Kazakistan Taliban'ı 'terör örgütleri' listesinden çıkardı

Kazakistan Taliban'ı 'terör örgütleri' listesinden çıkardı

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, Afganistan'ın bölgeler arası ilişkilere aktif olarak dahil edilmesinin stratejik bir öncelik olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanlığı basın servisinden yapılan açıklamaya göre Kazakistan, Taliban'ı "terör örgütleri" listesinden çıkarma kararı aldı.

Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, "Kazakistan, modern Afganistan ile ticari ve ekonomik işbirliğinin geliştirilmesinin önemine ve bu rejimin uzun vadeli bir faktör olduğu anlayışına dayanarak Taliban yönetimini terör listesinden çıkarmıştır" dedi.

Tokayev bu açıklamayı Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (CSTO) üyesi ülkelerin parlamento başkanlarıyla yaptığı bir toplantı sırasında yaptı.

Tokayev, Afganistan'ın bölgeler arası ilişkilere aktif olarak dahil edilmesinin stratejik bir öncelik olduğunu vurguladı.

27 Mayıs'ta Rusya Dışişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı Devlet Başkanı Vladimir Putin'e Taliban'ın "terör örgütleri" listesinden çıkarılabileceğini bildirdi ve bu öneri daha sonra Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov tarafından da desteklendi.

Ertesi gün Devlet Başkanı Putin, Taliban ile ilişki kurulması gerektiğini belirterek, "bunlar ülkeyi kontrol eden insanlar" ifadesini kullandı.

Taliban, BM Güvenlik Konseyi ve Rusya Federasyonu Yüksek Mahkemesi'nin kararının ardından Mart 2003'ten bu yana Rusya'da "terörist grup" olarak tanımlanıyor.

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.