Katar Emiri Al Sani'nin Ankara ziyaretinin detayları neler?

Katar Emiri Al Sani'nin Ankara ziyaretinin detayları neler?

Görüşmelerde Gazze'deki ateşkes müzakerelerinde gelinen aşama ve esir takası konuları da ele alındı.

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ankara'da ikili ilişkileri ve başta İsrail'in Gazze Şeridi ve Lübnan'a yönelik saldırıları olmak üzere bölgesel meseleleri ele aldı.

Katar Emiri Şeyh Temim, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte iki ülke arasındaki Yüksek Stratejik Komite'nin 10. oturumuna eşbaşkanlık etmek üzere Ankara'ya geldi.

Görüşmelerde Gazze'deki ateşkes müzakerelerinde gelinen aşama ve esir takası konuları ele alındı.

Yüksek Stratejik Komite'nin, başta ticari ve ekonomik ilişkiler olmak üzere ikili ilişkilerin tüm yönlerini ele alması ve ardından iki ülke arasında başta ticari alan olmak üzere çeşitli alanlarda işbirliğini geliştirecek çeşitli anlaşma ve mutabakat zabıtlarının imzalanması planlanıyor.

Ticaret Bakanı Ömer Polat Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ülkesinin Katar ile kapsamlı ticaret anlaşmasının yakında yürürlüğe girmesini beklediğini söyledi.

Çeşitli alanlarda 9 anlaşma

Ajansların Türkiye'nin Doha Büyükelçisi Mustafa Göksu'dan aktardığına göre Türkiye ve Katar, Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komitesi'nin 10. toplantısında ekonomi, savunma ve kültür alanlarında dokuz anlaşma imzalayacak.

Göksu yaptığı açıklamada, Türkiye-Katar komitesinin 2014 yılında kurulduğunu ve başta siyaset, ekonomi, ticaret, savunma, güvenlik ve eğitim olmak üzere birçok alanda ikili ilişkileri güçlendirmeyi amaçladığını söyledi.

Göksu, Türkiye-Katar komitesinin kuruluşundan bu yana iki ülke arasında 108 ortak anlaşmanın imzalanmasıyla büyük başarı elde ettiğini de sözlerine ekledi.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin son 10 yılda beş kat arttığına dikkat çeken Göksu, Katar'da çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren 1.000'den fazla Türk şirketi ve Türkiye'de faaliyet gösteren yaklaşık 200 Katarlı şirket bulunduğuna işaret etti.

Türkiye ve Katar Gazze Şeridi'nde devam eden İsrail soykırımını durdurmanın ve bölgeyi normale döndürmenin tek yolunun iki devletli çözüme dayalı bağımsız bir Filistin devletinin kurulması olduğunu savunuyor.

Türkiye'nin Doha Büyükelçisi Mustafa Göksu, iki ülkenin insani yardım ve bölgesel istikrar gibi alanlarda işbirliğine odaklandığını, diyalog ve uzlaşmayı teşvik eden tutumlarıyla krizlerin çözümüne aktif katkı sağladıklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.