Keşmir'deki çatışmada en az 4 Hint askeri öldü

Keşmir'deki çatışmada en az 4 Hint askeri öldü

Cammu bölgesindeki Doda ormanlarında çatışma başladığında hükümet güçleri arama operasyonları yürütüyordu.

Hindistan kontrolündeki Keşmir'de Hindistan yönetimine karşı savaşan direnişçilerle girilen silahlı çatışmada en az dört Hint askeri öldürüldü.

Ordudan yapılan açıklamada, askerlerin Pazartesi günü geç saatlerde Jammu bölümündeki güney Doda bölgesinin ormanlarında pusuya düşürüldüğü belirtildi.

Çatışma başladığında hükümet güçleri bölgede istihbarata dayalı arama operasyonları yürütüyordu. Ordu, "Teröristlerle temas kuruldu ... ağır çatışma çıktı" dedi.

Himalaya bölgesindeki en üst düzey siyasi yetkili olan Vali Yardımcısı Manoj Sinha, güçlerin "askerlerimizin ölümünün intikamını alacağını" söyledi.

Kendilerine Keşmir Kaplanları adını veren bir grup yaptığı açıklamada saldırının sorumluluğunu üstlenerek 20 dakika süren bir saldırıda Hint güçlerine "pusu kurduklarını ve ateş açtıklarını" söyledi.

Grup ölü sayısının resmi olarak açıklanandan daha fazla olduğunu iddia etti.

Olayla birlikte bu yıl tartışmalı bölgenin Hindistan tarafında öldürülen asker ve polis sayısı 17'ye yükseldi.

AFP haber ajansına konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen bir güvenlik yetkilisi, savaşçıların operasyonlarını Müslümanların çoğunlukta olduğu Keşmir vadisinden, Hinduların çoğunlukta olduğu ve "karşı ayaklanma önlemlerinin o kadar güçlü olmadığı" güneydeki Jammu bölgesine kaydırdığını söyledi.

"Bununla başa çıkacağız"

Hindistan Savunma Bakanı Rajnath Singh ölenlerin yakınlarına başsağlığı dileyerek "en büyük fedakarlığı" yapan askerlere yönelik "korkakça saldırıyı öğrenmekten büyük üzüntü duyduğunu" söyledi.

Pusu, Hindistan Ordusu'nun Keşmir'in Kupwara bölgesindeki yoğun şekilde askerileştirilmiş Kontrol Hattı'nın Pakistan kontrolündeki tarafından geçmeye çalışan üç direnişçiyi öldürdüğünü açıklamasından bir gün sonra gerçekleşti.

Pazartesi günkü saldırı bölgedeki şiddet olaylarının sonuncusuydu.

Geçtiğimiz hafta Kathua bölgesinde direnişçilerin bir ordu aracını pusuya düşürmesi sonucu beş asker öldürülmüştü. Haziran ayında ise Hindu hacıları taşıyan bir otobüsün saldırıya uğraması sonucu dokuz kişi hayatını kaybetmişti.

Bölgenin polis şefi RR Swain gazetecilere yaptığı açıklamada saldırıların şiddet olaylarını 1995'ten sonraki on yıllık döneme geri döndürmeyi amaçladığını söyledi.

Pazartesi günü yaptığı açıklamada, direnişçilerin bölgeye sızmasına atıfta bulunarak "Kesinlikle bir boşluk buldular" dedi. "Bununla başa çıkacağız."

1989'dan bu yana silahlı gruplar Keşmir'in bağımsızlığı ya da komşu Pakistan ile birleşmesi için mücadele ediyor. O zamandan bu yana devam eden çatışmalarda on binlerce sivil, direnişçi ve hükümet güçleri öldürüldü.

Hindistan ve Pakistan Keşmir'in tamamında hak iddia etmekte ancak kısmen yönetmektedir. Hindistan, Pakistan'ı savaşçıları eğitmek, finanse etmek ve ateşkes hattının ötesinden kontrol ettiği bölgeye itmekle suçluyor. Ancak bu Pakistan’ın her fırsatta reddettiği bir suçlama.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.