
Söz konusu etnik unsurlar şu şekilde tasnif edildi:
- Kuzeydoğu Kafkas halkları (Agul, Ahvah, Andi, Arçi, Avar, Bagulal, Betjin, Botlih, Buduk, Çamalal, Dargin, Didoy, Godoberi, Hinuh, Hunzib, Karata, Kınalık, Havarşi, Krız, Lak, Lezgin, Rutul, Tabasaran, Tindi, Sahur, Udin)
- Kuzeybatı Kafkas halkları (Abaza, Abhaz, Adige, Çerkez, Kabardey)
- Güney Kafkas halkları (Gürcü, Megrel, Svan)
- Hint-Avrupa kökenli halklar (Ermeni, Dağ Yahudileri, Kürt, Oset, Rus, Talış, Tat)
- Vaynah-Nah kökenli halklar (Bats, Çeçen, İnguş)
- Süryaniler
- Türk kökenli halklar (Azeri, Balkar, Karaçay, Kumuk, Nogay, Tatar, Türkmen)
- Rum kökenli halklar (Urım)
Kaynak: Mepa News