Kenya Devlet Başkanı: Yabancı güçler çekilirse Eş Şebab Somali'yi ele geçirir

Kenya Devlet Başkanı: Yabancı güçler çekilirse Eş Şebab Somali'yi ele geçirir

Kenya Devlet Başkanı William Ruto, yabancı askeri güçlerin çekilmesi halinde Somali'nin Eş Şebab tarafından ele geçirileceğini savundu.

Kenya Devlet Başkanı William Ruto, Afrika Birliği bünyesindeki yabancı askerlerin çekilmesi halinde Eş Şebab'ın Somali'de iktidarı ele geçireceğini dile getirdi.

ABD'ye gerçekleştirdiği ziyaretin ardından konuşan Kenya lideri, Somali'de Afganistan benzeri bir senaryoyu önlemek için Washington'un devreye girmesi çağrısında bulundu.

Afrika Birliği Somali Geçiş Misyonu'na (ATMIS) bağlı yabancı güçlerin bu yılın sonuna kadar Somali'den askerlerini çekmesi planlanıyor.

Ruto şu ifadeleri kullandı:

"Bugün Kenya, Afrika Boynuzu'ndaki güvenlik meselelerine destek veriyor. Cumartesi günü buraya gelmeden önce Somali Cumhurbaşkanı ile bir görüşme yaptım. ATMIS'in koşullara değil takvime dayalı olarak gerçekleştireceği bu geri çekilme nedeniyle ciddi güvenlik sorunlarımız bulunuyor.

Bizim pozisyonumuz ABD'nin devreye girmesi ve gidişatı değiştirmesi gerektiği yönünde, aksi takdirde ATMIS'ten çıkacağız ve teröristler Somali'yi ele geçirecek. Bunun gerçekleşmesinin kimsenin çıkarına olduğunu düşünmüyorum."

Kenya'nın gerek ATMIS bünyesinde gerekse bu misyonun dışında Eş Şebab'a karşı savaşmak üzere Somali'de faaliyet gösteren binlerce askeri bulunuyor.

Daha önce de Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Ömer Guelleh, Afrika Birliği güçleri Somali'den çekildiği takdirde ülkenin Eş Şebab'ın eline geçeceği konusunda uyarıda bulunmuştu.

Somali'deki ATMIS güçlerinin sayısının yaklaşık 13 bin olduğu belirtiliyor.

ATMIS, Haziran ayı sonuna kadar 4 bin askerin daha ülkeden çekileceğini ve 2024 yılı sonunda ATMIS birliklerinin ülkeden tamamen ayrılacağını ifade ediyor.

Kaynak: Mepa News

katki.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum